Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έρχονται τα ανθρωποειδή ρομπότ

Σε μια δεκαετία, ανθρωποειδή ρομπότ θα στελεχώνουν αποθήκες και καταστήματα λιανικής πώλησης, θα φροντίζουν ηλικιωμένους και θα εκτελούν τις δουλειές του σπιτιού, σύμφωνα με μια νεοσύστατη επιχείρηση της Σίλικον Βάλεϊ. Τα ανθρωποειδή ρομπότ αναμένεται να φέρουν ανατρεπτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας και στην ευρύτερη παγκόσμια οικονομία. Πολλές τεχνολογικές νεοσύστατες εταιρείες αναπτύσσουν ανθρωποειδή ρομπότ-εργάτες γενικής χρήσης, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν λύση στην έλλειψη εργατικού δυναμικού που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ και άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες.

Η τεράστια επιτυχία και ταχεία υιοθέτηση του ChatGPT δείχνει το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης η οποία εξελίσσεται με επιταχυνόμενο ρυθμό και μετασχηματιζει πολλούς και διαφορετικούς κλαδους. Αυτό, θα οδηγήσει αρχικά σε σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας και τελικά, όπως πιστεύουν πολλοί, σε τεράστια άνοδο της ανεργίας.

(Boston Dynamics)

Το πιο γνωστό ανθρωποειδές μέχρι σήμερα είναι το Atlas της Boston Dynamics. Ωστόσο, πρόκειται για μια ερευνητική πλατφόρμα και ο ιδρυτής της Boston Dynamics, Μαρκ Ράιμπερτ, έχει ξεκαθαρίσει ότι η εταιρεία δεν βιάζεται να βγάλει τα ανθρωποειδή ρομπότ στην αγορά.

«Πρέπει να κάνουμε τα πράγματα πιο αξιόπιστα, πιο κατασκευάσιμα και φθηνότερα βραχυπρόθεσμα», δήλωσε πέρυσι στο IEE Spectrum. «Αυτά είναι σημαντικά, αλλά εμποδίζουν τη δοκιμή νέων πραγμάτων. Η πρόταση που έκανα στη μητρική μας εταιρεία Hyundai το λέει ρητά αυτό και προτείνει χρηματοδότηση που εκτείνεται αρκετά ώστε να μην αποσπάται η προσοχή μας βραχυπρόθεσμα».

Η Hanson Robotics και η Engineered Arts, μεταξύ άλλων, έχουν επικεντρωθεί στην αλληλεπίδραση ανθρώπου/ρομπότ με την κατασκευή ανθρωποειδών όπως η Sophia και η Ameca.

Appropriate facial expressions in this video are selected by GPT3 – we also tried GPT4, the processing time with GPT4 was longer and made Ameca appear less responsive #ameca #humanoidrobot #gpt3 #ai pic.twitter.com/clpn9u1yd0

— Ameca The Robot (@AmecaTheRobot) March 31, 2023

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Ίλον Μασκ παρουσίασε το τελευταίο πρωτότυπο του ανθρωποειδούς ρομπότ που αναπτύσσει η εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla. Το Optimus, όπως ονομάζεται, έκανε την εμφάνισή του στη σκηνή στο Σίλικον Βάλεϊ, περπάτησε και χαιρέτησε το κοινό.

Η νεοσύστατη εταιρεία Figure με έδρα την Σίλικον Βάλεϊ αναπτύσσει «το πρώτο εμπορικά βιώσιμο ανθρωποειδές ρομπότ γενικής χρήσης στον κόσμο». Το συγκεκριμένο ρομπότ θα έχει ύψος 168 εκατοστά και θα ζυγίζει 60 κιλά σύμφωνα με την εταιρεία. Θα είναι σε θέση να σηκώνει φορτία βάρους 20 κιλών, να περπατά με ταχύτητα έως και 4,3 χιλιόμετρα/ώρα και να λειτουργεί έως και πέντε ώρες χωρίς φόρτιση. Το ρομπότ της Figure θα μπορεί να ανεβαίνει σκάλες, να περπατάει, να χρησιμοποιεί εργαλεία και να κάνει διάφορες εργασίες.

Στο πρότζεκτ της Figure εργάζονται περισσότεροι από 40 μηχανικοί από το Florida Institute for Human and Machine Cognition, τη Boston Dynamics, την Tesla, τη Waymo και την Google X, μεταξύ άλλων. Έτσι, αν και η εταιρεία δεν φαίνεται να έχει κατασκευάσει ακόμη κάτι, πρόκειται για ένα σοβαρό εγχείρημα που προχωρά με μεγάλη ταχύτητα.

(Immervision)

Η OpenAI, η κατασκευάστρια εταιρεία του ChatGPT έχει επίσης εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για τα ανθρωποειδή ρομπότ. Η εταιρεία θέλει να δημιουργήσει μια γενική τεχνητή νοημοσύνη (AGI) – μια μηχανή που θα μπορεί να εκτελεί επιτυχώς σχεδόν όλες τις εργασίες που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι. Η OpenAI είχε το δικό της τμήμα ρομποτικής για πολλά χρόνια, και μάλιστα κατασκεύασε ένα ανθρωποειδές χέρι ικανό για λεπτούς χειρισμούς, που βασιζόταν σε νευρωνικά δίκτυα και ενισχυτική μάθηση. Ωστόσο η εταιρεία έκλεισε την ομάδα ρομποτικής το 2021 για να επικεντρωθεί στον τομέα όπου σημειώνει την ταχύτερη πρόοδο – τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη και τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το GPT. Η βασική διαφορά, σύμφωνα με τον συνιδρυτή της εταιρείας Βόιτσεκ Ζαρέμπα, είναι τα δεδομένα και η υπολογιστική ισχύς.

Σε δήλωσή του, εκπρόσωπος της OpenAI είχε δηλώσει στο VentureBeat: «Αφού εξελίξαμε την τεχνολογία της ενισχυτικής μάθησης μέσω του έργου μας Rubik’s Cube και άλλων πρωτοβουλιών, τον περασμένο Οκτώβριο αποφασίσαμε να μην συνεχίσουμε περαιτέρω την έρευνα ρομποτικής και να επικεντρωθούμε σε άλλα έργα. Λόγω της ραγδαίας προόδου της τεχνητής νοημοσύνης και των δυνατοτήτων της, διαπιστώσαμε ότι άλλες προσεγγίσεις, όπως η ενισχυτική μάθηση με ανθρώπινη ανατροφοδότηση, οδηγούν σε ταχύτερη πρόοδο στην έρευνά μας για την ενισχυτική μάθηση».

Πρόσφατα όμως, η OpenAI επένδυσε στη νορβηγική εταιρεία 1X, πρώην Halodi Robotics, οποία σημείωσε κάποια πρόοδο με το ρομπότ Eve, ένα ανθρωποειδές σε τροχήλατη βάση. Αλλά ένα ρομπότ με ρόδες είναι περιορισμένο, όσον αφορά τις ανθρώπινες εργασίες που μπορεί να αναλάβει, και η 1X επικεντρώνεται τώρα σε μια δίποδη πλατφόρμα που ονομάζεται Neo.

Αυτός ο τομέας της τεχνολογίας θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει το επόμενο επιχειρηματικό Ελ Ντοράντο. Μένει να δούμε ποιά θα είναι η εταιρεία που θα βγάλει πρώτη ένα ανθρωποειδές ρομπότ γενικής χρήσης που θα μπορεί να εκτελεί αξιοπρεπώς ένα ευρύ σύνολο εργασιών.

ΠΗΓΗ: New Atlas

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More