Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έντονη ανησυχία εκφράζει σειρά μεγάλων ΜΜΕ της Δύσης με αφορμή την 15η Σύνοδο κορυφής του οργανισμού των χωρών BRICS

Έντονη ανησυχία εκφράζει σειρά μεγάλων ΜΜΕ της Δύσης με αφορμή την 15η Σύνοδο κορυφής του οργανισμού των χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότια Αφρικής, γράφει το China.com. 

Συγκεκριμένα, το αμερικανικό περιοδικό Newsweek δημοσίευσε άρθρα με επικεφαλίδες: “Ο BRICS διευρύνεται και αφήνει τις Ηνωμένες Πολιτείες στο περιθώριο” και “Η πρόθεση της Κίνας και της Ρωσίας να διευρύνουν τον BRICS αποδυναμώνει την επιρροή των ΗΠΑ” κ.α. 

Την ανησυχία των ελίτ της Δύσης προκαλεί η τάση των αναπτυσσόμενων χωρών να γίνουν μέλη αυτού του οργανισμού.  

Από τις 40 αναπτυσσόμενες χώρες που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον για τον BRICS οι 23 έχουν ήδη κάνει αίτηση για ένταξη. Οι ηγεσίες αυτών των χωρών θεωρούν ότι ο σχετικά νέος οργανισμός είναι οικονομικά ελκυστικός και παίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία. 

Το 2022, στην διάσκεψη BRICS που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο, τονίστηκε η ανάγκη μεταρρύθμισης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, συζητήθηκαν ζητήματα όπως η επισιτιστική ασφάλεια, ευρύτερη συνεργασία στην προώθηση των νέων τεχνολογιών, θέματα διεύρυνσης του εμπορίου και της αγροτικής παραγωγής, συνεργασία στα ανθρωπιστικά και πολιτιστικά προγράμματα.  

Οι αναλυτές των δυτικών ΜΜΕ αναμένουν τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής BRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ για να αξιολογήσουν τις δυνατότητες του νέου εγχειρήματος. 

China.com, Newsweek 

Μετάφραση-επιμέλεια: Γιώργος Γιαννακόπουλος 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More