Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγή του τρόπου δακοκτονίας ζητούν οι φορείς της Λέσβου – Συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Ενημέρωση για την κατάσταση στον λεσβιακό ελαιώνα μετά το πέρας του προγράμματος της δακοκτονίας πραγματοποιήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου μετά από αίτημα του συμβούλου της ΛΑΣ Γιώργου Αμπαζή.

Η ανομβρία, πολλές ασθένειες του ελαιώνα σε συνδυασμό με τον δάκο που δεν καταπολεμήθηκε αποτελεσματικά,  έχουν ως αποτέλεσμα οι αρχικές εκτιμήσεις για μια καλή λαδοχρονιά να αναθεωρούνται.

Η παρουσία στο Περιφερειακό Συμβούλιο πολλών εκπροσώπων του κλάδου της ελαιοπαραγωγής, παραγωγούς, ελαιοτριβείς, γεωπόνους, το δίκτυο κοινοτήτων, την ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων, αποδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Θεωρούν επιβεβλημένη την αλλαγή τακτικής όχι μόνο για τη δακοκτονία αλλά γενικότερα την διαχείριση και αντιμετώπιση των προβλημάτων του λεσβιακού ελαιώνα.

Ωστόσο η συζήτηση περιορίστηκε σε ανταλλαγή απόψεων ενώ ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Πανάγος Κουφέλος ενημέρωσε το σώμα ότι θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με το Ινστιτούτο ελιάς και υποτροπικών φυτών για την εκπόνηση μιας μελέτης για τον λεσβιακό ελαιώνα σχετικά με τα νέα δεδομένα και την κλιματική αλλαγή.

Ο διευθυντής αγροτικής οικονομίας της Περιφέρειας Γιώργος Λαγουτάρης περιέγραψε τους λόγους για τους οποίους η δακοκτονία δεν ήταν αποτελεσματική και συγκεκριμένα, μικρός προϋπολογισμός, λιγότερες μέρες ψεκασμών, 26 για όλο το πρόγραμμα φέτος, κακή συνεργασία με τους δήμους, δύσκολη εύρεση ψεκαστών, μεγάλη κάλυψη βιολογικών 25-30% του ελαιώνα στα οποία δεν μπορούν να παρέμβουν ενώ του χρόνου το ποσοστό θα φτάσει στο 40% μετά τις φετινές αιτήσεις. Ο Κ. Λαγουτάρης επανέλαβε το αίτημα που έχει διατυπώσει τόσο στην Περιφέρεια όσο και στο Υπουργείο εδώ και χρόνια  για την εκπόνηση ειδικής μελέτης για την εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών , προσαρμοσμένες στις νέες συνθήκες  χωρίς ωστόσο να εισακουσθεί.

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More