Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανησυχία για το πολεμικό μέτωπο στη Μέσα Ανατολή, αναμένεται έκρηξη τρομοκρατίας στην Ευρώπη – Τι είπε στην ΕΡΤ η Ινώ Αφεντούλη

Για τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς, την πιθάνοτητα ανάμειξης άλλων δυνάμεων αλλά και τη διάχυτη ανησυχία επέκτασης της σύγκρουσης μίλησε η Εκτελεστική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Ινώ Αφεντούλη.

«Πιστεύω ότι το Ισραήλ δεν θα σταματήσει από τη στιγμή που ξεκίνησε τη χερσαία επιχείρηση. Έχουν προφανώς κάποιους στόχους. Ο πολιτικός στόχος είναι η εξουδετέρωση της Χαμάς, αλλά στο στρατιωτικό πεδίο προφανώς έχουν κι άλλους στόχους. (…) Δεν βλέπω καμία άλλη δύναμη να θέλει να αναμειχθεί στη φάση αυτή. Θα υπάρξουν φυσικά απειλές από γειτονικές χώρες και οργανώσεις, όπως ήδη υπάρχουν δηλώσεις Ιράν, Χεζμπολάχ κλπ. Αλλά πιστεύω ότι η επιχείρηση θα διαρκέσει για ένα κάποιο διάστημα πριν πεισθεί το Ισραήλ να κάνει μία παύση» τόνισε η κ. Αφεντούλη, ενώ διευκρίνισε ότι βλέπει «μία ένταση, που ωστόσο δεν οδηγεί σε γενίκευση, αλλά θα είναι πάρα πολύ σκληρή στο πεδίο».

Η κ. Αφεντούλη υπογράμισε ότι «το Ισραήλ θα επιτύχει κάποιους στρατιωτικούς στόχους και τότε μόνο θα μαλακώσει εντός εισαγωγικών».

Για την πιθανότητα επέκτασης της σύγκρουσης ανέφερε: «Το ρήγμα κατά τη γνώμη μου είναι δυστυχώς τεράστιο. Είναι πάρα πολύ βαθύ. Δεν νομίζω ότι μπορεί να γεφυρωθεί ακόμη και αν υπάρξει μια διπλωματική διευθέτηση αργότερα. Οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί είναι σε βαθμό εκρήξεως. Θα μεταφερθεί στην Ευρώπη δυστυχώς αυτό. Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, αλλά είναι φυσιολογικό να αναμένεται έκρηξη τρομοκρατίας τους επόμενους μήνες. Αλλά ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει το επόμενο διάστημα κάποια πίεση για ύφεση των επιχειρήσεων. Δεν το βλέπω άμεσα, αλλά το βλέπω να γίνεται σε κάποια απώτερη στιγμή».

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More