Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έντονες φήμες για ενδιαφέρον της “Amazon” για την αγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Σαν βόμβα έσκασε η είδηση για το ενδιαφέρον μιας από τους μεγαλύτερες εταιρίες-κολοσσούς, για την αγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, της Amazon του πολυεκατομμυριούχου Τζεφ Μπέζος, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον αγγλικό σύλλογο.

Οι ιδιοκτήτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οι Γκλέιζερς γνωστοποίησαν τις προθέσεις τους για την πώληση ολόκληρου ή μέρους του πακέτου των μετοχών, ωστόσο η ζητούμενη τιμή των περίπου 7 δισεκατομμυρίων λιρών θεωρείται ότι δεν είναι ρεαλιστική από τους ειδικούς του κλάδου.

Οι αμφιλεγόμενοι ιδιοκτήτες της Γιουνάιτεντ ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να πουλήσουν τον σύλλογο μέσω μιας συγκλονιστικής δήλωσης ότι ξεκίνησαν μια διαδικασία «διερεύνησης στρατηγικών εναλλακτικών για την ενίσχυση της ανάπτυξης του συλλόγου».

Οι Γκλέιζερς βρίσκονται στο «τιμόνι» της Γιουνάιτεντ για 17 χρόνια μετά την εξαγορά των 790 εκατομμυρίων λιρών το 2005, αλλά δεν είναι πια ιδιαίτερα αγαπητοί στους οπαδούς της ομάδας.

Η είδηση της πώλησης έγινε δεκτή με χαρά στους οπαδούς του συλλόγου, αλλά υπάρχει επίσης ανησυχία για το ποιός μπορεί να έρθει επόμενος.

Σύμφωνα με το The Athletic, άτομα που βρίσκονται κοντά στις συνομιλίες ανέφεραν ως πιθανό αγοραστή την Amazon, η οποία κατέχει δικαιώματα μετάδοσης για την Premier League αφού πληρώνει 30 εκατομμύρια £ ετησίως. Η Amazon θα δείξει επίσης 17 πρώτους αγώνες της Τρίτης για το Champions League από το 2024 σε μια συμφωνία αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων λιρών.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν οι κανονισμοί που εμπόδισαν τελικά την πώληση της United στην BSkyB το 1999 θα μπορούσαν να επηρεάσουν οποιαδήποτε κίνηση από την παγκόσμια εταιρεία.

«Η Amazon αρνήθηκε να σχολιάσει φήμες και εικασίες», είπε στο The Athletic η Amazon, που ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Τζεφ Μπέζος.

Η Apple πρόσφατα διέψευσε φήμες και αναφορές ότι επιθυμούν να αγοράσουν τον σύλλογο, ενώ ο πρόεδρος της Ineos, Sir Jim Ratcliffe – ο πλουσιότερος άνθρωπος της Βρετανίας – θεωρείται ότι ενδιαφέρεται.

Η Athletic αναφέρει επίσης ότι ειδικοί στο Λονδίνο πιστεύουν ότι η τιμή των 6 δισεκατομμυρίων λιρών-7 δισεκατομμυρίων λιρών δεν είναι ρεαλιστική.

Το Football Benchmark, μια πλατφόρμα δεδομένων και αναλύσεων που είναι παρακλάδι της λογιστικής εταιρείας KPMG, έχει αποτιμήσει τη Γιουνάιτεντ σε περίπου 2,425 δισ. £.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Andrea Sartori δήλωσε σε πρόσφατη αναφορά: «Το χάσμα μεταξύ της φημολογούμενης τιμής συναλλαγής και της θεωρητικής αξίας της Manchester United FC φαίνεται τεράστιο».

Ο σερ Μάικλ Μόριτζ, ο δισεκατομμυριούχος που συνέγραψε το βιβλίο του 2015 «Leading» του πρώην προπονητή της Γιουνάιτεντ, Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, έγραψε στους Times τον περασμένο μήνα ότι οι τιμές που κυκλοφόρησαν για τη Γιουνάιτεντ δεν ήταν ρεαλιστικές.

