Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αποκλειστικό ΕΡΤ – Λαχάβ Χαρκόβ, Jerusalem Post για τις εκλογές στο Ισραήλ: Σταθερές οι σχέσεις με Ελλάδα ανεξαρτήτως πρωθυπουργού (video)

Την εκτίμηση ότι το Ισραήλ θα οδηγηθεί σε μια ακόμη εκλογική μάχη την έκτη κατά σειρά από το 2019, αν δεν εκλεγεί ο πρώην πρωθυπουργός Νετανιάχου εξέφρασε σε αποκλειστική της συνέντευξη στην ΕΡΤ, η επικεφαλής του διπλωματικού ρεπορτάζ της Jerusalem Post, Λαχάβ Χαρκόβ.

Η έμπειρη δημοσιογράφος μίλησε επίσης για την επόμενη ήμερα των εκλογών στην εξωτερική πολιτική του Ισραήλ, αλλά και τις σχέσεις με την Ελλάδα και την Τουρκία.

Αποκλειστική συνέντευξη στον Γιάννη Μούτσιο

– Τι θα πρέπει να περιμένουμε από τις εκλογές, καθώς βρισκόμαστε λίγο πριν το κλείσιμο της κάλπης;

Δεν διαθέτουμε αξιόπιστα δεδομένα για τα αποτελέσματα. Ωστόσο αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η συμμετοχή είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 24 ετών. Αυτός αποτελεί σημαντικό παράγοντα. Υπήρξε πολύ μεγάλη συμμετοχή των αραβόφωνων ισραηλινών δηλαδή το 20% των ισραηλινών πολιτών οι οποίοι είθισται να προσκολλώνται στην αριστερά. Είτε συνασπίζονται επίσημα είτε στηρίζουν ορισμένες από τις πολιτικές τους. Η συμμετοχή τους αναμένεται να είναι μικρή στις εκλογές σε σχέση με την πλειοψηφία του εβραϊκού πληθυσμού, κάτι το οποίο σημαίνει πως θα μπορούσε να δώσει τη νίκη στη Δεξιά. Ωστόσο αυτό είναι τελείως αβέβαιο. Ίσως τελικά να έχουμε μεγαλύτερη συμμετοχή των αραβόφωνων όσο αυξάνεται η γενική συμμετοχή στις εκλογές. Σε ορισμένα exit polls η δεξιά υπό την ηγεσία του πρώην πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου έχει μικρό προβάδισμα.

– Πως το αποτέλεσμα των εκλογών θα επηρεάσει την εξωτερική πολιτική με το Λίβανο, τη Χαμάς, την Τουρκία και την Ελλάδα;

Σε σχέση με την εξωτερική πολιτική, και ιδιαίτερα την Τουρκία και την Ελλάδα, -ειδικά με την Ελλάδα- και οι δυο πλευρές θα συνεχίσουν και θα εξελίξουν τις πολύ καλές σχέσεις… Οι δυο χώρες έχουν καλές σχέσεις και την τελευταία δεκαετία βρίσκονται στο καλύτερο σημείο από ποτέ. Δε νομίζω ότι αυτό θα αλλάξει. Σχετικά με την Τουρκία, η πιο πρόσφατη κυβέρνηση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο επιχειρεί μια επαναπροσέγγιση. Αν ο Νετανιάχου επιστρέψει στην εξουσία, φαίνεται να έχει δαιμονοποιηθεί από τον Ερντογάν. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επηρεάσει αυτή την προσπάθεια επαναπροσέγγισης ιδιαίτερα σε προσωπικό επίπεδο ηγεσίας. Ο Ερντογάν έχει θερμό ενδιαφέρον και λόγους για τους οποίους θέλει να έρθει κοντά με το Ισραήλ άσχετα με το ποιος θα είναι πρωθυπουργός, ωστόσο στο παρελθόν έχει κάνει πισωγυρίσματα στο ζήτημα αυτό.

– Αν θα έπρεπε να κάνετε μια πρόβλεψη για το ποιος και πόσο θα διατηρήσει την εξουσία, σε ποιον θα στοιχηματίζατε;

Με βάση τα exit polls θα είναι είτε ο Νετανιάχου, είτε θα έχουμε μια νέα εκλογική αναμέτρηση. Δεν νομίζω ότι ο Λαπίντ θα δυνατότητες να συνεχίσει να είναι πρωθυπουργός, ωστόσο πιστεύω ότι υπάρχει το ενδεχόμενο για νέες εκλογές.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More