Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απεγνωσμένες έρευνες για 5η μέρα στην Τουρκία – Στοίχημα με τον χρόνο για βοήθεια και στη Συρία

Με τον χρόνο εχθρό στις προσπάθειες για ανεύρεση επιζώντων, κάτω από τους ατέλειωτους τόνους ερειπίων που άφησαν πίσω τους οι ισοπεδωτικοί σεισμοί σε νότια Τουρκία και Συρία, σωστικά συνεργεία και εθελοντές συνεχίζουν άοκνα την τιτάνια προσπάθεια.

Οι νεκροί συνολικά ξεπέρασαν τους 20.000, οι 17.134 στην Τουρκία και οι 3.162 στη Συρία. Σημειώνεται ότι η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα ενημερώθηκε από συγγενείς, ότι ζευγάρι Ελλήνων με διπλή υπηκοότητα αγνοείται στην πόλη της Αντιόχειας. Η δύναμη της ΕΜΑΚ που βρίσκεται στην περιοχή έχει υποβάλλει αίτημα για περαιτέρω έρευνα στο σημείο που αγνοούνται και περιμένει σχετική έγκριση.

Χιλιάδες κατοικίες έχουν καταστραφεί και στις δύο πλευρές των συνόρων, κάποιες από τον πρώτο σεισμό και άλλες από τους μετασεισμούς που ακολούθησαν. Αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων, με το πρόβλημα των νεκρών κάτω από τα χαλάσματα να απειλεί με υγειονομική κρίση. Οι προσπάθειες σωστικών συνεργείων στο έδαφος παρεμποδίζονται από μια σειρά υλικοτεχνικών εμποδίων, συμπεριλαμβανομένων των ελλείψεων οχημάτων και των κατεστραμμένων δρόμων, ενώ το δριμύ ψύχος δυσκολεύει περαιτέρω την κατάσταση. Σε περιοχές στη νοτιοανατολική Τουρκία, οι διασώστες δεν έφτασαν παρά μόνο τρεις ημέρες μετά τον σεισμό, με αποτέλεσμα όπως είπαν αυτόπτες μάρτυρες άνθρωποι εγκλωβισμένοι να πεθάνουν από υποθερμία.

 Το θαύμα της ζωής δίνει κουράγιο μέσα στην τραγωδία. Τα συνεργεία στην Αντιόχεια κατάφεραν να βγάλουν ένα μικρό κορίτσι και τη μητέρα της ύστερα από 72 ώρες. Ανθρακωρύχος από το Ζονγκουλντάγκ μια 7χρονη στα ερείπια του σπιτιού της στο Αντιγιαμάν, ενώ τα αδέλφια Φουρκάν και Ντοουγκάν βγήκαν στην επιφάνεια από τα χαλάσματα του σπιτιού τους στη Μαλάτια 82 ώρες μετά. 71 ώρες άντεξε και ο 7χρονος Αχμέτ στο Αντιγιαμάν, ενώ ο 20 ημερών Κερέμ Αϊρτάς βρέθηκε σώος ύστερα από 60 ώρες στο Χατάϊ. Στα χέρια του κρατούσε σφικτά μία τούφα από τα μαλλιά της μαμάς του. Στην Αντιόχεια βρέθηκε και η μικρή Ελένη Ιντιλιζάνογλου, μόλις 7 μηνών.

(AP Photo/Ghaith Alsayed)

Βοήθεια από την Ελλάδα

Πέρα από την άμεση ανταπόκριση με δυνάμεις διάσωσης της ΕΜΑΚ στις πληγείσες περιοχές (η ελληνική αποστολή μετρά 36 άνδρες, 8 διασώστες του ΕΚΑΒ, τρία εκπαιδευμένα σκυλιά και τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα) η Ελλάδα έχει αποστείλει τις τελευταίες ώρες τέσσερις πτήσεις με ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία ενώ αναμένονται άλλες δυο. Η ανθρωπιστική βοήθεια ανέρχεται συνολικά σε 130 τόνους.

Η πρώτη ανθρωπιστική αποστολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την Τουρκία αναχωρεί σήμερα από την Αθήνα. Τρία φορτηγά και διασωστικό όχημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, στελεχωμένα από το ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του, θα μεταφέρουν περίπου 40 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας (τρόφιμα μακράς διάρκειας, σκηνές, κουβέρτες υπνόσακους, είδη ατομικής υγιεινής κ.α.), που θα παραδοθεί απευθείας στις αποθήκες της Τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου, στο κέντρο της πληγείσας περιοχής. Σημειώνεται ότι άμεσα θα υλοποιηθεί η επόμενη αποστολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με προορισμό τη Συρία.

