Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έρευνα ΙΕΛΚΑ: Μείωση στις αγορές κρέατος και στροφή προς τα ζυμαρικά και τα όσπρια λόγω της ακρίβειας

Στροφή σε πιο φθηνά προϊόντα έκαναν οι Έλληνες καταναλωτές στην εποχή της ακρίβειας. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία έρευνας, που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, οι Έλληνες καταναλώνουν 1 κιλό λιγότερο κρέας μηνιαίως, με εξαίρεση τα πουλερικά, τα οποία παρουσιάζουν αύξηση και είναι η πιο οικονομική λύση.

Η αναζήτηση οικονομικών προϊόντων είναι συνεχής και οι αγορές γίνονται στοχευμένα και με μέτρο. Τα στοιχεία δείχνουν στροφή των καταναλωτών σε ζυμαρικά και όσπρια.

Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ μειώθηκε η δαπάνη για πηγές πρωτεΐνης, ενδεικτικά το μοσχαρίσιο κρέας κατά 18% και το κρέας από αιγοπρόβατα κατά 40%, περιορίστηκαν οι δαπάνες για νωπό φρέσκο γάλα κατά 30% και για ελαιόλαδο κατά 17%.

Αυξήθηκε η μηνιαία δαπάνη για ψωμί και είδη αρτοποιίας κατά 12%, για ζυμαρικά κατά 18% καθώς και οι αγορές οσπρίων κατά 44%.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Ινστιτούτου, η ετήσια δαπάνη κατά κεφαλήν σε είδη παντοπωλείου το 2022 είναι μειωμένη κατά 5,8% σε σχέση με το 2009, τη χρονιά πριν από την έναρξη της πρώτης δημοσιονομικής κρίσης αλλά αυξημένη κατά 3,10% σε σχέση με το 2021, κάτι που αποδίδεται στις ανατιμήσεις των τροφίμων.

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Τοπούζη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More