Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αποζημίωση στο 100% για την ακαρπία των ακτινιδίων ζητά η ΛΑ.ΣΥ. Θεσσαλίας:

Να αποζημιωθούν στο 100% για την ακαρπία, οι παραγωγοί ακτινιδίων στον Δήμο Τεμπών, ζητά ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας κ. Τ. Τσιαπλές.

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της “ΛΑΣΥ” Θεσσαλίας “οι παραγωγοί ακτινιδίων στην ευρύτερη περιοχή του Κάτω Ολύμπου του Δήμου Τεμπών, λόγω των καιρικών συνθηκών που υπήρξαν τους προηγούμενους μήνες (υψηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, μη ικανοποιητική διακοπή του λήθαργου των δέντρων, βροχοπτώσεις στη διάρκεια της ανθοφορίας), έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές λόγω της ακαρπίας, που θα κυμανθούν από 50% έως 80%.

Επίσης οι παραγωγοί ακτινιδίων βρίσκονται σε δύσκολη θέση, γιατί ο -πέρα για πέρα- εισπρακτικός και παράλληλα αντιασφαλιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προσφέρει κάλυψη για τα αίτια αυτά, όπως δεν προσφέρει κάλυψη για όλους τους κινδύνους των καλλιεργειών φυτικής και ζωικής παραγωγής σε όλα τα στάδια ανάπτυξής τους.

Με βάση το γεγονός αυτό οι παραγωγοί ακτινιδίων του Δήμου Τεμπών θα υποστούν μεγάλη απώλεια στο φετινό εισόδημά τους. Και αυτό τη στιγμή που έχουν πληγεί καίρια από την μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής (καύσιμα, ρεύμα, λιπάσματα, γεωργικά εφόδια) και από τις γενικότερες αντιαγροτικές πολιτικές της Ε.Ε και των ελληνικών κυβερνήσεων (υψηλή φορολογία και χαράτσια σε ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, στην υποβολή δηλώσεων του ΟΣΔΕ, αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών κ.α)”.

Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, αξιώνει από την κυβέρνηση:

· Να γίνει άμεσα εκτίμηση των ζημιών στο σύνολο των καλλιεργειών και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για το 100% της ζημιάς, με υπουργική απόφαση.

· Να γίνει τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για την κάλυψη όλων των ζημιών και του φυτικού κεφαλαίου από όλα τα αίτια και σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

· Άμεσα μέτρα μείωσης του υπέρογκου κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Αύξηση της επιστροφής ΕΦΚ των μόλις 76 εκατ. ευρώ που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση κάτω από την πίεση των αγροτικών κινητοποιήσεων. Πλαφόν 0,07 λεπτά/KWh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. Επιδότηση των μέσων – εφοδίων και κατάργηση του ΦΠΑ σε αυτά τα εμπορεύματα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More