Χαλέπι (AP Photo/Ghaith Alsayed)

Ώρα μηδέν για τη Συρία – Το πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας έφτασε, αλλά χωρίς διασωστικό εξοπλισμό

Ο γενικός διευθυντής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι η καταστροφή στην πλήρη της έκταση «εξελίσσεται ακόμα μπροστά στα μάτια μας», ειδικά στη Συρία όπου ο μακροχρόνιος εμφύλιος πόλεμος έχει καταστρέψει τη χώρα.

Το πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας για τους σεισμόπληκτους στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της βόρειας Συρίας πέρασε χθες το συνοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ Χάουα, σύμφωνα αξιωματούχος.Ο ανταποκριτής του AFP είδε έξι φορτηγά, τα οποία μεταφέρουν κυρίως σκηνές και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, να εισέρχεται στο συριακό έδαφος από την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον Μάζεν Αλούχ, αξιωματούχο στο συνοριακό πέρασμα, πρόκειται για βοήθεια η οποία αναμενόταν πριν από τον σεισμό της Δευτέρας. Η ομάδα διάσωσης των Λευκών Κρανών είπε ότι η αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ που έφτασε στην περιοχή δεν περιείχε εξειδικευμένο εξοπλισμό για απεγκλωβισμό ανθρώπων κάτω από τα ερείπια. «Αυτό μας κάνει πολύ απογοητευμένους σε μια εποχή που ζητάμε απεγνωσμένα τέτοιο εξοπλισμό που θα μας βοηθήσει να σώσουμε ζωές κάτω από τα ερείπια», ανέφερε η ομάδα στο Twitter.

Ο κ. Γκουτέρες υποσχέθηκε περισσότερη βοήθεια καθ’ οδόν και προέτρεψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιτρέψει την παράδοση των προμηθειών μέσω περισσότερων της μιας συνοριακής διέλευσης.

Λίγο νωρίτερα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Γκαίρ Πέντερσεν είχε δηλώσει ότι οι Σύροι που έχουν πληγεί από τον φονικό σεισμό έχουν ανάγκη “ περισσότερα από τα πάντα” σε ό,τι αφορά τη βοήθεια.

Η Τουρκία, όπως δηλώνει, προσπαθεί να ανοίξει άλλα δύο συνοριακά περάσματα με τη Συρία ώστε να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη γειτονική της χώρας.

Το Μπαμπ αλ Χάουα, που βρίσκεται στην επαρχία Χατάι στη νότια Τουρκία, είναι αυτή τη στιγμή το μοναδικό πέρασμα μέσω του οποίου παραδίδεται ζωτικής σημασίας βοήθεια στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της βόρειας Συρίας, βάσει απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

“ Κάποιοι δρόμοι στη συριακή πλευρά των συνόρων έχουν υποστεί ζημιές. Η βοήθειά μας και η διεθνής βοήθεια δυσκολεύεται να περάσει λόγω των καταστροφών”, είχε σημειώσει χθες Τετάρτη το βράδυ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.“ Για τον λόγο αυτό, προσπαθούμε να ανοίξουμε δύο άλλα περάσματα”, είχε δηλώσει. “ Για ανθρωπιστικούς λόγους εξετάζουμε επίσης το άνοιγμα συνοριακών περασμάτων σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης” της Συρίας, πρόσθεσε.

Η ανθρωπιστική βοήθεια στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της βόρειας Συρίας φτάνει μέσω της Τουρκίας βάσει ενός διασυνοριακού μηχανισμού που δημιουργήθηκε το 2014 έπειτα από απόφαση του ΟΗΕ, η οποία ανανεώνεται τακτικά. Τον μηχανισμό αυτό αμφισβητούν η Δαμασκός και η σύμμαχός της Ρωσία, καθώς θεωρούν ότι παραβιάζει τη συριακή κυριαρχία.

ΠΟΥ: Ελλοχεύει και δεύτερη καταστροφή για τους πληγέντες

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε ότι μια δεύτερη ανθρωπιστική καταστροφή θα χτυπήσει εκτός εάν οι επιζώντες έχουν πρόσβαση σε καταφύγιο, φαγητό, νερό και φάρμακα «πολύ γρήγορα».Ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Δρ Χανς Κλούγκε, μιλώντας στο BBC τόνισε ότι οι κοινότητες στη Συρία εξαρτώνται από τις δεξαμενές νερού, οι οποίες ήταν και οι πρώτες που έπεσαν. Τόνισε ότι οι δεξαμενές πρέπει να αντικατασταθούν διαφορετικά η χώρα θα αντιμετωπίσει κρούσματα χολέρας – κάτι που όπως είπε ήταν ήδη ζήτημα πριν από τον σεισμό.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More