Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αντίστροφη μέτρηση για τις τουρκικές εκλογές – Το μεγαλεπήβολο όραμα που προβάλλει ο Ερντογάν

Λιγότερο από ένας μήνας έμεινε για τις εκλογές στην Τουρκία με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τον Ερντογάν να έχει καλύψει τη διαφορά από τον ηγέτη των Ρεπουμπλικανών, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Οι μεγαλόπνοες αναφορές και οι υποσχέσεις του Τούρκου προέδρου, φαίνεται να πιάνουν τόπο. Λεπτομέρεια: Σήμερα συμπληρώνονται 6 χρόνια από το δημοψήφισμα για την αλλαγή του πολιτεύματος σε προεδρική δημοκρατία, γεγονός το οποίο έδωσε υπερεξουσίες στον Ερντογάν.

Έξι χρόνια συμπληρώνονται από το κομβικής σημασίας δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος που έδωσε στον Ερντογάν την απόλυτη εξουσία, αντικαθιστώντας το κοινοβουλευτικό σύστημα προεδρευομένης δημοκρατίας με αυτό της εκτελεστικής προεδρίας. Σε ένα μήνα επιδιώκει να ανανεώσει αυτή την λαϊκή εντολή για την την αρχή του ενός ανδρός.

«Εμπιστευόμασταν πάντα την προνοητικότητα, τη σοφία και την οξυδέρκεια του έθνους μας. Ευτυχώς δεν απογοητευτήκαμε καθόλου. Πιστεύω ειλικρινά ότι το έθνος μας θα κάνει το σωστό στις 14 Μαΐου» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο αντιπολιτευτικός Τύπος σημειώνει πως το μονοπρόσωπο αυτό καθεστώς προκάλεσε βαθιές πληγές στη χώρα με μία οικονομία σε κρίση, ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, βαθιά φτώχεια και ανύπαρκτη δικαιοσύνη.

«Στον λαό μας αξίζει να βρίσκεται σε ευημερία. Στους νέους μας αξίζει να έχουν πλούτο. Μην ανησυχείτε, ερχόμαστε!Σας το υπόσχομαι. Να είστε καλά» υπογράμμισε ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

«Είμαστε εδώ για να φέρουμε τη δημοκρατία στη χώρα μας, η οποία είναι καταδικασμένη να ορίζεται από τα χείλη ενός ανθρώπου» επισήμανε η ηγέτης του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ.

Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει να προβάλλει την εικόνα μιας ισχυρής Τουρκίας. Πανηγυρίζει ενώπιον εργατών και αγροτών που δεν μπορούν να βγάλουν τον μήνα για την εκτόξευση δορυφόρου και την κατασκευή του μίνι αεροπλανοφόρου Αναντολού, υπόσχεται νοσοκομεία και σπίτια και κατεβάζει στον προεκλογικό αγώνα και τη σύζυγό του Εμινέ.

«Ας ελπίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε πολλούς ακόμη στόχους και πολλά έργα που ούτε τα όνειρά τους δεν μπορούσαν να φτάσουν στον αιώνα της Τουρκίας» ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Νέα δημοσκόπηση, όμως, της Metropoll δείχνει το παράδοξο: ο Ερντογάν βγαίνει δεύτερος έναντι του Κιλιτσντάρογλου για την προεδρία, αλλά το κόμμα του έχει ευρύ προβάδισμα έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Βέβαια όλα θα κριθούν από τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν οι δύο μεγάλες κομματικές συμμαχίες.

Επιμέλεια: Κάλλη Λέκκα

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More