Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Με το βλέμμα στη Θράκη. Εκεί πλέον στρέφεται η ανησυχία και η ελπίδα της χώρας σύμφωνα με την αρθρογραφία. Η Σμύρνη ‘’θέατρον των αγριωτέρων σκηνών’’…

ΑΘΗΝΑΙ

ΒΩΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ

«Η Θράκη είνε η περικλείουσα την νίκην και την δόξαν. Εκεί ανάγκη να διαχυθή φρόνημα εις τον απομείναντα σταρτόν. Διά της Θράκης θα δώσωμεν και την τόνωσιν εις την ολονέν εξασθενούσαν λαϊκήν ψυχήν. Εάν δεν δύνανται να κατανοήσωσι τούτο οι κυβερνώντες ή κατανοούντες δεν έχουσι την ψυχικήν δύναμιν της ανευρέσεως μέσων της επιτυχίας έργου τοιούτου ας απέλθωσιν. Ο σκοτεινός όγκος της παρεμβολής των, φράσσει την είσοδον της Εθνικής τιμής και της Εθνικής δόξης εις τον Ελληνικόν οίκον»

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΟΣΙΣ

ΑΙ ΘΗΡΙΩΔΙΑΙ ΤΩΝ ΚΕΜΑΛΙΚΩΝ

Η ΣΜΥΡΝΗ ΘΕΑΤΡΟΝ ΤΩΝ ΑΓΡΙΩΤΕΡΩΝ ΣΚΗΝΩΝ – ΕΝΩΠΙΙΟΝ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΣΤΟΛΩΝ ΕΤΥΦΕΚΙΣΘΗΣΑΝ 1500 ΑΡΜΕΝΙΟΙ – ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΔΙΑ ΤΗΝ ΚΩΝ/ΠΟΛΙΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΟΥΣΟΥΛΗΝ – ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ ΣΤΙΓΜΗΣ ΔΕΝ ΕΣΗΜΕΙΩΘΗΣΑΝ ΒΙΑΙΟΠΡΑΓΙΑΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΙΣ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗΝ

«Την διατήρησιν της Θράκης θα την εξασφαλίσωμεν μόνον εάν την εμπιστευθώμεν εις τας ιδίας δυνάμεις, καθιστώντες και το βόρειον και το ανατολικόν μέτωπον ακλόνητον από πάσης επιθέσεως»

ΑΣΤΡΑΠΗ

ΟΧΙ ΕΙΡΗΝΗΝ ΕΝ ΠΑΝΙΚΩ

«Οι πανικόβλητοι ας υποχωρήσουν. Ο Ελληνικός λαός έχει ικανήν ευψυχίαν και μεγάλην ψυχραιμίαν διά ν’ αντιμετωπίση όλας τας εθνικάς ανάγκας του. Η Ελλάς δεν θα συνάψη ειρήνην εν πανικώ διά να εξουθενωθή εν τάχει και θα διαπραγματευθή ειρήνην έντιμον και δικαίαν. Διότι η Ελλάς θέλει να ζήση ισχυρά και με πλήρες εθνικόν μέλλον»

ΕΘΝΟΣ

ΜΙΑ ΔΙΕΞΟΔΟΣ

«Δεν είνε εποχή ημιμέτρων και παραπλανήσεων. Ας ακούσουν οι κυβερνώντες του ηφαιστείου την απειλήν. Ας δώσουν διέξοδον. Ας αναθέσουν εις τον ίδιον λαόν την σωτηρίαν του. και ας μην είπουν, ότι δεν είνε καιρός δι’ εκλογάς. Κατά το μεσολαβούν μικρόν χρονικόν διάστημα δύνανται άριστα να πράττουν ό,τι νομίζουν σωστικόν. Αι εκλογαί ουδέν εμποδίζουν. Μόνον την τελειωτικήν καταστροφήν, εις ήν ακρατήτως βαίνομεν, θα εμποδίσουν. Αφού δεν είνε ικανοί να πράξουν τι γενναίον και να σώσουν, ας αποταθούν τουλάχιστον εις τον Λαόν. Είνε η μόνη διέξοδος μέσα εις τον ωκεανόν της απογνώσεως»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΙΣ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΑΙ ΠΡΩΤΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΑΙ ΣΥΜΜΟΡΙΑΙ – ΜΙΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΙΣ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ
ΑΣ ΜΗ ΧΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙΡΟΣ

«Ο μετανοεμβριανός κόσμος δεν εννοεί να παραμερίση, ούτε κατά την τραγικήν ταύτην στιγμήν, τα μίση και τα πάθη του, τα μικροσυμφέροντα και τους μικροεγωϊσμούς του. Δεν εννοεί να τα θυσιάση, προς σωτηρίαν της χώρας, την οποίαν ωδήγησεν εις την καταισχύνην την και καταστροφήν. […] Και όμως κάθε λεπτόν, το οποίον παρέρχεται, χωρίς να λαμβάνεται η μόνη γενναία, η μόνη σωτηρία απόφασις, προσθέτει απλούστατα κινδύνους, πολλαπλασιάζει τας πιθανότητας της οριστικής απωλείας και αυξάνει την εύλογον αγωνίαν του λαού»

ΕΜΠΡΟΣ

ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗΝ!

