Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ίαν Λέσσερ: Ο αντιπρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του German Marshall Fund στο ΕΡΤNEWS

Στην εκπομπή “ΕΡΤNEWS στις 5” και τον Δημήτρη Απόκη μίλησε ο αντιπρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωατλαντικού Κέντρου, Ίαν Λέσσερ.

Ο αντιπρόεδρος του German Marshall Fund μίλησε για την Τουρκία, τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, τις εκλογές στην Τουρκία, τις σχέσεις της Ευρώπης – Αμερικής και το μέλλον της Ευρώπης.

Αναφορικά με την Τουρκία ανέφερε “Νομίζω όλοι συμφωνούν, ότι οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Δύσης, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, οι διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ, τους γείτονες, βρίσκονται εάν όχι στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, σε πολύ χαμηλό σημείο. Νομίζω, θα πρέπει να πάμε πίσω στο 1974 και στην εισβολή στην Κύπρο, για να βρούμε τέτοια ένταση στη σχέση, όπως έχουμε σήμερα. Λέγοντας αυτό, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η διαχείριση της σχέσης με την Τουρκία, δεν ήταν ποτέ εύκολη.

Ειδικά στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ. Είναι και οι δυο χώρες με αυξημένο το αίσθημα κυριαρχίας, με αίσθημα ασφάλειας χώρες. Έχουν μια αίσθηση της θέσης τους στον κόσμο που κάποιες φορές το καθιστά πολύ δύσκολο να τα βρουν. Και το βλέπουμε όλο αυτό αυτή τη στιγμή. Επιπλέον, υπάρχει μια πολύ δυνατή οικονομική κρίση στην Τουρκία, επικείμενες εκλογές στην Τουρκία, που θα γίνουν το Μάϊο. Υπάρχουν αυτοί που λένε ότι όλα αυτά είναι μέρος της εσωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν προσπαθεί να δείξει δυνατός, να παίξει στο εθνικιστικό αίσθημα, στην πορεία προς τις εκλογές. Νομίζω υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό.”

Για την ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πρόσθεσε ότι “υπάρχει μια άποψη ότι η Τουρκία περιμένει μετά τις εκλογές, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, να πάρει μια απόφαση, για να επιτρέψει τελικά στο ΝΑΤΟ να προχωρήσει μπροστά. Νομίζω στο τέλος η Τουρκία θα το κάνει αυτό. Όχι για τους αρέσει η ιδέα τόσο πολύ, αλλά γιατί αντιλαμβάνονται ότι είναι τρομερά σημαντικό να έχεις μια εξασφάλιση ασφάλειας από το ΝΑΤΟ. Και δεν το έχεις αυτό, παρά μόνο εάν έχεις την πολιτική υποστήριξη των συμμάχων σου. Και νομίζω ότι εάν η Τουρκία είναι η μόνη που κρατά στην Σουηδική και Φιλανδική υποψηφιότητα, θα έχει τρομερή φθορά στην πολιτική υποστήριξη για την Άγκυρα.”

Επιπλέον ανέφερε πως “Οπωσδήποτε αυτό που θέλει η Τουρκία είναι να επανέλθει στο Πρόγραμμα των F-35. Η αναβάθμιση των F-16 και η αγορά νέων είναι δευτερογενής στόχος κατά κάποιο τρόπο, αλλά σημαντικός για την Τουρκία. Νομίζω η κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον αντιλαμβάνεται ότι εάν ο στόχος είναι να σταθεροποιήσει τη σχέση ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ, δεν λέω διορθώσει γιατί αυτό είναι δύσκολο, τουλάχιστον να τη σταθεροποιήσει, αυτό θα συνεισφέρει σημαντικά. Αλλά νομίζω η κυβέρνηση αναγνωρίζει πλήρως ότι δύσκολο στο Καπιτώλιο, για πολλούς διαφορετικούς λόγους.

