Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αναστέλλονται οι εκδόσεις βίζας ανάμεσα σε Γαλλία και Μαλί κλιμακώνοντας την ένταση στην περιοχή του Σαχέλ

Οι αρχές του Μαλί ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη ότι αναστέλλονται οι διαδικασίες έκδοσης βίζας για Γάλλους πολίτες που θέλουν να επισκεφτούν τη χώρα, αντιδρώντας στην αντίστοιχη απόφαση της Γαλλίας πριν λίγες ημέρες για τους πολίτες της αφρικανικής χώρας εξαιτίας «περιφερειακών εντάσεων».

«Το υπουργείο Εξωτερικών του Μαλί ενημερώθηκε με έκπληξη από τον τύπο ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας κατέταξε το Μαλί στην λίστα των χωρών σε «κόκκινη ζώνη» για υποτιθέμενες περιφερειακές εντάσεις και οι υπηρεσίες της γαλλικής πρεσβείας στο Μπαμάκο ανέστειλαν την έκδοση βίζας και έκλεισαν το κέντρο έκδοσης αυτών των εγγράφων. Στο πλαίσιο εφαρμογής της αμοιβαιότητας, το υπουργείο αναστέλλει μέχρι νεωτέρας την έκδοση βίζας σε Γάλλους πολίτες εκ μέρους των διπλωματικών και προξενικών υπηρεσιών του Μαλί στη Γαλλία» αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας αυτής της Δυτικής Αφρικής.

Le Mali suspend jusqu’à «nouvel ordre» la délivrance de visas aux ressortissants français. fait le 09 août suite à la suspension, par l’Ambassade de France à Bamako, de la délivrance des visas et à la fermeture du centre de visas et du centre d’appels « Capago ». pic.twitter.com/X9d83SD8cq

— kabore Bassirou (@kaboreBassirou5) August 10, 2023

Οι γαλλικές αρχές εξέδωσαν την περασμένη Δευτέρα οδηγία στην οποία αναβαθμίζουν τον κίνδυνο από ενδεχόμενη επίσκεψη στο Μαλί, κατατάσσοντας τη χώρα στην «κόκκινη λίστα» επικίνδυνων χωρών, απαγορεύοντας τα ταξίδια στην περιοχή. «Σε αυτό το κλίμα περιφερειακής έντασης αποτρέπουμε την πρόθεση οποιουδήποτε ταξιδιού στο Μαλί. Οι Γάλλοι πολίτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Μαλί θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί: είναι σημαντικό να αποφεύγουν τις μαζικές συγκεντρώσεις και να ενημερώνονται συνεχώς για την κατάσταση» αναφέρεται στην ιστοσελίδα του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, που υπογραμμίζει ότι το τελευταίο διάστημα είναι συχνές οι επιθέσεις κατά Δυτικών και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος απαγωγής.

Η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες κλιμακώνεται το τελευταίο διάστημα, όχι μόνο λόγω της στήριξης που προσφέρει το Μαλί στους πραξικοπηματίες του γειτονικού Νίγηρα, αλλά και λόγω της απόφασης της στρατιωτικής χούντας που κυβερνά τη χώρα να παρατείνει για κάποια χρόνια την περίοδο μετάβασης σε δημοκρατικό καθεστώς και να αναστείλει τις εκλογές που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Πηγή: Europa Press    

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More