«Ο Πλαστήρας, ο ιδανικώτερος των Ελλήνων ηρώων, εξ Ερυθραίας ας διαταχθή και ας παρακληθή με όλους τους πόνους του, με όλας τας πληγάς του να μεταβή εις Θράκην. Εκεί είνε η θέσις του. Εκεί θα είνε ο στύλος του Θρακικού Μετώπου»

ΕΙΣ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΠΙΣΤΟΙ

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

ΜΟΝΟΝ ΕΑΝ ΔΕΙΧΘΩΜΕΝ ΓΕΝΝΑΙΟΙ ΚΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΘΑ ΖΗΣΩΜΕΝ ΩΣ ΕΘΝΟΣ

«Θέλετε να δοξασθή και πάλιν η Ελλάς; Τότε εξεγερθήτε όλοι και ενισχύσατε και τον Βασιλέα και την Κυβέρνησιν και απαιτήσατε την ΕΘΝΙΚΗΝ ΔΡΑΣΙΝ. Και εκείνους που σας ήλθον άδοξοι και ταλαιπωρημένοι από την Μικρασιατικήν εκστρατείαν, αποστείλατέ τους αμέσως πίσω εις το Θρακικόν στρατόπεδον διά να εκπλύνουν την ΥΒΡΙΝ και την ΑΤΙΜΙΑΝ. Δώσατέ τους το όπλον που απέρριψαν και ειπήτέ τους, όπως οι αρχαίοι πρόγονοί μας ‘Η ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ! Ή θα επιστρέψετε ΝΙΚΗΤΑΙ από την Κωνσταντινούπολιν ή μη επιστρέψετε ποτέ πλέον εις τα σπίτια σας, διότι δεν θα σας δεχθώμεν ΠΑΡΑ ΜΟΝΟΝ ΝΙΚΗΤΑΣ!»

ΟΙ ΘΕΤΙΚΩΣ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΩΣ ΕΝΟΧΟΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

Ο ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΒΙΑΙΟΤΑΤΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟΝ ΤΟΥ ‘’ΜΟΡΝΙΝΓΚ ΠΟΣΤ’’

«Λησμονών τα συμφέροντά μας και παρά τας συμβουλάς των Συμμάχων μας ο κ. Λόϋδ Τζώρτζ περιφρονήσας τους Τούρκους εθνικιστάς ενεθάρρυνε την Ελλάδα και απέκρουσε την Άγκυραν. Εξ αιτίας των λαθών του οι Έλληνες παρεσύρθησαν εις τρελλήν περιπέτειαν. […] Διά των δηλώσεών του ο κ. Λόϋδ Τζώρτζ ενεθάρρυνε τους Έλληνας να μας θεωρούν ως συμμάχους, αλλ’ όταν εδέχθησαν το κτύπημα αντελήφθησαν ότι δεν υπήρχε τίποτε όπισθεν των λόγων»

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ
Η ΠΤΩΣΙΣ ΤΟΥ ΑΦΙΟΝ
Η ΣΥΛΛΗΨΙΣ ΤΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ

«Ο στρατηγός και το Επιτελείον του ωδηγήθησαν εις το Στρατηγείον και εγένοντο δεκτοί υπό του Μουσταφά Κεμάλ αυτοπροσώπως. Ο Τούρκος αρχιστράτηγος ειδοποίησε τον Έλληνα αρχηγόν, ότι ηδύνατο να φέρη το ξίφος του. εν αναμονή δε της εις Άγκυραν μεταφοράς των, οι Έλληνες αξιωματικοί εγκατεστάθησαν εις ειδικάς σκηνάς. Ο Κεμάλ διέταξεν, όπως εις τον Τρικούπην αποδοθούν τιμαί ανάλογοι προς τον βαθμόν του»

ΠΑΤΡΙΣ

ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΠΙΣΤΗ Η ΩΡΑ…

«Λευκαί ενεφανίσθησαν και χθές αι στήλαι των εφημερίδων. Όπως το σάβανον, το οποίον καλύπτει ένα νεκρόν. Και σιγή επιβάλλεται και σταμάτημα εις το κλάμα του πόνου. […] Είνε κίνδυνος εθνικός, είνε κίνδυνος της Φυλής. Είνε του παρόντος ξεψύχισμα και του μέλλοντος ενταφιασμός. Είνε κίνδυνος της τιμής ενός λαού, διά την απόκτησιν της οποίας ειργάσθησαν οι αιώνες. Αυτήν την τιμήν, όση μας μένει ακόμη, πρόκειται να προασπίσωμεν τώρα, πρόκειται να περισώσωμεν»

