Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αντιδράσεις στην πρόταση κατάργησης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Χανίων και του Εφετείου Δυτικής Κρήτης

Έντονη είναι η αντίδραση τόσο της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, όσο και των κατά τόπους δικηγορικών συλλόγων, σχετικά με το πόρισμα Ομάδας Εργασίας για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη της χώρας.

Όλα ξεκίνησαν όταν η ελληνική πολιτεία ζήτησε από την Παγκόσμια Τράπεζα  να αποτυπώσει τον δικαστικό χάρτη της Ελλάδος και να κάνει πρόταση τροποποίησής του.

Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής προβλέπεται:

Η Συγχώνευση 5 εφετείων:

1) Δυτικής Στερεάς Ελλάδας – Πατρών, 2) Καλαμάτας – Ναυπλίου, 3) Ευβοίας και Λαμίας, 4) Κρήτης και Ανατολικής Κρήτης και 5) Αιγαίου – Δωδεκανήσου (τα οποία υπάγονται στην ίδια διοικητική Περιφέρεια, δηλ. του Νοτίου Αιγαίου).

Παραμένουν ως έχουν, αν και με «οριακό» αριθμό υπηρετούντων δικαστών, τα νησιωτικά Εφετεία Βορείου Αιγαίου (Μυτιλήνης) και Κερκύρας.

Με βάση το πόρισμα της Επιτροπής το Εφετείο που θα παραμείνει (Δυτικής Κρήτης στα Χανιά ή Ανατολικής Κρήτης στο Ηράκλειο) θα εξαρτηθεί από τον πληθυσμό της κάθε περιοχής και τις κτιριακές δυνατότητες που έχει η κάθε περιοχή.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Χρήστος Πραγματευτάκης, ανέφερε ότι ουσιαστικά προβλέπεται η  κατάργηση του Διοικητικού Πρωτοδικείου, αλλά και του Εφετείου Δυτικής Κρήτης και συγχώνευσή του με το Εφετείο Ανατολικής Κρήτης

Το ακατάλληλο οδικό δίκτυο, μα και η “φύση” πολλών υποθέσεων που εκδικάζονται στα Χανιά -πολυήμερες δίκες, πληθώρα μαρτύρων κλπ- δεν επιτρέπει τη λειτουργία ενός μόνο Εφετείου σε επίπεδο Κρήτης, υποστηρίζει ο κ. Πραγματευτικάκης.

Από την πλευρά της η επιτροπή που προτείνει τις συγχωνεύσεις Εφετείων και την κατάργηση Πρωτοδικείων, επικαλείται μια σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήματα και, συγκεκριμένα:

Εναρμονίζεται σχεδόν πλήρως ο αριθμός των Εφετείων με τη διοικητική διαίρεση της χώρας (ένα Εφετείο ανά Περιφέρεια, εξαιρουμένης βέβαια της Αττικής, λόγω υπερπληθυσμού). Μειώνεται κατά πολύ ο αριθμός των ολιγομελών Εφετείων, γίνεται ορθολογικότερη χωροταξική κατανομή τους στην Επικράτεια και υποβοηθείται η ενοποίηση της νομολογίας σε τοπικό επίπεδο. Η αναγκαιότητα για «συμπλήρωση συνθέσεως» περιορίζεται μόνο στα δύο ως άνω νησιωτικά Εφετεία»

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More