Κυριακή, 2 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανοίγει τις πύλες της η 20η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Με επετειακό χαρακτήρα, 850 εκθέτες, περισσότερους από 1.500 Έλληνες και ξένους συγγραφείς, ομιλητές και επαγγελματίες του βιβλίου από 40 χώρες και με πάνω από 550 εκδηλώσεις σε 14 αίθουσες συνολικής έκτασης 16.000 τ.μ. εγκαινιάζεται, σήμερα, Πέμπτη 16 Μαΐου η 20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), μία από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις των τελευταίων ετών.

Φέτος είναι πολύ μεγάλη η συμμετοχή των εκδοτών, των μορφωτικών ινστιτούτων και φορέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ η παρουσία σημαντικών και βραβευμένων ξένων συγγραφέων υπογραμμίζει τον διεθνή χαρακτήρα της φετινής ΔΕΒΘ, αλλά και την ψήφο εμπιστοσύνης στη διοργάνωση ως σημείου αναφοράς του βιβλίου στη χώρα μας.

Τιμώμενη της ΔΕΒΘ είναι φέτος η Σάρτζα, το πρώτο εμιράτο του αραβικού κόσμου που τιμάται από τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, μια πόλη που ξεχωρίζει, γιατί αποτελεί το πνευματικό κέντρο των Εμιράτων και που έχει διακριθεί τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα για τις δράσεις και τα προγράμματά της για το βιβλίο. Την οργάνωση της συμμετοχής έχει αναλάβει η Sharjah Book Authority (SBA) με πρωταρχικό στόχο αφενός την ανάπτυξη ενός ουσιαστικού πολιτιστικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών στη σημερινή εποχή και αφετέρου την ανάδειξη των ιστορικών δεσμών τους.

Στο επαγγελματικό πρόγραμμα της ΔΕΒΘ συμμετέχουν πάνω από 30 επαγγελματίες του βιβλίου από περισσότερες από 20 διαφορετικές χώρες. Επίσης, το «παρών» θα δώσουν τα 13 μέλη του Ευρωπαϊκού Μεταφραστικού Δικτύου ENLIT, που επέλεξε την ΔΕΒΘ, για να πραγματοποιήσει την ετήσια συνέλευσή του.

Πολύ σημαντική, ειδικά για τις γυναίκες εκδότριες, είναι και η παρουσία στη ΔΕΒΘ του διεθνούς φόρουμ δικτύωσης PublisHer που προωθεί τη γυναικεία ενδυνάμωση στον εκδοτικό χώρο.

Αφουγκραζόμενη τις σύγχρονες προκλήσεις η ΔΕΒΘ εστιάζει φέτος σε ιδιαίτερα επίκαιρες θεματικές, όπως γυναίκες στο χώρο των βιβλίων, ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης, κλιματική κρίση, ο χώρος των Βαλκανίων, Πολιτική και Ιστορία.

Ιδιαίτερη έμφαση και προτεραιότητα δίνει η φετινή ΔΕΒΘ στο παιδί και στον έφηβο, επιδιώκοντας να μεταδώσει ένα δυνατό ερέθισμα για ν’ αγαπήσουν τα παιδιά το βιβλίο, τις ιστορίες και την ανάγνωση. Έτσι, αφιερώνει στην Παιδική και Εφηβική Γωνιά μια δική της αίθουσα, ζωντανή, πολύχρωμη, πολύβουη, με ένα πρόγραμμα που παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία και που περιλαμβάνει: 150 συγγραφείς, εικονογράφους, ομιλητές και καλλιτέχνες σε 108 εκδηλώσεις, 48 εικονογράφους σε μια ξεχωριστή ομαδική έκθεση, 40 εκδοτικούς οίκους και 19 φορείς που συμμετέχουν με εκδηλώσεις, 13 εκδοτικούς οίκους που προσέφεραν βιβλία για τη Γωνιά της Ανάγνωσης και 58 ομάδες μαθητών με τους εκπαιδευτικούς τους, δηλαδή περίπου 3.000 παιδιά που θα επισκεφθούν οργανωμένα την έκθεση.

Η φετινή έκθεση υποδέχεται και έναν από τους πιο γνήσιους πυρήνες φιλαναγνωσίας και αγάπης για το βιβλίο, τις Λέσχες Ανάγνωσης. Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση λεσχών στο πλαίσιο της έκθεσης, κατά την οποία τη σκυτάλη παίρνουν λέσχες της Βορείου Ελλάδος.

Στο πλαίσιο της ΔΕΒΘ διοργανώνονται επίσης προγράμματα και φεστιβάλ, ιδιαίτερα για τους νέους δημιουργούς. Ενδεικτικά αναφέρονται το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, σε επιμέλεια του Γιώργου Αλισάνογλου με δεκάδες ποιητές και ένα black box έκπληξη, το 8ο Φεστιβάλ Μετάφρασης και το 3ο Βραβείο Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε, τα βραβεία ΕΒΓΕ, το Ίδρυμα Τέχνης Βιβλίου της Γερμανίας και τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης, αλλά και τα θεματικά αφιερώματα στον Φραντς Κάφκα και στον Γιώργο Ιωάννου.

Διαβάστε επίσης: 20η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Περισσότεροι από 1.500 Έλληνες και ξένοι συγγραφείς δίνουν ραντεβού στη μεγάλη γιορτή του βιβλίου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More