Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αντιμέτωπες με ποινή μέχρι και αποκλεισμού στην Formula 1 για Red Bull και Aston Martin λόγω υπέρβασης του οικονομικού «Fair Play»

Η ομάδα Red Bull του παγκόσμιου πρωταθλητή της Formula 1, Max Verstappen, παραβίασε τους περσινούς κανόνες ανώτατου ορίου κόστους, ανέφερε η FIA σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα.

Ο Verstappen εξασφάλισε τη δεύτερη νίκη του στην Ιαπωνία την Κυριακή, ωστόσο του καταλογίζεται διαδικαστική παράβαση και κινδυνεύει με πρόστιμο και απροσδιόριστες «μικρές αθλητικές ποινές».

Η FIA ανέφερε ότι η Aston Martin, που ανήκει στον Καναδό δισεκατομμυριούχο Lawrence Stroll, θεωρήθηκε ότι διέπραξε διαδικαστική παράβαση.

«Η διοίκηση της FIA Cost Cap προσδιορίζει επί του παρόντος την κατάλληλη πορεία δράσης που πρέπει να ληφθεί σύμφωνα με τους οικονομικούς κανονισμούς σε σχέση με την Aston Martin και τη Red Bull», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Οι παραβιάσεις μπορούν να επισύρουν μια σειρά από κυρώσεις από δημόσιες επιπλήξεις και πρόστιμα έως αφαίρεση βαθμών πρωταθλήματος και ακόμη και αποκλεισμό από το πρωτάθλημα σε περίπτωση μεγάλης υπερβολικής δαπάνης.

Η Red Bull ενημερώθηκε για τις ανακοινώσεις αυτές «με έκπληξη και απογοήτευση». Είπαν ότι οι οικονομικές επιλογές τους για το 2021 ήταν κάτω από το όριο κόστους και ότι θα εξετάσουν όλες τις επιλογές ενώ θα ακολουθήσουν τη διαδικασία της FIA. «Πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά τα ευρήματα της FIA καθώς η πεποίθησή μας παραμένει ότι το σχετικό κόστος είναι κάτω από το ανώτατο όριο κόστους του 2021», πρόσθεσαν.

Η FIA είπε ότι μια διαδικαστική παραβίαση ή μια μικρή υπερβολική δαπάνη, που ανέρχεται σε λιγότερο από το 5% του ανώτατου ορίου κόστους, θα μπορούσε να επιλυθεί με διακανονισμό.

«Εάν δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία ή η διοίκηση του ανώτατου ορίου κόστους το κρίνει καταλληλότερο, μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στην Επιτροπή Διαδικασίας Ανώτατου Κόστους», πρόσθεσε.

Μετά από εξέταση της τεκμηρίωσης που υποβλήθηκε από καθέναν από τους 10 διαγωνιζόμενους, σε επτά ομάδες χορηγήθηκαν πιστοποιητικά συμμόρφωσης.

Οι κανονισμοί εισήχθησαν πέρυσι για να περιορίσουν τις υπερβολικές δαπάνες και να εξισώσουν τους όρους ανταγωνισμού, με το ανώτατο όριο να μειώνεται από 145 σε 140 εκατομμύρια δολάρια φέτος. Αναμένεται να είναι $135 εκατομμύρια την επόμενη σεζόν.

Η Williams συμμορφώθηκε, με εξαίρεση μια διαδικαστική παραβίαση που είχε αναφερθεί στο παρελθόν, η οποία διευθετήθηκε τον Μάιο του τρέχοντος έτους με πρόστιμο 25.000 $.

Η ανακοίνωση της Δευτέρας ήρθε μετά από ευρέως διαδεδομένες εικασίες στην Formula 1 ότι μία ή περισσότερες ομάδες είχαν ξοδέψει περισσότερα από τα επιτρεπόμενα, και πιθανώς πολύ περισσότερα σε μία περίπτωση.

Η Mercedes και η Ferrari, οι κύριοι αντίπαλοι της Red Bull, είχαν πει και οι δύο ότι οποιαδήποτε παραβίαση θα αποφέρει οφέλη για τη φετινή και την επόμενη σεζόν και οι επιπτώσεις ήταν τεράστιες και έπρεπε να αντιμετωπιστούν.
Η έκδοση πιστοποιητικών είχε επανειλημμένα καθυστερήσει, με πιο πρόσφατη την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή: Reuters
Επιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More