Στην πραγματικότητα σε μια στιγμή που υπάρχουν πολύ λίγα θέματα διακομματικής συμφωνίας μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών στο Καπιτώλιο. Αυτοί που είναι εναντίον της πώλησης, αυτό είναι ένα σημείο συμφωνίας και στις δυο πλευρές. Θα είναι πολύ δύσκολο να το ξεπεράσει γιατί οι ανησυχίες είναι πολύ διαφορετικές σχετικά με την Τουρκία. Ορισμένες είναι σχετικά με την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, ορισμένες είναι σχετικά με αμυντικές αγορές από τη Ρωσία, ορισμένες είναι για την πολιτική στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία των ΜΜΕ, την κατάσταση της δημοκρατίας, την πολιτική στην περιοχή. Πολύ μεγάλη λίστα. Και να ικανοποιήσεις όλους αυτούς τους επικριτές, όπως το γερουσιαστή Μενέντεζ, θα είναι πολύ δύσκολο για την Τουρκία να το καταφέρει.

Υπάρχει μια σύνδεση της τουρκικής πολιτικής σχετικά με την Σουηδική και Φιλανδική υποψηφιότητα στο ΝΑΤΟ, είναι απλά ένα ακόμη θέμα της ημέρας, εάν ακόμη πολύ, πολύ αρνητικό σημείο εναντίον της Τουρκίας στην πολιτική συζήτηση στην Ουάσιγκτον. Εάν υπήρχε μια κινητικότητα στο θέμα θα βοηθούσε τη θέση της Τουρκίας πάρα πολύ. Οπωσδήποτε, από την πλευρά της Τουρκίας περιμένουν κάτι να μπει στο τραπέζι από την πλευρά της Δύσης. Η αγορά των F-16, μπορεί να είναι ένα από αυτά, για να βοηθήσει να έρθουν σε μια θετική απόφαση. Οπότε, υπάρχει σύνδεση, αλλά και οι δυο πλευρές είναι πολύ δύσκολο να ικανοποιηθούν.”

Αναφορικά με τις εκλογές στην Τουρκία πρόσθεσε ότι “οι Τούρκοι είναι ανήσυχοι για την πιθανότητα περαιτέρω διολίσθησης της δημοκρατίας. Για εκλογές που δεν θα διεξαχθούν κανονικά. Για αποτέλεσμα που δεν θα γίνει σεβαστό, αποσταθεροποίηση στο εσωτερικό της χώρας. Περισσότερα προβλήματα για την οικονομία και την ασφάλεια.

Οι ίδιοι οι Τούρκοι ανησυχούν για αυτό και βέβαια οι σύμμαχοι της Τουρκίας ανησυχούν για αυτό. Τίποτα από αυτά δεν θα είναι καλό. Νομίζω υπάρχει πολύ ανησυχία ότι οποιεσδήποτε ανωμαλίες στις εκλογές ή να μην γίνουν καθόλου εκλογές, κάτι που εικάζεται αρκετά, θα οδηγήσουν την Τουρκία πίσω τρομερά. Νομίζω αυτό είναι σωστό. Πολλοί Τούρκοι το αναγνωρίζουν αυτό.”

Ο αντιπρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωατλαντικού Κέντρου αναφέρθηκε επίσης και στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας. Όπως είπε “Νομίζω, είναι ξεκάθαρο ότι δυστυχώς αυτή η σύγκρουση δεν φτάνει στο τέλος πολύ σύντομα, τουλάχιστον όσο αφορά την Ουκρανία και τη Ρωσία. Μπορεί ο πόλεμος να σταθεροποιηθεί σε μια δεδομένη στιγμή, το πότε είναι αδύνατο να ειπωθεί, σε πλαίσια που και οι δύο πλευρές πραγματικά δεν μπορούν να κινηθούν. Πραγματικά να υπάρξει λύση και τέλος στη σύγκρουση είναι πολύ μακριά αυτή τη στιγμή.

Οπότε η ερώτηση για τη μακροπρόθεσμη στρατηγική πραγματικά κάνει τη διαφορά. Και την ίδια στιγμή υπάρχει το ερώτημα για τη σχέση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Δεν είναι μόνο ο πόλεμος στην Ουκρανία. Το βρίσκω πολύ δύσκολο να βρεθεί τρόπος επιστροφής σε μια πιο θετική – ειρηνική σχέση με τη Ρωσία, αυτό το ρωσικό καθεστώς, για το ΝΑΤΟ, στο άμεσο μέλλον. Δεν νομίζω ότι είναι πόλεμος για αντιπροσώπου, οι Ρώσοι θέλουν να τον παρουσιάζουν ως τέτοιο. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ΝΑΤΟ είναι πλήρως μπλεγμένο σε αυτή τη σύγκρουση και με σχέδιο. Διότι επηρεάζει την ασφάλεια του ΝΑΤΟ.