ΠΩΣ ΘΑ ΣΩΘΗ Η ΕΛΛΑΣ – ΟΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

ΠΡΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΞΕΛΙΞΕΩΣ

«Η Ελλάς δεν πρέπει να παρίσταται εις τοιαύτας γονίμους εις διπλωματικήν καλλιέργειαν στιγμάς ως τέλεον συντετριμμένη σταρτιωτικώς. Δεν είνε άλλωστε. […] Οι Σύμμαχοι είνε σήμερον ηναγκασμένοι εκ των πραγμάτων να μη παρίδουν πλέον την δι’ άπαντας σοβαρωτάτην σημασίαν της ικανότητος της Ελλάδος όπως περιφρουρήση την Θράκην. Την ικανότητα ταύτην οφείλομεν να καταστήσωμεν έκδηλον»

ΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΙ ΗΜΕΡΑΙ ΤΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ – Η ‘’ΕΞΟΔΟΣ ΤΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ’’

ΠΡΩΪΝΗ

Η ΑΓΓΛΙΑ ΕΔΗΛΩΣΕΝ ΟΤΙ ΘΑ ΚΤΥΠΗΣΗ ΤΟΝ ΚΕΜΑΛ ΕΑΝ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ
ΑΙ ΠΡΟΦΗΤΙΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΡΟ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ – ΠΩΣ ΚΑΤΕΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΝ ΩΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΠΤΙΚΗΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

«Εάν εισηκούετο ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος και η Ελλάς δεν εξήρχετο εις την Μικρασιατικήν εκστρατείαν, πρώτον δεν θα κατέστρεφε τον Μικρασιατικόν Ελληνισμόν, και δεύτερον θα ήτο σήμερον στρατιωτικώς και οικονομικώς το ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟΝ Κράτος ολοκλήρου της Ευρώπης. Και δι’ όλα ταύτα υπέχει βαρυτάτας τας ευθύνας ο βενιζελισμός, ο οποίος καλά θα κάνη να καθήση ήσυχος εάν θέλη την κεφαλήν του. ώστε δεν θολώνομεν ημείς τα νερά, αλλά ο Βενιζελισμός»

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

ΕΦ’ ΟΣΟΝ Η ΕΛΛΑΣ ΙΣΤΑΤΑΙ ΟΡΘΙΑ

«Υπό την βίαν της αμειλίκτου πραγματικότητος, υπό την ώθησιν των αυθαδειών του Κεμάλ και η Γαλλία και οι σύμμαχοι της Γαλλίας θα υποχρεωθούν σήμερον ή αύριον να μεταβάλουν στάσιν. Το ζήτημα είνε να το πράξουν εφόσον είνε ακόμη καιρός. Εφόσον η Ελλάς η οποία είνε ο πολύτιμος συνεργάτης αυτών και θα είνε πάντοτε, ίσταται ορθία εις τους πόδας της ετοίμη να δεχθή όλον το βάρος της νέας αυτής απειλής»

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ΤΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΛΑΟΥ :

ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΣΙΣ – ΓΕΝΙΚΗ ΑΜΝΗΣΤΙΑ – ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ – ΒΑΡΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ – Η ΓΗ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΚΟΥΣ – ΔΙΑΛΥΣΙΣ ΤΗΣ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ – ΕΚΛΟΓΑΙ ΜΕ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΝ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ – ΚΑΤΑΡΓΗΣΙΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ – ΑΜΕΣΟΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΙΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΕΩΣ

Η ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

ΕΙΣ ΤΟ ΔΙΑΒΗΜΑ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΙΝ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΡΩΣΣΙΑΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΤΗΣ Μ. ΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ

ΣΚΡΙΠ

ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΣΥΜΦΩΝΟΙ ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑΝ ΤΗΣ ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ
ΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΙ

«Αι οικονομίαι επιβάλλονται, αλλ’ ουχί απλώς κατά τρόπον, ώστε η λαϊκή ψυχή να βαρυνθή διά νέας καταθλίψεως. Φόροι δεν θα καταργηθούν, θέσεις θα καταργηθούν. Αι τιμαί των ειδών πρώτης ανάγκης δεν θα ελλατωθούν, πρόσφυγες όμως νέοι φθάνουν. Αυτή είναι η κατάστασις. Τι απομένει; Ταχεία λύσις του εθνικού ζητήματος διά ν’ αποκατασταθή η ειρήνη και διά να επέλθη τότε η λήψις ευρυτέρων οικονομικών μέτρων»

ΣΦΑΙΡΑ

ΠΡΟ ΤΟΥ ΥΨΙΣΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

«Είνε αληθές ότι υπέστη κάποιαν μείωσιν το γόητρον του στρατού μας, αλλ’ όχι τοιαύτην, ώστε να μη δύναται να διεκδικήση τελεσφόρως και υπερηφάνως τα ύψιστα πλέον συμφέροντα της Πατρίδος του. Και τα ύψιστα αυτά συμφέροντα διατρέχουν τον ύψιστον των κινδύνων εις την Θράκην, όπου στρέφεται και ζωηροτάτη η προσοχή, όχι μόνων των Βαλκανικών Κρατών, αλλά και αυτής της Ευρώπης»

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More