Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανακοινώθηκαν 110 μέτρα για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας – Ενίσχυση των επενδύσεων και φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις

Ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ ανακοίνωσε 110 διαφορετικά μέτρα για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας και την ενίσχυση των επιχειρηματικών επενδύσεων κατά 20 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως στη Φθινοπωρινή δήλωσή του, από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων την Τετάρτη (22 Νοεμβρίου).

Ο Χαντ είπε στους βουλευτές ότι τα μέτρα περιλαμβάνουν μείωση του φόρου των επιχειρήσεων, προσέλκυση ξένων επενδύσεων, βοήθεια προς τους επιχειρηματίες να συγκεντρώσουν χρήματα, ενίσχυση της παραγωγικότητας, μεταρρύθμιση της ευημερίας και επιτάχυνση της πρόσβασης στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Ο τσάρος της βρετανικής οικονομίας είπε ότι το Γραφείο Ευθύνης του Προϋπολογισμού εκτιμά ότι ο συνδυαστικός αντίκτυπος των μέτρων θα ενισχύσει τις επιχειρηματικές επενδύσεις, θα μειώσει τον πληθωρισμό το επόμενο έτος και θα αυξήσει το ΑΕΠ.

Στην ομιλία του, είπε ότι μετά από μια παγκόσμια πανδημία και ενεργειακή κρίση, η κυβέρνηση έχει λάβει «δύσκολες αποφάσεις» για να επαναφέρει την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Αντί για ύφεση, «η οικονομία έχει αναπτυχθεί», είπε, αν και σημείωσε ότι «η δουλειά δεν έχει τελειώσει».

«Η επιλογή μας δεν είναι η μεγάλη κυβέρνηση, οι υψηλές δαπάνες και οι υψηλοί φόροι γιατί γνωρίζουμε ότι αυτό οδηγεί σε λιγότερη ανάπτυξη, όχι περισσότερη. Αντίθετα, μειώνουμε τους φόρους και ανταμείβουμε την εργασία», είπε. «Τα σημερινά μέτρα δεν αίρουν απλώς τα εμπόδια στις επενδύσεις, ανταμείβουν τις προσπάθειες και τη δουλειά».

Τα μέτρα θα ενισχύσουν τις επιχειρηματικές επενδύσεις κατά 20 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως, είπε, προσθέτοντας ότι «ξεκλειδώνουν τις επενδύσεις με μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της προσφοράς που υποστηρίζουν τις βρετανικές επιχειρήσεις».

Αυτό περιλαμβάνει την ευρέως αναμενόμενη απόφαση να γίνει μόνιμη η «πλήρης δαπάνη» για τις επιχειρήσεις, η οποία, όπως είπε, αντιπροσωπεύει τη «μεγαλύτερη μείωση του φόρου των επιχειρήσεων στη σύγχρονη βρετανική ιστορία».

«Σημαίνει ότι δεν έχουμε απλώς τον χαμηλότερο εταιρικό φορολογικό συντελεστή στην G7, αλλά και τις πιο γενναιόδωρες κεφαλαιακές αποζημιώσεις», είπε.

Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Χαντ είπε ότι η οικονομία έχει βελτιωθεί κατά τι  μετά τα στοιχεία που αποκάλυψαν ότι ο πληθωρισμός είχε υποχωρήσει στο 4,6% τον Οκτώβριο, υποστηρίζοντας ότι «αυτή είναι η στιγμή» να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη και να σηματοδοτήσουν πιθανές περικοπές φόρων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.

Ο υπουργός οικονομικών αντιμετωπίζει πιέσεις από το κόμμα του να προσφέρει προεκλογικά δώρα καθώς οι Συντηρητικοί στοχεύουν να μειώσουν το προβάδισμα των 20 μονάδων που κατέχουν σήμερα οι Εργατικοί στις δημοσκοπήσεις.

Η χθεσινή δημοσιοποίηση των στοιχείων δανεισμού της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία αποκάλυψαν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα τους πρώτους επτά μήνες του οικονομικού έτους ήταν 15% κάτω από τις προβλέψεις, έδωσε επίσης στην κυβέρνηση μεγαλύτερο περιθώριο για φορολογικές περικοπές.

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More