Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανεπαρκής η διεθνής βοήθεια στο Νότιο Σουδάν, ενώ οξύνεται επικίνδυνα η ανθρωπιστική κρίση

Στη δίνη των ένοπλων συρράξεων εδώ και δεκαετίες το Νότιο Σουδάν, πριν και μετά την ανεξαρτητοποίησή του από το Σουδάν, βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπο με μια ενδημική προσφυγική κρίση, αφού υπολογίζεται ότι πάνω από δύο εκατομμύρια κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, ενώ άλλοι τόσοι περίπου έχουν μεταναστεύσει σε ασφαλέστερες τοποθεσίες στο εσωτερικό.

Η οριακή κατάσταση που βιώνει το Ν. Σουδάν έρχεται τώρα να οξυνθεί ακόμη περισσότερο από τον πόλεμο στο Σουδάν, αφού υπολογίζεται ότι περίπου 800.000 Νοτιοσουδανοί που κατοικούσαν στο Σουδάν, αναγκάστηκαν να περάσουν τα σύνορα και να επαναπατριστούν εξαιτίας των πολεμικών συγκρούσεων.

Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες γνωστοποίησε ότι περίπου 1.500 άτομα περνούν τα σύνορα καθημερινά φτάνοντας στο Ν. Σουδάν, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο τις συνθήκες διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων σε μια χώρα όπου το 75% του πληθυσμού υπολογίζεται ότι χρήζει κάποιου είδους βοήθειας.

Ο ΟΗΕ έχει κάνει έκκληση εδώ και δύο μήνες για τη συγκέντρωση $253 εκατομμυρίων ώστε να αντιμετωπίσει τις άμεσες επιπτώσεις της ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή, όμως μέχρι στιγμής έχει συγκεντρωθεί μόλις το 10% των κονδυλίων που απαιτούνται.       

Στη σημερινή διεθνή διάσκεψη για το Σουδάν που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην αφρικανική χώρα και την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων, θα τεθεί παράλληλα και το οξύ θέμα που κλιμακώνεται στο νότιο γείτονα του.     

Πηγή: CNN

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More