Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Στεφάνου στο «Ένθετο Οικονομία»: Κάθε αναταραχή στο διεθνές εμπόριο έχει αντίκτυπο σε περιφερειακό ή παγκόσμιο επίπεδο

Η μεγαλύτερη διάρκεια του ταξιδιού των εμπορικών πλοίων λόγω παράκαμψης της Ερυθράς Θάλασσας, ο πενταπλασιασμός των ασφαλίστρων κινδύνου και το υψηλότερο κόστος των καυσίμων ενδεχομένως να έχει αντίκτυπο στις τελικές τιμές των προϊόντων αλλά και στην ανάπτυξη σε περιφερειακό ή και παγκόσμιο επίπεδο, επισημαίνει ο κ. Αλέξης Στεφάνου, Οικονομικός Διευθυντής της Golden Port Group σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Κωνσταντίνα Δημητρούλη στο περιθώριο του διεθνούς συνεδρίου Shipping Finance.

Από τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων ξεκινούν την εβδομάδα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου καταγράφοντας παράλληλα τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον Οκτώβριο. Αφορμή για τις ρευστοποιήσεις ήταν δημοσιεύματα για επικείμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς τα οποία στη συνέχεια διαψεύστηκαν.

Το αμερικανικό αργό κινείται στην περιοχή των 72 δολαρίων ανά βαρέλι ενώ το μπρεντ διαπραγματεύεται πάνω από τα 77,33 δολάρια ανά βαρέλι. Και τα δύο συμβόλαια κατέγραψαν απώλειες που ξεπέρασαν το 7%.

Την ίδια ώρα πάντως σε δημοσίευμα του το Bloomberg επισημαίνει ότι η εύφλεκτη κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα που επιφέρουν αυξανόμενους ναύλους έχουν αλλάξει τον “χάρτη” της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου με τους αγοραστές να προτιμούν “πιο κοντινές” τους αγορές. Να σημειωθεί ότι οι διελεύσεις πετρελαιοφόρων μέσω της Διώρυγας του Σουέζ μειώθηκαν κατά 23% τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με τον Νοέμβριο.

Παρά την αναταραχή αναλυτές επισημαίνουν ότι οι τιμές προς το παρόν κρατάνε αποστάσεις από την κρίση στην Μέση Ανατολή και οι λόγοι είναι οι εξής: τα νέα κοιτάσματα αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου, οι πλεονάζουσες ποσότητες πετρελαίου από νέες αγορές και τα υψηλά επίπεδα των στρατηγικών αποθεμάτων σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Προβληματισμός στο υπουργείο Οικονομικών καθώς τα στοιχεία που έστειλαν οι ασφαλιστικές εταιρείες δείχνουν ότι ακόμη και αυτοί που έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους, δεν θα λάβουν την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ επειδή τους λείπει μια ασφαλιστική κάλυψη. Για παράδειγμα ενυπόθηκα ρετιρέ που δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη κατά του κινδύνου της πλημμύρας, χάνουν την έκπτωση του 10% από τον ΕΝΦΙΑ.

Δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα για την αποκλιμάκωση των επιτοκίων επιμένει ο επικεφαλής της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας μιλώντας στην εκπομπή 60 minutes

Εκπνέει η προθεσμία για την αίτηση χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης με ηλεκτρικό ρεύμα ενώ μέχρι τέλος Φεβρουαρίου πρέπει να γίνουν οι δηλώσεις και για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΜΕ ΡΕΥΜΑ (προθεσμία αιτήσεων: 5/2 / myθέρμανση)

466.000 αιτήσεις έως τώρα

45€ – 480€ επιδότηση λογαριασμού

Εξαιρούνται όσοι έχουν κοινωνικό τιμολόγιο & όσοι λαμβάνουν ήδη επίδομα θέρμανσης

Τα κριτήρια είναι ίδια με αυτά του επιδόματος θέρμανσης πετρελαίου, φυσικού αερίου κ.λπ.

ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑ ΜΙΣΘΩΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ (προθεσμία έως 28/2)

οριστικοποίηση στοιχείων στο μητρώο ΑΑΔΕ

διορθώσεις λαθών στις προσωρινές δηλώσεις

κυρώσεις

πρόστιμα έως 20.000€

αποβολή από τις πλατφόρμες

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More