Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα: Ανάλγητοι αριθμοί μιας πιο ανάλγητης πραγματικότητας

Οι εκκλήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα έχουν πέσει στο κενό και η κατάσταση από τις ελλείψεις φαρμάκων, πόσιμου νερού, τροφίμων και καυσίμων γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και χειρότερη, παρά τη σποραδική άφιξη της λιγοστής ανθρωπιστικής βοήθειας από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, η οποία μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό.

Πολλές υπηρεσίες του ΟΗΕ και διεθνείς οργανισμοί χαρακτηρίζουν ήδη ανοιχτά ως «ανθρωπιστική καταστροφή» την κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων. Σε σύνοψη που επεξεργάστηκε το πρακτορείο Reuters τα στοιχεία είναι ανατριχιαστικά:

Εκτοπισμένοι

Περισσότεροι από το μισό πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας, περίπου 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι, έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, με περισσότερους από 700.000 από αυτούς να έχουν βρει καταφύγιο σε κτίρια και καταυλισμούς δομών του ΟΗΕ στην περιοχή, ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι έχουν καταφύγει σε νοσοκομεία και θρησκευτικούς ναούς.

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε ότι πλέον τα καταφύγια στο νότο είναι υπερπλήρη και δεν μπορούν να υποδεχτούν νέες αφίξεις και κατά συνέπεια πολλοί εκτοπισμένοι κοιμούνται στο δρόμο κοντά στα καταφύγια.   

The United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA) Commissioner-General Philippe Lazzarini (Photo by SAID KHATIB / AFP)

Νοσοκομεία

Πάνω από το ένα τρίτο των 35 νοσοκομείων της Γάζας δεν λειτουργούν και αυτά που ακόμη βρίσκονται σε λειτουργία αναφέρουν τρομερές ελλείψεις σε καύσιμα, οι οποίες περιορίζουν δραστικά την παροχή ρεύματος, γνωστοποιεί με ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ενώ οι γεννήτριες δύο νοσοκομείων (Σίφα και Ινδονησιακό Νοσοκομείο) λειτουργούν με δευτερεύουσες μονάδες για λίγες ώρες την ημέρα και μόνο για απολύτως κρίσιμες υπηρεσίες, ανέφερε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικής Βοήθειας (OCHA) του ΟΗΕ.

To νοσοκομείο Σίφα στις 5 Νοεμβρίου (Photo by Bashar TALEB / AFP)

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, έχουν επιβεβαιωθεί τουλάχιστον 93 επιθέσεις σε νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας από τη στιγμή της έναρξης των συγκρούσεων, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν σε ώρα υπηρεσίας 16 άτομα από το υγειονομικό προσωπικό και έχουν καταστραφεί τουλάχιστον 28 ασθενοφόρα.

Νερό και τρόφιμα

Οι κάτοικοι της Γάζας βρίσκονται αντιμέτωποι καθημερινά με πολύωρες διακοπές νερού. Από τις δύο εγκαταστάσεις για την αφαλάτωση του θαλασσινού νερού που βρίσκονται στην περιοχή, η μία δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης καυσίμων, ενώ η άλλη λειτουργεί σε ελάχιστα επίπεδα. Από τους τρεις αγωγούς υδάτων από το Ισραήλ, βρίσκονται σε λειτουργία οι δύο.

Παλαιστίνιοι γεμίζουν δοχεία νερού στον καταυλισμό Νουσεϊράτ της Λωρίδας της Γάζας (AP Photo/Hatem Moussa)

Ο μοναδικός εν λειτουργία μύλος της Γάζας αδυνατεί να αλέσει σιτάρι εξαιτίας έλλειψης ρεύματος και καυσίμων, ενώ 11 φούρνοι έχουν καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης ανέφερε ότι τα αποθέματα ρυζιού και άλλων βασικών τροφίμων θα εξαντληθούν σε 1-3 ημέρες.

Καύσιμα

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν έκκληση για επείγουσα αποστολή καυσίμων ώστε να λειτουργήσουν νοσοκομεία, φούρνοι και εγκαταστάσεις αφαλάτωσης. Όμως η είσοδος καυσίμων στο θύλακα ακόμη απαγορεύεται από τις ισραηλινές αρχές, οι οποίες φοβούνται ότι αυτές οι εισαγωγές θα εκτραπούν προς τη Χαμάς για στρατιωτικούς σκοπούς. Παρότι πηγές του ΟΗΕ κάνουν λόγο για κάποια πρόοδο στις συζητήσεις για να επιτραπεί η εισαγωγή καυσίμων, μέχρι τώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί καμία αποστολή φορτίου.

Οι αντλίες έχουν στερέψει από την έλλειψη καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας (Photo by SAID KHATIB / AFP)

Αφίξεις αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας

Η όποια ανθρωπιστική βοήθεια εισέρχεται στη Γάζα από το πέρασμα της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, το μοναδικό ανοιχτό σημείο εισόδου-εξόδου για τη Λωρίδα της Γάζας, όμως από εκεί διέρχεται μόνο ένα ελάχιστο κλάσμα των προμηθειών που περνούσαν καθημερινά της εποχή πριν την έναρξη των συγκρούσεων. Από τη στιγμή που επετράπησαν περιορισμένες διελεύσεις φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στις 21 Οκτωβρίου, μόλις 450 φορτηγά έχουν εισέλθει στη Γάζα μεταφέροντας φαγητό, πόσιμο νερό και υγειονομικό υλικό.  

Πηγή: Reuters    

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More