Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αθ. Δουζένης (Ψυχιατροδικαστική Εταιρεία) στο Πρώτο: Ο χημικός ευνουχισμός μειώνει την παραβατικότητα αλλά ο εγκέφαλος “ευθύνεται” για τις σεξουαλικές διαστροφές (audio)

«Το ερώτημα για τους παιδόφιλους είναι αν υπάρχει θεραπεία, αν η θεραπεία αυτή είναι αποτελεσματική και πόσο. Μία από τις θεραπείες που προσφέρονται, που έχει δοκιμαστεί με κάποια επιτυχία είναι ο χημικός ευνουχισμός, μία διαδικασία στην οποία ο παιδόφιλος αποδέχεται αυτή την πράξη, για να μπορέσει είτε να μειωθεί η ποινή του είτε να ζει στην κοινότητα» ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα»  με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο Αθανάσιος Δουζένης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατροδικαστικής Εταιρείας.

Ο χημικός ευνουχισμός εφαρμόζεται σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού και σε ορισμένες πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών και «είναι μια “εξέλιξη” του φυσικού ευνουχισμού «που θωρούμε και δικαίως ότι είναι κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ άγριο, αντίστοιχο με το να έχουμε την θανατική καταδίκη που η κοινωνία μας και ο πολιτισμός μας την έχει καταστήσει ανενεργό» σημείωσε ο κ. Δουζένης.

Ο χημικός ευνουχισμός έχει σαν αποτέλεσμα ο άνθρωπος να μην είναι σεξουαλικά ενεργός στο φυσικό κομμάτι της διαδικασίας αυτής, εξήγησε, ωστόσο, οι σεξουαλικές διαστροφές, διαταραχές εκπορεύονται από τον εγκέφαλο, που δεν επηρεάζεται από το χημικό ευνουχισμό. «Αυτός μπορεί να επιθυμεί ακόμα να κάνει σοβαρά και βίαια πράγματα και φρικτά πράγματα σε παιδιά, παρόλο που μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα από φυσική άποψη, επομένως, πρέπει να γίνει προσπάθεια στο να αλλάξει ο τρόπος που σκέφτονται  και αντιμετωπίζουν αυτά τα πράγματα και αυτό λέγεται ψυχοθεραπεία. Υπάρχουν πολλές εργασίες και ενδείξεις ότι η ψυχοθεραπεία είναι αποτελεσματική» επεσήμανε ο κ. Δουζένης.

Μάλιστα, συμπλήρωσε, υπάρχουν παιδόφιλοι οι οποίοι αφού συλληφθούν, χωρίς να είναι υποχρεωτικό, αλλά αντιλαμβανόμενοι το βάρος της πράξεως τους , καθώς και για λόγους ποινικούς, αναζητούν θεραπεία και μερικές φορές και τα δικαστήρια τους συστήνουν να κάνουν θεραπεία. Η ψυχοθεραπεία σε ένα βαθμό γίνεται στο εξωτερικό ιατρείο της Ψυχιατροδικαστικής στο Αττικό Νοσοκομείο.

«Εκείνο που είναι αποδεδειγμένο για όλες τις παραβατικές πράξεις είναι ότι η συχνή παρακολούθηση, ο τακτικός επανέλεγχος και η πιθανότητα κάποιος να πρέπει υποχρεωτικά να παραστεί και να βρεθεί στα ραντεβού του είναι κάτι το οποίο βοηθάει πάρα πολύ την μείωση της παραβατικότητας και την κοινωνική καλύτερη λειτουργικότητα του κατηγορουμένου και από αυτή την άποψη θα πρέπει να υπάρξουν τέτοιες παρεμβάσεις, όπως θα πρέπει να υπάρξει και παρέμβαση σχετικά με ένα πληρέστερο και πιο οργανωμένο θεραπευτικό πρόγραμμα γι’ αυτούς τους ανθρώπους, ώστε να μπορεί να μετρηθεί και η αποτελεσματικότητά του, όποια και αν είναι αυτή. Υπάρχει αδιαμφισβήτητη επιστημονικά τεκμηρίωση που λέει ότι η θεραπεία, η όποια θεραπεία, είναι πολύ καλύτερη όσον αφορά την επανάληψη εγκληματικότητας από τη μη θεραπεία» τόνισε ο κ. Δουζένης. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι που εθελοντικά έχουν αναζητήσει θεραπευτική βοήθεια, καθώς έχουν συνειδητοποιήσει ότι η διάθεσή τους και η σεξουαλική τους έλξη είναι έξω από τα όρια και πολύ επικίνδυνη για τους ανθρώπους, σύμφωνα με τον κ. Δουζένη.

 

Έρευνα του τμήματος Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, αποκαλύπτει ότι ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας στο οποίο απευθύνθηκαν οι ερευνητές μπορεί και να δεχτεί τον χημικό ευνουχισμό, ανέφερε ο κ. Δουζένης, αλλά εκείνο που χρειάζεται είναι ένα σταθερό πλαίσιο, μία νομοθετική ρύθμιση συγκεκριμένη.

Όλες οι θεραπείες μειώνουν αυτή την παραβατικότητα, όπως και ο χημικός ευνουχισμός, είπε συνοψίζοντας ο κ. Δουζένης, ωστόσο έχει μακροχρόνια πολλές φορές πολύ κακές επιδράσεις για τον άνθρωπο που κάνει θεραπεία και παρενέργειες, όπως ανάπτυξη καρκίνου. «Για μερικούς όμως ανθρώπους αυτό θα ήταν μια δίκαιη τιμωρία οπότε ξαναγυρνάμε στο προηγούμενο και στο ερώτημα γιατί να κάνεις χημικό ευνουχισμό και να μην κάνεις κανονικό ευνουχισμό;» κατέληξε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατροδικαστικής Εταιρίας.

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More