Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αντίθετος στη δημιουργία αιολικών πάρκων ο Δήμος Νοτίου Πηλίου

Την έντονη αντίθεσή της στην δημιουργία αιολικών πάρκων στα διοικητικά όρια του Δήμου επανεκφράζει η Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου.
Μάλιστα η εισήγηση του Δημάρχου Νοτίου Πηλίου Μιχάλη Μιτζικού τόσο προς το Δημοτικό Συμβούλιο όσο και προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής είναι αρνητική στην τοποθέτηση Αιολικών Πάρκων στη θέση «ΠΕΤΡΟΓΟΥΡΝΑ» στις Δ.Ε. Σηπιάδος και Αργαλαστής, στη θέση «ΣΤΑΥΡΟΣ» στη Δ.Ε. Σηπιάδος, και στη θέση «ΨΗΛΗ ΡΑΧΗ» στην Δ.Ε. Σηπιάδος, αλλά και εν γένει σε ολόκληρη την επικράτεια του Δήμου Νοτίου Πηλίου, πολλώ μάλλον δε όταν η αποκλειστική νομή, κατοχή και κυριότητα των παραπάνω εκτάσεων ανήκει στον Δήμο Νοτίου Πηλίου.
Σημειώνεται ότι σήμερα 16 Ιουνίου 2022 ο Δήμος Νοτίου Πηλίου έλαβε έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου 234643/2022 Ανακοίνωση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, της Γραμματείας Περιφερειακού Συμβουλίου, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με την οποία ενημερώνει τον Δήμο Νοτίου Πηλίου ότι έχει διαβιβαστεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΦΜΠΕ) του έργου «Κατασκευή και λειτουργία συγκροτήματος τριών (3) αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στις θέσεις
α) «ΠΕΤΡΟΓΟΥΡΝΑ» στις Δ.Ε. Σηπιάδος και Αργαλαστής ισχύος 31,8 mw,β) στη θέση «ΣΤΑΥΡΟΣ» στην Δ.Ε. Σηπιάδος ισχύος 31,8 mw καιγ) στη θέση «ΨΗΛΗ ΡΑΧΗ» στην Δ.Ε. Σηπιάδος ισχύος 21,2 mw και των συνοδών τους έργων.»
Με αφορμή τα παραπάνω το Δημοτικό Συμβούλιο, καλείται, να εκφράσει την γνώμη του, αναφορικά με το περιγραφόμενο έργο.

Σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Μιτζικού οι παραπάνω θέσεις είναι στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Σηπιάδος και Αργαλαστής και ιδιοκτησιακά ανήκουν στον Δήμο Νοτίου Πηλίου, ο οποίος είναι νομέας, κύριος και κάτοχος ολόκληρης της εδαφικής περιοχής και όπως επισημαίνεται ουδέποτε ο Δήμος Νοτίου Πηλίου παραχώρησε ή συμφώνησε να παραχωρήσει οποιοδήποτε τμήμα της ιδιοκτησίας του στην εν λόγω εταιρία, αλλά και εν γένει σε οποιονδήποτε, προκειμένου να λάβει χώρα η οποιαδήποτε επένδυση.
Επιστολή σε Υπουργείο Περιφέρεια και Υπηρεσίες
Αναφορικά με το θέμα αντίδρασης του Δήμου στη τοποθέτηση και λειτουργία αιολικών πάρκων ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχ. Μιτζικός απέστειλε επιστολή προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) , προς το Δασαρχείο Βόλου , την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και προς την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας και Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας με την οποία ζητά να προβούν σε όλες τις διορθωτικές κινήσεις και νομοθετικές ενέργειες που απαιτούνται ώστε να λαμβάνουν υπόψη την απόφαση του Δήμου Νοτίου Πηλίου , καθώς και τις προηγούμενες απορριπτικές αποφάσεις σχζετιά με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στον Δήμο Νοτίου Πηλίου.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More