Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αναβάθμιση της οικονομίας από το R&I – Θετικό μήνυμα από τις αγορές

Από την μακρινή Ιαπωνία ήρθε το πρώτο θετικό μήνυμα των αγορών για τη χώρα μας, μετά τις εκλογές. Ο οίκος αξιολόγησης R&I προχώρησε στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ, με σταθερές προοπτικές, επίπεδο στο οποίο βρισκόταν για τελευταία φορά η Ελλάδα πριν από 13 χρόνια.

Μια εξέλιξη η οποία, αν και προέρχεται από έναν οίκο που δεν αναγνωρίζεται από την ΕΚΤ, δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας στην κυβέρνηση για τις προοπτικές ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας.

«Σημαντικό γεγονός, ανοίγει ο δρόμος επενδύσεων για ιαπωνική αγορά. Δεύτερον γιατί λειτουργεί ως προάγγελος για μελλοντικές αναβαθμίσεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης.

Μεταξύ των παραγόντων που λειτούργησαν υπέρ της αναβάθμισης, ο ιαπωνικός οίκος αναφέρει τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνηση, την ισχυρή ανάπτυξη (5,9%) πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, την επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα και τη μείωση του χρέους σε προ πανδημίας επίπεδα.

Θετική αναφορά κάνει ο οίκος αξιολόγησης και στην διεκδίκηση πρόσθετης χρηματοδότησης από το σχέδιο REPowerEU με την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο επιχειρηματικό περιβάλλον, την αγορά εργασίας και τη δημόσια διοίκηση.

Θετικά υποδέχτηκαν οι αγορές την αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων. To ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα, στις επόμενες αξιολογήσεις, Πέντε στο αριθμό μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αποδόσεις ομολόγων

Ιταλία 4,10%

Ελλάδα 3,75%

Ισπανία 3,51%

Πορτογαλία 3,22%

Γαλλία 3,03%

ΚΑΡΤΑ

Οι αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας

Scope 04/08

DBRS 08/09

Moody’s 15/09

S&P 20/10

Fitch 01/12

Αναλυτικά το ρεπορτάζ:

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More