Έχει επίσης αναφερθεί ότι ο Joel και ο Avram Glazer, οι εκτελεστικοί συμπρόεδροι της United, συμμετείχαν σε συνομιλίες με την αμερικανική εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων Apollo για ενδεχόμενη εξαγορά για να μην πουλήσουν ένα κομμάτι του συλλόγου.

Ο Joel και ο Avram πιστεύεται επίσης ότι αιφνιδιάστηκαν από τις προτάσεις ότι θα μπορούσε να κοστίσει μεταξύ 1,2 και 1,6 δισ. £ για την κατασκευή ενός εντελώς νέου γηπέδου αντί για την ανάπτυξη του Old Trafford, το οποίο εδώ και καιρό χρειάζεται σημαντική αναβάθμιση.

Οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ που ελπίζουν να δουν γρήγορα την πλάτη των Γκλέιζερς αναμένεται να απογοητευτούν καθώς δεν υπάρχει η ίδια επείγουσα ανάγκη για την ολοκλήρωση της πώλησης με την Τσέλσι, μια διαδικασία που επιβλέπεται επίσης από το Raine Group.

Η Τσέλσι τελικά πούλησε για 2,5 δισεκατομμύρια λίρες σε μια κοινοπραξία που διοικείται από τον Τοντ Μπόχλι μετά την επιβολή κυρώσεων στον προηγούμενο ιδιοκτήτη Ρομάν Αμπράμοβιτς λόγω της ευρείας κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Joe Ravitch, συνιδρυτής και συνεργάτης του Raine, ηγείται των συνομιλιών για λογαριασμό των Glazers και ο όμιλος εξακολουθεί να επιδιώκει την πλήρη πώληση της United το «πρώτο τρίμηνο του 2023» παρά την πολυπλοκότητα που περιβάλλει τη διαδικασία.

Έρχεται αφότου η Γιουνάιτεντ δημοσίευσε τα τελευταία οικονομικά της στοιχεία που αποκάλυψαν ότι ο σύλλογος είναι κοντά σε χρέος 1 δισ. λιρών (!) Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι η οικογένεια Γκλέιζερ δεν πήρε μέρισμα για πρώτη φορά από το 2016.

Οι ιδιοκτήτες επικρίθηκαν ότι πήραν μέρισμα 11 εκατομμυρίων λιρών από τον σύλλογο τον Ιούνιο, αλλά το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο αποτελείται κυρίως από τα έξι αδέρφια Glazer, δεν ενέκρινε την τελευταία εξαμηνιαία πληρωμή στους μετόχους.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα έσοδα της Γιουνάιτεντ αυξήθηκαν κατά 13,6 % και ο σύλλογος έχει στόχο να κερδίσει μεταξύ 590 και 610 εκατομμυρίων στερλινών για ολόκληρο το έτος, αν και είχε ζημιά προ φόρων 2,5 εκατομμυρίων λιρών την εβδομάδα για το πρώτο τρίμηνο του έτους 2022-23.

Τα τριμηνιαία αποτελέσματα αποκάλυψαν επίσης ότι τα επίπεδα μετρητών του συλλόγου είχαν μειωθεί κατά 96,9 εκατομμύρια £, και πάλι κυρίως λόγω των καλοκαιρινών δαπανών, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτείται περαιτέρω ανάληψη πιστωτικών διευκολύνσεων.

Η Athletic αναφέρει ότι ορισμένοι πλειοδότες θα περιμένουν να χειροτερέψει η οικονομική κατάσταση της Γιουνάιτεντ πριν ρίξουν το καπέλο τους στο ρινγκ για τον σύλλογο.

Οι φίλαθλοι της Γιουνάιτεντ κλήθηκαν μέσω του συνδέσμου τους να συμμετάσχουν στη διαδικασία πώλησης του συλλόγου.

Οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ έχουν διοργανώσει διαμαρτυρίες εναντίον των ιδιοκτητών πριν από αγώνες και μια ομάδα οπαδών που ονομάζεται «The 1958» στοχεύει επίσης χορηγούς και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς με διαδικτυακές καμπάνιες.

Πηγή: Dailymail
Eπιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More