Πιστεύω ότι η συνοχή της Δύσης κράτησε πολύ καλά, αλλά δεν είναι τέλεια, μπορείς να δεις τις διαφορές επί των κυρώσεων, την αποστολή τάνκς και άλλων πραγμάτων. Και όπως είπες, και στις ΗΠΑ που υπάρχει πολύ δυνατή υποστήριξη για την Ουκρανία, υπάρχουν φωνές στο Κογκρέσο και αλλού, που αρχίζουν να κάνουν ερωτήσεις για τι κόστος. Νομίζω ότι στο μεγαλύτερο μέρος, η σύγκληση γύρω από την υποστήριξη της Ουκρανίας με αμυντικό εξοπλισμό και γενικά αμυντική υποστήριξη κάθε είδους, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών θα κρατήσει πολύ καλά. Αυτό που νομίζω είναι λιγότερο ξεκάθαρο είναι η οικονομική πλευρά, η πλευρά της εξίσωσης της ανοικοδόμησης, ειδικά με το νέο Κογκρέσο, θα υπάρξουν ερωτήσεις για το βάρος του κόστους και πολλοί Αμερικανοί Πολιτικοί, θα κοιτάξουν στην Ευρώπη για να κάνει περισσότερα και να ξοδέψει περισσότερα στην Ουκρανία για να κάνουν και οι ΗΠΑ το ίδιο.”

Για τις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Ευρώπης και Κίνας ο κ. Λέσσερ σχολίασε πως “η ίδια η Ευρώπη αισθάνεται ότι βρίσκεται στη μέση. Ότι κατά κάποιο τρόπο έχει βρεθεί στη μέση μιας σκλήρυνσης της αμερικανικής πολιτικής έναντι του Πεκίνου και τα δικά της εμπορικά συμφέροντα, ειδικά τα εμπορικά συμφέροντα και στη δυνατή σχέση με την Κίνα. Βέβαια οι ΗΠΑ έχουν εμπορικά συμφέροντα με την Κίνα επίσης, αλλά έχει αυξημένο στρατηγικό συμφέρον να αποτρέψει την Κίνα και η Κίνα έχει γίνει πολύ πιο δραστήρια.

Νομίζω ότι υπάρχει μια σκλήρυνση για την Κίνα και εδώ στις Βρυξέλλες, είτε είναι στην ΕΕ, μεμονωμένες χώρες, ακόμη και στο ΝΑΤΟ στου οποίου το στρατηγικό πλαίσιο αναφέρεται για πρώτη φορά η Κίνα. Δεν είναι ότι οι ευρωπαϊκές συμπεριφορές είναι στατικές, είναι δυναμικές και κινούνται στην κατεύθυνση των επιθυμιών της Ουάσιγκτον θα έλεγα”.

Ενώ για το μέλλον της Ευρώπης ανέφερε χαρακτηριστικά: “Νομίζω, ότι μπορούμε να πούμε ότι ο περισσότερος κόσμος είναι σε μια δύσκολη στιγμή, σήμερα. Είτε μιλάμε για την οικονομία, την ενεργειακή ασφάλεια, ασφάλεια τροφίμων, ασφάλεια ειδικότερα. Ασφάλεια των κοινωνιών. Οπότε, η Ευρώπη είναι μέρος αυτής της εξίσωσης, επίσης. Αλλά υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα εδώ. Η Ευρώπη έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες, κάποια θέματα που Η ΕΕ έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες που είναι αποτελεσματική.

Αλλά υπάρχουν άλλα θέματα που η ΕΕ , ως ΕΕ δεν είναι στην ηγεσία, αλλά οι χώρες μέλη. Η ειρωνεία αυτή τη στιγμή, τα θέματα στα οποία η Ευρώπη είναι λιγότερο ικανή, άμυνα, μετανάστευση, σύνορα, ενέργεια, βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της δημόσιας πολιτικής. Αυτό το καθιστά πολύ δύσκολο. Λέγοντας αυτό, υπάρχει αυξανόμενη συμφωνία στην ΕΕ, ότι η Ευρώπη πρέπει να παίξει μεγαλύτερο ρόλο. Υπάρχει δέσμευση να γίνει αυτό. Για μια πιο γεωπολιτική Ευρώπη”.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More