Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανάβει φωτιές η τροπολογία Κασιδιάρη – Η αντίδραση Τζενερίκου και η απάντηση Βορίδη

Την Τρίτη ψηφίζεται η συμπληρωματική τροπολογία που έχει φέρει η κυβέρνηση, προκειμένου να μην κατέλθει στις εκλογές το κόμμα του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη. Το περιεχόμενο της διάταξης, δηλαδή το να αποφασίζει πλέον η Ολομέλεια του Α’ Τμήματος του Αρείου Πάγου (δηλαδή δέκα δικαστές και όχι πέντε όπως γίνεται σήμερα) έχει προκαλέσει την αντίδραση του προέδρου του συγκεκριμένου Τμήματος, Χρήστου Τζανερίκου.

Ο αντιπρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου χαρακτηρίζει την τροπολογία, ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του Αρείου Πάγου. Εκτιμά ότι η συγκεκριμένη διάταξη είναι φωτογραφική και αποτυπώνει δυσπιστία και  έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του.

Με βάση την τροπολογία – προσθήκη του ΥΠΕΣ, εισάγεται η πρωτοφανής για τα δικαστικά χρονικά ρύθμιση, που θεσμοθετεί την ολομέλεια πολιτικού τμήματος του Αρείου Πάγου. Πρωτοφανής, καθόσον αποτελεί ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του Αρείου Πάγου. Η ρύθμιση, που εισάγεται, αποτυπώνει, φωτογραφικά, τη δυσπιστία και την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου, αναφορικά με την άσκηση της διακριτικής μου ευχέρειας να ορίζω την (πενταμελή) σύνθεση του τμήματος του οποίου είμαι Πρόεδρος” τόνισε χαρακτηριστικά.

Απάντηση στις δηλώσεις του Προέδρου του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση σέβεται την ανερξαρτησία της Δικαιοσύνης και δεν αντιπαρατίθεται με αυτήν: “Επισημαίνουμε ότι για μία μείζονος σημασίας επικείμενη κρίση που αφορά την συμμετοχή στις εκλογές κομμάτων που έχουν ως ιδρυτικά τους μέλη ή ως υποψήφιους τους ή ως πραγματικούς αρχηγούς καταδικασμένους για το κακούργημα της  ηγεσίας εγκληματικής οργανώσεως, η θέση της Κυβέρνησης είναι απλή: περισσότερα μάτια, εγκυρότερη κρίση, χωρίς καμία εξαίρεση δικαστή του αρμόδιου τμήματος από τη σύνθεση“.

Ανακοίνωση για την τροπολογία Κασιδιάρη εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης “με τους τραγικά ερασιτεχνικούς χειρισμούς του μετατρέπεται στον μεγαλύτερο χορηγό της Ακροδεξιάς”. “Αφού μαζί με το ΠΑΣΟΚ ψήφισε μία τροπολογία, που δυστυχώς αποδείχτηκε φιάσκο, σήμερα έρχεται να διορθώσει το λάθος με ένα μεγαλύτερο λάθος” τόνισε.

“Αν είχε εισακουστεί η πρότασή μας για εισαγωγή του ζητήματος στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, δεν θα είχαμε φτάσει στις σημερινές δυσάρεστες εξελίξεις. Η νέα, μονομερής και πρόχειρη νομοθετική ρύθμιση της Κυβέρνησης δεν θα χρειαζόταν” σχολιάζει από πλευράς του το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Ρεπορτάζ: Εμμανουέλα Αργείτη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More