Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αναλλοίωτα παραμένουν στο πέρασμα του χρόνου τα ήθη και τα έθιμα του Πάσχα στη Σάμο

Πιστοί στα ήθη και τα έθιμα οι Σαμιώτες γιορτάζουν τo Πάσχα με κατάνυξη, αλλά και με τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, που περνούν από γενιά σε γενιά και διατηρούνται αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου.

Μετά το Σάββατο του Λαζάρου όπου οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τα «λαζαράκια» και τα παιδιά τα μοιράζουν από σπίτι σε σπίτι, ιδιαίτερη είναι η Μ. Τετάρτη στο νησί, καθώς τελείται η δραματοποιημένη Ακολουθία του Ιερού Νιπτήρα στην Ιερά Μονή του Τιμίου Σταυρού στους Μαυρατζαίους της Σάμου. Ο Μητροπολίτης Σάμου πλένει τα πόδια των ιερέων του νησιού αναπαραστώντας τον Μυστικό Δείπνο όπου ο Ιησούς έπλυνε τα πόδια των μαθητών του για να μεταφέρει το μήνυμα της ταπεινοφροσύνης και της θυσιαστικής αγάπης προς τον πλησίον. Η συγκεκριμένη ακολουθία διατηρείται στους αιώνες και πραγματοποιείται στα Ιεροσόλυμα, στην Πάτμο και την Σάμο.

Την Μ. Πέμπτη οι γυναίκες με τα παιδιά μαζεύουν λουλούδια από τους αγρούς για να βάψουν τα αυγά μέσα σε ζωμό κρεμμυδιών ώστε να αποκτήσουν ένα όμορφο κόκκινο χρώμα με το σχέδιο των λουλουδιών. Επίσης την ίδια μέρα φτιάχνουν τις κουλούρες για την λαμπρή με 4 αυγά και διάφορα στολίδια από ζυμάρι. Άλλο ένα έθιμο, που διατηρείται από τα χρόνια της επανάστασης του 1821 είναι οι «τουφεκιές», το οποίο εμπλουτισμένο με την ευρηματικότητα των κατοίκων στο πέρασμα των χρόνων δημιουργεί ένα εντυπωσιακότατο θέαμα, κυρίως ανήμερα του Πάσχα, το οποίο παρακολουθούν πολλοί επισκέπτες από τη Σάμο και από όλα σχεδόν τα μέρη της Ελλάδας καθώς και αρκετοί ξένοι.

Τη μεγαλύτερη παράδοση στο έθιμο έχει ο Μαραθόκαμπος της Σάμου ανήμερα της Λαμπρής, όπου σκάνε οβίδες. Για την ακρίβεια, πέφτουν χιλιάδες κάλυκες από οβίδες, οι οποίες ταπώνονται με μπαρούτι και χαρτί, στήνονται στο έδαφος στις γύρω πλαγιές του χωριού και το πρωί της Κυριακής του Πάσχα οι ντόπιοι τις πυροδοτούν, δημιουργώντας επαναλαμβανόμενες εντυπωσιακές εκρήξεις.

Την Κυριακή του Πάσχα αλλά και την Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής υπήρχε η Τραμπανκόλα, δηλαδή μια κούνια που φτιαχνόταν από σκοινί ή τη λεγόμενη καναβιά, ένα σανίδι για κάθισμα, σακούλα από λινάτσα η οποία τοποθετούνταν στη θέση που το σκοινί ακουμπούσε στο δέντρο, συνήθως πλάτανος. Πάνω στο σανίδι κάθονταν τα κορίτσια και δύο αγόρια στις άκρες όρθια δίνοντας την κίνηση και το ρυθμό στην κούνια. Το παιχνίδι με τις κούνιες διαρκούσε ως το βράδυ και συνοδεύονταν με τραγούδια.

Όσον αφορά στις γαστρονομικές συνήθειες την Κυριακή του Πάσχα ξεχωριστή θέση στο τραπέζι έχει η γεμιστή πλάτη του κατσικιού. Οι νοικοκυρές γεμίζουν το κουφάρι με ρύζι και συκωταριά ψιλοκομμένη με μπόλικο κρεμμύδι και άνηθο.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More