Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ακραία πρόκληση από την Τουρκία η απαγόρευση εισόδου στον Απ. Τζιτζικώστα

Διεθνή κατακραυγή έχει ξεσηκώσει η πρόκληση της Τουρκίας να μην επιτρέψει την είσοδο στη χώρα στον Απόστολο Τζιτζικώστα.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, που ακύρωσε τη συμμετοχή του στο συνέδριο που θα μετείχε, επέστρεψε στην Ελλάδα με το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε το Νίκο Δένδια από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Ελευσίνα.

Ο κ. Τζιτζικώστας έφθασε στη Σμύρνη ακτοπλοϊκώς από τη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει ως Αντιπρόεδρος της επιτροπής των περιφερειών και Πρόεδρος της Ευρωμεσογειακής Επιτροπής ARLEM, στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των περιφερειαρχών. Όταν το πλοίο προσέγγισε το τουρκικό λιμάνι, οι αρχές της χώρας τον οδήγησαν σε ένα δωμάτιο στο τελωνείο, όπου τον ενημέρωσαν ότι δεν μπορεί να αποβιβαστεί, καθώς υπήρχε στο πρόσωπό του απαγόρευση εισόδου.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η ακραία τουρκική πρόκληση οι αρμόδιες διπλωματικές αντιπροσωπείες της χώρας μας προχώρησαν σε παραστάσεις προς τις τουρκικές αρχές. Οι εξηγήσεις της τουρκικής πλευράς περί τεχνικού προβλήματος, που προέκυψε «από την ομοιότητα του ονόματος με άτομο με περιορισμό εισόδου», δεν έπεισαν ούτε τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος δεσμεύθηκε να δημοσιοποιήσει περαιτέρω το θέμα.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ενημέρωσε τη διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ, τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, καθώς και την ελληνική κυβέρνηση και με ανάρτησή του στο twitter επισήμανε ότι η άρση της απαγόρευσης εισόδου του στην Τουρκία ήταν αποτέλεσμα των ενεργειών που έγιναν από την ΕΈ και την ελληνική πλευρά. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο κ. Τζιτζικώστας γνωστοποίησε ότι προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών.

«Λίγο πριν τη 01:00 χθες αργά το βράδυ προσγειωθήκαμε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας μαζί με τον φίλο, Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Σας ευχαριστώ για ακόμη μια φορά για την αγάπη και την υποστήριξή σας. Τέλος καλό, όλα καλά», έγραψε ο περιφερειάρχης.

Το θέμα έφερε στην Κομισιόν η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, καταθέτοντας επείγουσα ερώτηση για τη συμπεριφορά της Τουρκίας και για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει. Σε ανάρτησή της στο Facebook η κ. Σπυράκη αναφέρει μεταξύ άλλων: “Η παραβίαση θεμελιωδών ευρωπαϊκών αρχών, όπως η ελευθερία κυκλοφορίας και μετακινήσεων, δεν καθιστά απλώς προβληματική την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αποδεικνύει ότι η γειτονική χώρα δεν ενσωματώνει τους ευρωπαϊκούς κανόνες και δεν προχωρά στην εφαρμογή τους”.

Για «απαράδεκτη» κατάσταση έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ε.Ε., Βάσκο ‘Αλβες Κορντέιρο και εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στον κ. Τζιτζικώστα. “Αυτή η κατάσταση είναι απλώς απαράδεκτη. Ζήτησα από το Προεδρείο της ARLEM να το εξετάσει στην επόμενη συνεδρίαση ενόψει της κατάλληλης απάντησης”, σημείωσε.

Τη συμπαράστασή του στον κ. Τζιτζικώστα εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ενώ την καταδίκη τους εξέφρασαν για το πρωτοφανές περιστατικό εξέφρασαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Ρεπορτάζ Σ. Αντωνακοπούλου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More