Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αποκλειστικό ΕΡΤ: «Το Ισραήλ υποτίμησε τη Χαμάς, θεώρησε αρκετή την τεχνολογία του» λέει αυτός που στρατολόγησε τον «πράσινο πρίγκηπα»

Σημαντικές πληροφορίες για τη δράση των τρομοκρατικών πυρήνων στις τάξεις των παλαιστινίων δίνουν οι πράκτορες που στρατολογούν η Μοσάντ και το Σιν Μπετ.

Ένας από αυτούς, παλαιστινιακής καταγωγής, είχε τον κωδικό «πράσινος πρίγκιπας» και βοήθησε στην αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων στο Ισραήλ.

Ο άνθρωπος που τον στρατολόγησε, ο πρώην πράκτορας του Σιν Μπετ ονόματι Γκονέν Μπεν Ιτζχάκ, μίλησε αποκλειστικά στο δελτίο της ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο Γιάννη Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων ο ίδιος αναφέρει:

«Γνωρίζαμε ότι, θεωρητικά, στόχος τους είναι να εισβάλουν στο Ισραήλ και ίσως να προσπαθήσουν να καταλάβουν περιοχές. Ήταν δύσκολο να πιστέψουμε ότι μπορούσε όντως να συμβεί κάτι αντίστοιχο (…)

Εάν είχαμε κάποιον σαν τον Μοσάμπ στη Γάζα, τα πράγματα θα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά (…) Είναι δύσκολο να στρατολογήσεις κάποιον, ειδικά από μια εξτρεμιστική και πολύ θρησκευόμενη οργάνωση όπως η Χαμάς

(…) Με εξέπληξαν, όπως και τους πάντες, με την έκταση της επίθεσης. Δεν το περιμέναμε. Αλλά η κτηνώδης φύση τους δεν με εξέπληξε».

Ερωτηθείς γιατί επιλέχθηκε ο Γιουσέφ και πώς συμφώνησε να τους συνδράμει, απάντησε: «Οι άνθρωποι συνήθως νομίζουν ότι κάποιος το κάνει για τα χρήματα. Τα χρήματα όμως δεν είναι ο λόγος. (…) Συνήθως κάτι πιο βαθύ οδηγεί κάποιον σε αυτή την πράξη (…)

Όταν δούλευα μαζί του, τον εμπιστευόμουν απόλυτα. Πάντοτε ήταν πρόθυμος να ρισκάρει την ασφάλειά του για να μας βοηθήσει (…) Αλλά η δουλειά μας, ως χειριστές, είναι να μην εμπιστευόμαστε ποτέ την πηγή μας. Ήταν πολύ δύσκολο για εμένα, γιατί κάθε πηγή μου την αντιμετώπιζα σαν να ήταν γιος μου (…)

Πάντα προσπαθούν να μάθουν τον εχθρό τους. Πάντοτε προσπαθούσαν να μάθουν το Ισραήλ.Έμαθαν τα πάντα για το πώς είναι φτιαγμένος ο φράχτης και πώς δουλεύουν οι κάμερες, πώς το Ισραήλ σκέφτεται και πώς τους αντιμετωπίζει. Προετοίμαζαν την επιδρομή ενώ το Ισραήλ θεωρούσε ότι η τεχνολογία θα μας σώσει. Συνηθίζουμε να υποτιμάμε τον εχθρό μας».

Ρεπορτάζ ΕΡΤ: Γιάννης Παπαδόπουλος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More