Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών η τελευταία Ολυμπίτισσα της Νέας Υόρκης

Σε ηλικία 96 ετών απεβίωσε η Καλλιόπη Σκευοφύλακα-Αντιμησιάρη, η τελευταία Ολυμπίτισσα, η οποία ενώ ζούσε στη Νέα Υόρκη κυκλοφορούσε παντού υπερήφανα φορώντας  την παραδοσιακή φορεσιά των γυναικών του περίφημου χωριού Όλυμπος της Καρπάθου.  

Όπως αναφέρει η ομογενειακή ιστοσελίδα «Αναμνήσεις», η Καλλιόπη Σκευοφύλακα – Αντιμησιάρη  γεννήθηκε το 1926 στην Όλυμπο της Καρπάθου και μέχρι και τις 8 Δεκεμβρίου που απεβίωσε, δεν έβγαλε ποτέ, ούτε για μία μέρα την παραδοσιακή φορεσιά της Ολύμπου.

Με τη φορεσιά της, μάλιστα, γυρνούσε στους πολυσύχναστους δρόμους της Νέας Υόρκης, εικόνα σίγουρα σπάνια, που αποτύπωσε με τον φακό του ο καλλιτέχνης ζωγράφος και λαογράφος της Ολύμπου, Γιάννης Χατζηβασίλης.  «Ήταν η τελευταία Ολυμπίτισσα στη Νέα Υόρκη που φορούσε την ιστορική μας φορεσιά, το Καβάι», σημειώνει ο κ. Χατζηβασίλης, ο οποίος ήταν και συγγενής της Καλλιόπη Σκευοφύλακα. «Ενας αξιόλογος Άνθρωπος, είχε πάντα μία ηρεμία και ένα ωραίο χαμόγελο, έκανε πολλά παιδιά και εγγόνια και έπιασε δισέγγονα αν και έχασε το γιο της Νίκο σε νεαρή ηλικία», σημειώνει ο Γιάννης Χατζηβασίλης.

Το περασμένο καλοκαίρι η Καλλιόπη Σκευοφύλακα έκανε το τελευταίο ταξίδι στην Όλυμπο, στο οποίο τη συνόδευσε η εγγονή της.  Η κηδεία της έγινε τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

(Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, πηγή: anamniseis.net)

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More