Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αισθητά μειωμένη η παραγωγή του κρόκου

Μειωμένη αποδεικνύεται η φετινή παραγωγή του κρόκου στην Κοζάνη. Ενώ η συγκομιδή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ο προβληματισμός είναι διάχυτος στους καλλιεργητές.

Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται από τις ιδιοτροπίες του καιρού, φέρνουν ανατροπές στις καλλιέργειες.

Η Δέσποινα Αμαραντίδου έτεινε ευήκοο ους στις εκπεφρασμένες ανησυχίες των αγροτών. Στην Κοζάνη, όπου ο κρόκος είναι το κύριο προϊόν η φετινή σοδειά είναι η χειρότερη των τελευταίων 40 ετών από πλευράς όγκου και δεν αναμένεται να ξεπεράσει τον έναν τόνο, έναντι των δύο πέρυσι.

Ο Bασίλης Μητσόπουλος, πρόεδρος αναγκαστικού συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης εξηγεί ότι  η μείωση του προϊόντος είναι πάνω από 50% και αναμένεται ένας δύσκολος χειμώνας, αφού για πολλούς αποτελεί την μοναδική πηγή εισοδήματος. Παρά την αύξηση στην τιμή του τελικού προϊόντος κατά 10%, δεν θα καλύψουν τις ανάγκες τους και οι παραγωγοί ζητούν την ενίσχυσή τους μέσω του ΕΛΓΑ. Η συγκομιδή φτάνει μόλις στο 1/3 της συνήθους ετήσιας παραγωγής και οι παραγωγοί δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα συμβόλαια που έχουν υπογράψει με τους εμπόρους.

Οι κλιματολογικές συνθήκες ανατρέπουν προϋπολογισμούς και σχέδια. «Είχαμε ένα είδος ακαρπίας που οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίας, που σημειώνονται για πρώτη φορά στην περιοχή», σημειώνει ο κ. Μητσόπουλος.

Η κρατική ενίσχυση των καλλιεργητών σταδιακά θα γίνει μόνιμη επωδός για κάθε προϊόν. Εκείνο που δεν γίνεται κατανοητό είναι πως όσα χρήματα και αν δοθούν δεν θα υπάρξει επιστροφή στο προηγούμενο μοντέλο. Το θέμα δεν είναι να ξεκινά μια καλλιεργητική χρονιά, να περιμένουν οι αγρότες κατά πάσα πιθανότητα να καταστραφεί η σοδειά από κλιματολογικά αίτια και να ζητούν απλώς μια ενίσχυση ή αποζημίωση, ως αναγνώριση του κόπου που έκαναν. Κάτι ανάλογο πράττουν π.χ. οι Ισπανοί αγρότες που κατηγορούνται από άλλους ότι σπαταλούν πολύτιμους υδάτινους πόρους για να καλλιεργούν αβοκάντο σε περιοχές, όπου δεν υπήρχαν στο παρελθόν τέτοια φυτά. Όλα θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν.

Η κλιματική κρίση δεν οφείλεται στην παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον, αλλά στο φυσικό φαινόμενο του θερμοκηπίου που συνεχίζεται επί χιλιάδες χρόνια. Η ανθρώπινη παρέμβαση για την αντιστροφή του λίγα μπορεί να συνεισφέρει. Μόνο σε βάθος χρόνου ανατρεπτικές πολιτικές και αποφάσεις για αλλαγή του συνολικού πλαισίου ζωής και παγιωμένων πεποιθήσεων, μπορούν να συντηρήσουν σε βαθμό απλής επιβίωσης την χλωρίδα και πανίδα, όπως και τον άνθρωπο.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More