Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδίστακτοι απατεώνες παραποίησαν βίντεο καταξιωμένου καρδιολόγου με στόχο την προώθηση αμφίβολης προέλευσης φαρμάκων

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι πολίτες απέναντι σε παραπλανητικά βίντεο στο διαδίκτυο, που προωθούν μη εγκεκριμένα σκευάσματα. Οι επιτήδειοι δεν διστάζουν να παραποιούν ακόμη και την εικόνα και τη φωνή καταξιωμένων γιατρών για να πετύχουν το στόχο τους. Ένας από αυτούς, γνωστός γιατρός της Θεσσαλονίκης που είδε τον εαυτό του σε τέτοιο fake βίντεο, έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη.

“Γεια σας ηλικιωμένοι. Αν δεν ξεκινήσετε θεραπεία, μπορεί να πεθάνετε. Η κύρια αιτία της υπέρτασης είναι τα φραγμένα αιμοφόρα αγγεία». Αυτό είναι ένα παραπλανητικό βίντεο που δημιούργησαν άγνωστοι για να προωθήσουν παραφαρμακευτικό προϊόν για τον καθαρισμό των αγγείων. Ο γιατρός που εμφανίζεται να μιλά είναι πράγματι καρδιολόγος. Όμως δεν έχει καμία σχέση με το συγκεκριμένο σκεύασμα και όπως καταγγέλλει, επιτήδειοι, μέσω τεχνητής νοημοσύνης, τον εμφανίζουν να το προωθεί.

«Έχουν χρησιμοποιήσει υλικό από προηγούμενη συνέντευξη… έχουν ντουμπλάρει τη φωνή μου και τη φωνή της παρουσιάστριας, και φέρομαι εγώ… να λέω «χρησιμοποιήστε αυτό το σκεύασμα για να καθαρίσουν τα αγγεία σας, ηλικιωμένοι, γιατί αλλιώς θα πεθάνετε. Αυτό που είναι εξοργιστικό, ο άνθρωπος που έχει ένα σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα, κρέμεται από μία ελπίδα και ξαφνικά είναι πρόθυμος να δεχτεί την οποιαδήποτε πληροφορία, γι’ αυτό η απάτη είναι πάρα πολύ σημαντική και πρέπει να επιληφθεί η δικαιοσύνη γι’ αυτό άμεσα», όπως αναφέρει ο κ.Νινιός.

Ο γιατρός απευθύνθηκε άμεσα στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος και ζήτησε την παρέμβαση της δικαιοσύνης για την προστασία των πολιτών από τους κινδύνους που ενέχει για την υγεία τους, ένα τέτοιο παραπλανητικό βίντεο.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται διεθνώς κατακόρυφη αύξηση στην αγορά μη εγκεκριμένων σκευασμάτων, μέσω διαδικτύου. Οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση στον κόσμο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να μην αλλάζει την αγωγή του χωρίς συνεννόηση με τον γιατρό.

Ο κύριος Νινιός καταγγέλλει ότι επιτήδειοι εξακολουθούν να τον εμφανίζουν σε fake video και άρθρα να προωθεί σκευάσματα. Μάλιστα, σε μία περίπτωση η εικόνα είναι τόσο παραποιημένη που τον εμφανίζει με υποτιθέμενα σημάδια από ξυλοδαρμο στο πρόσωπο, γεγονός που όπως σημειώνει έχει προκαλέσει προβλήματα και στο οικογενειακό του περιβάλλον.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More