Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλγερία-Αραβικός Σύνδεσμος: Συναίνεση για τα μεγάλα αραβικά θέματα διαπιστώθηκε στη σύνοδο κορυφής

Ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου των Αραβικών Κρατών, Ahmed Aboul Gheit, δήλωσε  σε κοινή συντέυξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλγερίας Ramtane Lamamra, ότι είναι η πιο επιτυχημένη Σύνοδος Κορυφής όσον αφορά την εκπροσώπηση και το επίπεδο συμμετοχής.

Πρόσθεσε ότι «η Σύνοδος χαρακτηρίστηκε από μεγάλη συναίνεση και δεν παρατηρήσαμε κανενός είδους επιφυλάξεις για όλα όσα συζητήθηκαν». Υπάρχει, είπε,  η αίσθηση της ανάγκης των Αράβων να μπορούν να αλληλεπιδρούν με τον υπόλοιπο κόσμο ως μπλοκ και όχι ως μεμονωμένες χώρες.

Η σύνοδος επικεντρώθηκε σε χώρες που διέρχονται κρίση, όπως η Συρία, η Λιβύη και η Υεμένη, εκτός από την επιτακτική ανάγκη διατήρησης της συνολικής αραβικής εθνικής ασφάλειας. Επίσης τονίστηκε το αίτημα για αραβικές λύσεις και για να σταματήσουν οι ξένες πλευρές να παρεμβαίνουν στις αραβικές υποθέσεις.

Σχετικά με την απουσία της Συρίας από τη σύνοδο κορυφής, ο Αμπούλ Γκέιτ είπε: «Είναι αλήθεια ότι η Συρία δεν συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής, αλλά η συζήτηση γι’ αυτήν ήταν πολύ σημαντική».

Οι Άραβες ηγέτες ενέκριναν τη «Διακήρυξη της Αλγερίας» κατά την ολοκλήρωση της τριακοστής πρώτης συνόδου κορυφής στην Αλγερινή πρωτεύουσας.

Το πιο σημαντικό πράγμα που συζητήθηκε είναι το παλαιστινιακό ως κρίσιμο ζήτημα, εκτός από πολλούς φακέλους σε επίπεδο αραβικού κόσμου από τη Συρία στη Λιβύη έως την Υεμένη, και η εστίαση στην ενίσχυση της κοινής δράσης για κοινά ζητήματα.

Μετάφραση Ουαλίντ Ελίας

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More