Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αμοργός: Το νησί με την ανόθευτη απλότητα και τις παραδόσεις που θυμούνται οι παλιοί και μαθαίνουν οι νέοι

Ένα σημαντικό κομμάτι του τουριστικού ενδιαφέροντος της Αμοργού, είναι τα ήθη και τα έθιμά του. Από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα, καταφέρνουν να κρατούν ζωντανή την παράδοση και τον πολιτισμό του νησιού.

Σύμφωνα με την κα Πόπη Δεσποτίδη, αντιδήμαρχο τουρισμού-πολιτισμού, είναι ένα νησί που δεν αλλοιώθηκε από τον υπερτουρισμό και κράτησε ανόθευτη την απλότητά του. Η πέτρα, η καλαθοπλαστική, η ψημένη ράκη, τα παραδοσιακά ροφήματα, η μουσική και ο χορός, είναι κάποια από τα ήθη και τα έθιμα που θυμούνται οι παλιοί και επιδιώκουν να μάθουν οι νέοι. Αυτόν τον στόχο, εξυπηρετεί, άλλωστε, η σχεδιαζόμενη πλατφόρμα, στην οποία θα γίνεται καταγραφή όλων των παραδόσεων του νησιού, ώστε να μην χαθούν και να παραμείνουν αναλλοίωτες στον χρόνο, είπε η κα Δεσποτίδη.

Οι παλιοί θυμούνται ακόμη τον ευλαβικό εορτασμό του Πάσχα, με τις διαφορετικές παραδόσεις και τα έθιμα που αλλάζουν από χωριό σε χωριό: τα φαναράκια στον Επιτάφιο της Χώρας, τα πυροτεχνήματα στα Θολάρια, τον Ποταμό το βράδυ της Ανάστασης, τα παιχνίδια, τον Ιούδα σε όλα τα χωριά της Αιγιάλης και τον διασκορπισμό των ιερών εικόνων του μοναστηριού της Χοζοβιώτισσας και την περιφορά τους σε όλα τα χωριά του νησιού.

Το έθιμο του Καπετάνιου την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, την Τυρινή, τη γιορτή του παστελιού, την πρώτη Κυριακή μετά τον Δεκαπενταύγουστο, ενώ ξεχωριστή θέση κατέχει και η γαστρονομία του νησιού, με το τυρί, το παξιμάδι, το παστέλι, το κρέας, το ψάρι, το κρασί και τη ράκη που αποτελούν τα κυριότερα προϊόντα που αξίζει να δοκιμάσει κανείς.

Το παραδοσιακό πιάτο του νησιού είναι το πατατάτο-κατσικίσιο κρέας στην κατσαρόλα με πατάτες. Τα ξεροτήγανα της Αμοργού είναι παραλλαγή της δίπλας, με κανέλα και καβουρδισμένο σουσάμι. Το παστέλι, που σερβίρεται και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, φτιάχνεται από σουσάμι και μέλι. Η διαφορά του στην Αμοργό είναι πως το φτιάχνουν πιο μαλακό και βάζουν μια μικρή δόση από κύμινο. Το ρακόμελο και η ψημένη ρακή έχουν γίνει συνώνυμα της Αμοργού. Το ρακόμελο είναι ρακή βρασμένη με μέλι και λίγο γαρύφαλλο που πίνεται ζεστή.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More