Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Αγαπημένο μου Μπορντέλο»: Δημοσιογραφική έρευνα και τέχνη για τις «δούλες του ιερού»

Την Πέμπτη 27 Απριλίου στις 20:30 μ.μ στον πολυχώρο Κ.Ο.Τ.Ε.Σ. (Booze Cooperativa), θα παρουσιαστεί το βιβλίο που συνυπογράφουν η δημοσιογράφος ‘Ελενα Μοσχίδη και η ζωγράφος Έλενα Ναβροζίδου, «Αγαπημένο μου Μπορντέλο – Οι «δούλες» του Ιερού» από τις εκδόσεις JEMMA PRESS.

Το βιβλίο είναι το αποτέλεσμα μίας σπάνιας πνευματικής «συνουσίας». Ένας συγκερασμός της πολυετούς δημοσιογραφικής σπουδής και έρευνας της Έλενας Μοσχίδη με τον μοναδικά ερωτικό και ενίοτε σοκαριστικό αισθησιασμό που αποπνέουν οι ζωγραφικοί πίνακες της Έλενας Ναβροζίδου.

Έλενα Ναβροζίδη και Έλενα Μοσχίδη

Δομικά διττό, το βιβλίο κινείται ανάμεσα στον άξονα των συζητήσεων της δημοσιογράφου με τις γυναίκες της νύχτας σήμερα, ενώ παράλληλα μας ταξιδεύει μέσα από μια εκτενή και εμπεριστατωμένη αναδρομή στο παρελθόν της Ιεράς Δουλείας στην αρχαιότητα και στα πρώτα μπορντέλα στην Ελλάδα και στη Μέση Ανατολή. Ένα ταξίδι με αναφορές στα κείμενα ανήσυχων πνευμάτων – λογοτεχνών και ποιητών, ερωτευμένων με τον μυστηριακό υπόκοσμο της εποχής τους και με την εξιδανικευμένη, γι’ αυτούς, γυναίκα-πόρνη.

Οι δημιουργοί κρυφοκοιτάζουν – και μαζί με εκείνες και εμείς – πίσω από την κόκκινη κουρτίνα των οίκων ανοχής, στα νυχτοπερπατήματα του πορνικού κόσμου, μέσα από την τέχνη της η κάθε μία, χωρίς απαραίτητα το κείμενο να συμπληρώνει τη ζωγραφική ή το αντίστροφο, παρά μονάχα σε ένα αισθητικά αρμονικό για τον αναγνώστη αποτέλεσμα.

Στην παρουσίαση του βιβλίου την Πέμπτη 27 Απριλίου, ο ηθοποιός Νίκος Ορφανός ως «τελετάρχης» και οι ηθοποιοί Μαριλένα Γερμανού και Δήμητρα Λημνιού, θα διαβάσουν αποσπάσματα από το βιβλίο και θα συμπράξουν με τον τσελίστα Χρήστο Συκιώτη, ο οποίος θα παίξει την πρωτότυπη σύνθεση του, εμπνευσμένη από το Αγαπημένο μου Μπορντέλο – Οι «δούλες» του Ιερού.

Επίσης από την Πέμπτη 27 Απριλίου έως και την Παρασκευή 26 Μαίου παρουσιάζονται στον ίδιο χώρο Κ.Ο.Τ.Ε.Σ. (Booze Cooperativa) μία έκθεση ερωτικής ζωγραφικής και μία εγκατάσταση με τίτλο «Η Κατακόμβη».
 
Στην έκθεση ερωτικής ζωγραφικής παρουσιάζονται 40 ελαιογραφίες που εικονογραφούν το βιβλίο Αγαπημένο μου Μπορντέλο – Οι «δούλες» του Ιερού.

Ένα δείγμα από τις 40 ελαιογραφίες

Οι εικαστικές αφηγήσεις είναι λάγνες, οι εκφράσεις των απεικονιζόμενων έχουν μύχιο σαρκασμό, τα φαλλικά σύμβολα κυριαρχούν στις συνθέσεις.

«Τα βαριά στήθη προσφέρονται αναίσχυντα αναζητώντας… Το βαρύ άρωμα, των ρόδων, η λαμπερή αντανάκλαση των μαργαριταριών… Όλα μοιάζουν να προκαλούν κύματα επιθυμίας, δίνες παθών, άλλοτε συγκαλυμμένων, άλλοτε εκρηκτικών. Όλα υποδηλώνουν μια ελεγχόμενη απώλεια έλεγχου. Όλα εκφράζουν την συνειδητή επιθυμία μας να χαθούμε στο ασυνείδητο», γράφει ο κριτικός τέχνηςΦερούτσο Τζιρομίνι.

Στην εγκατάσταση – ανάπλαση μιας φανταστικής ΚΑΤΑΚΟΜΒΗΣ, εμπνευσμένης από τη μελέτη του βιβλίου (κεφάλαιο «Ιερά Πορνεία»), σκηνογραφούνται συνθέσεις φυσικού μεγέθους με γλυπτά, κατασκευές, ταπισερί και άφθονα τελετουργικά αντικείμενα.

«Μορφές ακινητοποιημένες, μερικές φορές με τα χαρακτηριστικά της ίδιας της δημιουργού, μας καθηλώνουν και μας υπνωτίζουν με την φυσική τους παρουσία. Ένα tableau vivant με ανησυχητικά άψυχα ομοιώματα», σχολιάζει οΤζιρομίνι.

Πληροφορίες

Εγκαίνια έκθεσης – παρουσίαση βιβλίου: Πέμπτη 27 Απριλίου στις 20:30

Διάρκεια έκθεσης Erotic Art: 27/4 – 26/5

Ημέρες και ώρες: Δευτέρα έως Παρασκευή 19:30 – 21:30, Σάββατο & Κυριακή 12:30 – 14:30

Χώρος: Κ.Ο.Τ.Ε.Σ. (Booze Cooperativa) – Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα, 105 60

Επικοινωνία: [email protected]

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More