Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αμερικανικό Ινστιτούτο κατηγορεί την ίδια την Ρωσία για σκηνοθετημένη επίθεση στο Κρεμλίνο

Υπάρχει πιθανότητα οι ίδιες οι αρχές της Ρωσίας να σκηνοθέτησαν την επίθεση από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στο Κρεμλίνο ώστε να προσεγγίσουν ένα εγχώριο ακροατήριο και να κινητοποιήσουν ευρύτερα την κοινωνία, εκτιμούν οι αναλυτές του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Μελέτη του Πολέμου (ISW).

Η χθεσινή επίθεση από drones στο Κρεμλίνο ήταν, κατά πάσα πιθανότητα, σκηνοθετημένη από τις ίδιες τις Ρωσικές αρχές, με κύριο στόχο την ευρύτερη κινητοποίηση της Ρωσικής κοινωνίας. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι αναλυτές του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Μελέτη του Πολέμου (ISW) σε έκθεση σχετικά με την πορεία του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, η οποία δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 4 Μαΐου.

Οι ειδικοί του Ινστιτούτου παραθέτουν διάφορα επιχειρήματα για να υποστηρίξουν τις υποθέσεις τους. Για παράδειγμα, οι Ρωσικές αρχές πρόσφατα έλαβαν μέτρα για την ενίσχυση της αεράμυνας στην Ρωσία, ιδίως στην Μόσχα. «Είναι επομένως εξαιρετικά απίθανο δύο drones να κατάφεραν να προσπεράσουν πολυάριθμες γραμμές αεράμυνας και να εκραγούν ή να καταρριφθούν ακριβώς πάνω από το Κρεμλίνο, με έναν τρόπο που θα τους επέτρεπε να καταγράψουν καταπληκτικά πλάνα» υποστηρίζουν οι Αμερικάνοι αναλυτές.

Το IWS ανέφερε επίσης πως εικόνες γεωεντοπισμού που λήφθηκαν τον Ιανουάριο 2023, δείχνουν την ανάπτυξη αντιαεροπορικών συστημάτων Pantsyr κοντά στη Μόσχα, με στόχο την δημιουργία μιας κλιμακούμενης αεράμυνας γύρω από την ρωσική πρωτεύουσα. Επομένως, μια επίθεση με drone στο Κρεμλίνο, παρά την παρουσία πολυάριθμων συστημάτων αεράμυνας, θα ήταν φοβερή ντροπή για τη Ρωσία, σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Ακόμα ένα επιχείρημα υπέρ της υπόθεσης του Αμερικανικού Ινστιτούτου είναι η «άμεση, συνεπής και συντονισμένη αντίδραση» στο συμβάν. «Το Κρεμλίνο αμέσως κατηγόρησε την Ουκρανία πως διέπραξε τρομοκρατική επίθεση, και οι φορείς που εκφράζουν τις ρωσικές θέσεις γρήγορα αποδέχθηκαν αυτό ως κυρίαρχο σενάριο», γράφουν οι αναλυτές.

Αντίθετα, το ISW είναι πεπεισμένο πως αν η επίθεση δεν ήταν σκηνοθετημένη, η επίσημη απάντηση της Ρωσίας πιθανότατα δεν θα ήταν τόσο οργανωμένη στην αρχή, καθώς οι Ρώσοι αξιωματούχοι θα έπρεπε να είχαν συμφωνήσει σε ένα συνεπές αφήγημα και με κάποιον τρόπο να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της προφανούς πληροφοριακής αμηχανίας.

«Η ταχεία και συνεχής παρουσίαση του επίσημου Ρωσικού αφηγήματος σχετικά με την επίθεση υποδηλώνει πως η Ρωσία σκηνοθέτησε το συμβάν κοντά στις 9 Μαΐου, Ημέρας της Νίκης, με σκοπό να παρουσιάσει τον πόλεμο ως υπαρξιακό στο εγχώριο κοινό της», λένε οι αναλυτές.

Τέλος, η Ουκρανική κυβέρνηση έχει αρνηθεί κατηγορηματικά την οποιαδήποτε ανάμειξη στο χτύπημα των drones στο Κρεμλίνο.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More