Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανησυχία για νέα αυταρχική εκτροπή στη Βενεζουέλα

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στη Βενεζουέλα η απόφαση της Εθνοσυνέλευσης να διορίσει νέα μέλη στο Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο.

Η ΜΚΟ Human Rights Watch (HRW) προειδοποιεί για τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων προεδρικών εκλογών το 2024 αυτή η απόφαση, που απειλεί ένα σύστημα που ήδη ήταν άδικο. «Οι πιθανότητες για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στη Βενεζουέλα ήταν εξαρτημένες από μα κλωστή, τώρα με αυτό το μέτρο είναι σχεδόν αδύνατον» δήλωσε η υπεύθυνη της HRW για την Αμερική, Χουανίτα Γκεμπέρτους.

Η απόφαση ελήφθη μετά την ξαφνική παραίτηση οκτώ μελών του Εκλογικού Συμβουλίου, 5 χρόνια πριν λήξει η 7χρονη θητεία τους. Το Κοινοβούλιο της χώρας όρισε μια 11μελή επιτροπή που θα αναλάμβανε τη διαδικασία αντικατάστασης των μελών που παραιτήθηκαν από το Συμβούλιο. Όμως, όπως καταγγέλλει η HRW, όλα τα μέλη της επιτροπής ανήκουν στο κυβερνητικό κόμμα, ανάμεσά τους μάλιστα είναι και η σύζυγος του Νικολάς Μαδούρο, Σίλια Φλόρες.

Στη Βενεζουέλα, το Εκλογικό Συμβούλιο έχει την ευθύνη του ελέγχου ολόκληρης της εκλογικής διαδικασίας, από τους εκλογικούς καταλόγους μέχρι την οργάνωση και την εποπτεία της ψηφοφορίας, ακόμη και την εγκυρότητα των υποψηφιοτήτων.

Με τις αλλαγές που προωθούνται στο Εκλογικό Συμβούλιο, η HRW ανησυχεί ότι πλέον είναι πολύ λίγο πιθανό να εφαρμοστούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που να εγγυώνται το δικαίωμα των Βενεζολάνων να συμμετάσχουν σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

Σε αυτό το πνεύμα, η ΜΚΟ απεύθυνε μια έκκληση σε άλλους λατινοαμερικάνους ηγέτες να παρέμβουν ώστε να αναχαιτιστεί μια τέτοια αρνητική εξέλιξη, ιδιαίτερα προς τον πρόεδρο της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, και της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα, αναφέρεται στην ανακοίνωση, τόσο λόγω των επαφών που διατηρούν με τον Νικολάς Μαδούρο, όσο και των επανειλημμένων δημόσιων δηλώσεων τους υπέρ της διεξαγωγής ελεύθερων και δίκαιων εκλογών και της ανάγκης να υπάρξουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση Μαδούρο και την αντιπολίτευση.  

Πηγή: Europa Press

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More