Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ήπειρος – Σε αναστολή 29 σχολεία, λόγω έλλειψης μαθητών

19 δημοτικά σχολεία και 10 νηπιαγωγεία στην Ήπειρο αναστέλλουν την λειτουργία τους για το σχολικό έτος 2023-24, καθώς δεν υπάρχει ο αναγκαίος αριθμός μαθητών.  

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Σιώμος, αναφέρει συγκεκριμένα ότι  αναστέλλουν τη λειτουργία τους 11 σχολεία σε Γιάννενα και Άρτα, 4 στην Πρέβεζα και 3 στη Θεσπρωτία.

Στους Ασπράγγελους Ζαγορίου η κατάσταση δεν επιτρέπει αισιοδοξία για το πρώτο κτύπημα του κουδουνιού, τον Σεπτέμβριο.  

Ο Δήμαρχος Ζαγορίου, Γιώργος Σουκουβέλος θέτει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, των οποίων οι απαιτήσεις έχουν αυξηθεί.

Οι γονείς δεν βρίσκουν εργασία στην περιοχή και μετακινούνται σε πόλεις, με αποτέλεσμα και τα παιδιά να εγκαταλείπουν τα σχολεία.

Σε ένα από τα χωριά ο Δήμος θα κάνει τα πάντα για να μείνει στο χωριό μια δασκάλα και μια νηπιαγωγός, καθώς η απόσταση από τα Γιάννενα είναι 85 χλμ. και η καθημερινή μετακίνηση ειδικά τον χειμώνα με το χιόνι είναι αδύνατη.

Κάθε χρόνο η κατάσταση επιδεινώνεται. Τα παιδιά πρέπει να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. «Το 1979-80 είχαμε 120 παιδιά στο σχολείο. Τώρα ο κόσμος έφυγε στις πόλεις και τα σχολεία ερήμωσαν, όπως και η Ήπειρος», σημειώνει ο κ. Σουκουβέλος.

«Το μεγαλύτερο είναι το θέμα εργασίας και οι απαιτήσεις των γονέων. Ωστόσο, ο Δήμος δεν μπορεί να κατασκευάσει σε κάθε κοινότητα τις υποδομές που χρειάζονται». Ενδεικτικά αναφέρονται οι απαιτήσεις για κολυμβητήριο, σχολές χορού και φροντιστήρια ξένων γλωσσών.  

Όλα τα παιδιά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πηγαίνουν στα γυμνάσια των Ιωαννίνων. Μόνο τα παιδιά στα δημοτικά εξακολουθούν να φοιτούν στα υπάρχοντα σχολεία, αλλά και σε αυτά σταδιακά ο αριθμός των μαθητών μειώνεται δραματικά.

Το ζήτημα της υπογεννητικότητας προβληματίζει τους αρμόδιους, αλλά εάν δεν αντιμετωπιστούν άλλα θέματα δεν θα σταματήσει η αιμορραγία του πληθυσμού προς τα αστικά κέντρα. Πόσο εφικτό είναι; Και τελικά είναι το ζητούμενο;

Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλές ανεπτυγμένες χώρες. Μεταξύ αυτών η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου. Στην αγροτική Ιαπωνία, τα σχολεία κλείνουν λόγω μείωσης του πληθυσμού. Η γιορτή των κερασιών επισκιάστηκε από τις απογοητευτικές ειδήσεις για το κλείσιμο των σχολείων λόγω της μείωσης του πληθυσμού και της αβεβαιότητας για το μέλλον πολλών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.[1]

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε  σε 33 ευρωπαϊκές περιφέρειες και δημοσιεύτηκε τον περασμένο Δεκέμβριο αποκαλύπτει τα διαφοροποιημένα μοτίβα ερήμωσης σε όλο το αγροτικό-αστικό συνεχές, με τις αστικές και πυκνοκατοικημένες περιοχές να παρουσιάζουν επιβράδυνση στην μείωση του πληθυσμού, ενώ η μείωση επιταχύνεται ή σταθεροποιείται στις αγροτικές περιοχές. Η Ευρώπη θα γίνει η πρώτη ήπειρος που θα υποστεί μια μοναδική δημογραφική μετάβαση-μείωση πληθυσμού. Η τροχιά ερήμωσης πρόκειται να συνεχιστεί για το υπόλοιπο του 21ου αιώνα, καθορίζοντας την ευρωπαϊκή δημογραφία. Έως το 2100, ο πληθυσμός της Ευρώπης προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά περίπου 120 εκατ. κατοίκους ή κατά 15%.  

Επί του παρόντος, η μείωση του πληθυσμού βρίσκεται σε εξέλιξη σε 17 από τις 48 ευρωπαϊκές χώρες, η πλειονότητα των οποίων περιορίζεται στην Ανατολική και Νότια Ευρώπη. Όσον αφορά τις συνέπειες της μείωσης του πληθυσμού, ιδιαίτερα, οι περιοχές σε παρακμή αντιμετωπίζουν συρρίκνωση των τοπικών φορολογικών εσόδων, επηρεάζοντας την παροχή ζωτικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών. Οι περιοχές σε παρακμή είναι λιγότερο ελκυστικές για τις μελλοντικές επιχειρήσεις και αντιμετωπίζουν στασιμότητα όσον αφορά τις ευκαιρίες. Επιπλέον, η μείωση του πληθυσμού θα αλλάξει τη σύνθεση των περιοχών, πιθανότατα στην ηλικιακή δομή, τη διαφορετικότητα και τις συμπεριφορές. Τέτοιες αλλαγές θα έχουν τις δικές τους κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, δηλαδή τις εισοδηματικές ανισότητες και την μείωση της ανταγωνιστικότητας της περιοχής, τροφοδοτώντας ενδεχομένως περαιτέρω απώλειες πληθυσμού.[2]

[1] In rural Japan, schools are closing due to population decline, By Philippe Mesmer (Tokyo -Japan) correspondent), April 13, 2023, le Monde, https://www.lemonde.fr/en/japan/article/2023/04/13/in-rural-japan-schools-are-closing-due-to-population-decline_6022773_230.html#

[2] Understanding trajectories of population decline across rural and urban Europe: A sequence analysis, Niall Newsham, Francisco Rowe, Population Space and Place, 07 Δεκεμβρίου 2022, https://doi.org/10.1002/psp.2630.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More