Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αναφορά στις εξελίξεις των έργων που αφορούν τα λιμάνια Ικαρίας και Φούρνων

Ο υπό παραίτηση πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου. Θ. Ανδριώτης αναφέρεται στις εξελίξεις των έργων στα λιμάνια των νησιών Ικαρίας και Φούρνων. τονίζοντας την ανάγκη για την άμεση αντικατάσταση του τωρινού Συμβουλίου, η θητεία του οποίου έχει ήδη λήξει, αλλά και την δική του αντικατάσταση, αφού παραμένει στη θέση αυτή παρά την παραίτηση, που έχει υποβληθεί από τον Οκτώβριο του 2022 και τη λήξη της θητείας του από 14/2/23.

Απάντηση έδωσε για την κριτική σχετικά με την αισθητική του στεγάστρου που βρίσκεται στο λιμάνι του Αγίου Κηρύκου τονίζοντας ότι «το στέγαστρο έχει κατασκευαστεί εδώ και πολλά χρόνια, με συγκεκριμένη μελέτη, και με άδεια από τις αρμόδιες αρχές, που προέβλεπε ένα μεταλλικό κτίριο. Δεν ήταν λοιπόν στην διακριτική ευχέρεια αυτού του Συμβουλίου να κατασκευάσει κάτι διαφορετικό. Οι επιλογές μας ήταν ή να το αφήσουμε ως έχει, δηλαδή ένα στέγαστρο που τους θερινούς μήνες οι επιβάτες κάθονταν ουσιαστικά κάτω από τον ήλιο και το χειμώνα μέσα στο κρύο, τον αέρα και τη βροχή, ή να το κάνουμε αυτό που κάναμε.

Το τελευταίο διάστημα έχουν παρατηρηθεί προβλήματα με συχνές βλάβες στον ηλεκτροφωτισμό του λιμενοβραχίονα. Πάγια εντολή του Λιμενικού Ταμείου, είναι οι βλάβες να αποκαθίστανται άμεσα. Καθώς όπως γνωρίζετε το Λ.Τ. δεν έχει προσωπικό, έχει αναθέσει σε ηλεκτρολόγο κάτοικο της περιοχής όταν διαπιστώνεται οποιοδήποτε πρόβλημα να επιλύεται άμεσα, χωρίς να γίνεται έκπτωση στην ποιότητα ή την αξία της εργασίας και των υλικών.
Τέλος, για τα όποια θέματα σχετικά με τις σπηλαιώσεις, μετά από τις γνωστές ανταλλαγές επιστολών με τις διάφορες υπηρεσίες, η εισήγηση μου στο επόμενο συμβούλιο θα είναι: να αναθέσουμε σε δύτη – μελετητή, να ελέγξει και να εκπονήσει μελέτη για την επίλυση των όποιων προβλημάτων. Πιστεύω ότι μ’ αυτό θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες της οριστικής αποκατάστασης του λιμένα Αγίου Κηρύκου.

Εύδηλος:
Το έργο της εκβάθυνσης έλαβε «Άδεια Εκτέλεσης Έργου», ή έλλειψη της στο παρελθόν ήταν οι αιτία το έργο να μην εκτελεστεί από τον εργολάβο που είχε αναλάβει το έργο. Η επανα – δημοπράτηση του έργου δυστυχώς κατέστη άγονη, αφού ο μοναδικός ενδιαφερόμενος υπαναχώρησε. Τώρα γίνεται μια προσπάθεια από τις υπηρεσίες στο να ανατεθεί το έργο ώστε να μη χαθεί οριστικά η χρηματοδότηση.

Έχει ζητηθέι απο τον Περιφερειάρχη Κ. Μουντζούρη να χρηματοδοτήσει η Περ. Βορ. Αιγαίου η ολοκλήρωση της πλακόστρωσης που εδώ και 15 χρόνια έχει σταματήσει και τον ηλεκτροφωτισμό του νέου λιμενοβραχίονα προκειμένου να καταστεί ασφαλής για πλοία και επιβάτες.

Παράλληλα γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την ολοκλήρωση και την έγκριση Συγκοινωνιακής Μελέτης, η ύπαρξη της οποίας θα διευκολύνει την ομαλή λειτουργία του λιμανιού και της πλατείας του Ευδήλου και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού μας.

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός και ευπρεπισμός της νέας χερσαίας ζώνης του λιμένα Ευδήλου, απομακρύνθηκαν τα από χρόνια συσσωρευμένα σκουπίδια, αδρανή υλικά, εγκαταλειμμένα αντικείμενα κ.λπ. στο χώρο γύρω από τη γέφυρα του λιμένα Ευδήλου. Ελπίζουμε ο χώρος να διατηρηθεί σε αυτή την κατάσταση και να μην μετατραπεί και πάλι σε χώρο εναπόθεσης άχρηστων αντικειμένων.

Φούρνοι:

Στα λιμάνια των Φούρνων ανταποκρινόμαστε και είμαστε αρωγοί στις προσπάθειες που γίνονται για την συνολική αναβάθμιση τους από την εκεί Δημοτική Αρχή.

Τα προβλήματα του Λιμενικού Ταμείου είναι μεγάλα και καθημερινά και το σημερινό μοντέλο λειτουργίας του σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να τα επιλύσει. Όποτε κατά την γνώμη μου η όποια παρέμβαση όπως η πρόσφατη επερώτηση που έγινε στη Βουλή από βουλευτές του ΚΚΕ για την υποστελέχωση του είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτό θεωρώ είναι κατανοητό από όλους και αυτό ακριβώς τονίσαμε και στην πρόσφατη επίσκεψη μας στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Κυριαζόπουλο με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Καραγιαννάκη.

Ως προς το μέλλον των Λιμανιών μας, λίγο καιρό πριν πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον Γεν. Γραμματέα κ. Κουτουλάκη για την ένταξη των έργων των Φούρνων στο επόμενο ΕΣΠΑ, ενώ πριν λίγες ημέρες υπάρχει πρόσκληση για την πραγματοποίηση αντίστοιχης σύσκεψης για τα λιμάνια της Ικαρίας. Συγκεκριμένα για την επέκταση του λιμενοβραχίονα στον Άγιο Κήρυκο (από το υφιστάμενο ακρομόλιο με κατεύθυνση την μαρίνα) και στον Εύδηλο την τοποθέτηση ογκόλιθων στην θέση Πριόνι.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More