Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απολύθηκε από τον πάγκο της Ισπανίας ο Βίλντα εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης για το φιλί του Ρουμπιάλες σε παίκτρια της εθνικής

Ο Χόρχε Βίλντα απολύθηκε από προπονητής της Ισπανίας μετά από οκτώ χρόνια στην ηγεσία της γυναικείας ομάδας, παρά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου τον περασμένο μήνα.

Ο 42χρονος είχε δεχθεί αυξανόμενες πιέσεις αφού αρχικά υποστήριξε τον Λουίς Ρουμπιάλες, τον πρόεδρο της ομοσπονδίας, ο οποίος αποβλήθηκε από τη FIFA από κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο, αφού φίλησε την παίκτρια Τζένιφερ Ερμόσο στα χείλη κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής. Ο Ρουμπιάλες ισχυρίζεται ότι το φιλί ήταν συναινετικό, η Ερμόσο δήλωσε ότι δεν ήταν.

Η RFEF περιέγραψε την κίνηση αυτή ως ένα από τα πρώτα “μέτρα ανανέωσης” του προσωρινού προέδρου Πέδρο Ρότσα, αλλά δεν έδωσε λόγο για την αποπομπή του Βίλντα. “Εκτιμούμε την άψογη προσωπική και αθλητική συμπεριφορά [της Βίλντα], η οποία αποτελεί βασικό κομμάτι στην αξιοσημείωτη ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου στην Ισπανία”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της. “Η RFEF θα ήθελε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της για τις υπηρεσίες που προσέφερε”.

Έχοντας επιστρέψει στην Ισπανία μετά τον θρίαμβο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, o Βίλντα χειροκρότησε μια ομιλία του Ρουμπιάλες στην οποία ο πρόεδρος της RFEF δήλωσε ότι δεν θα παραιτηθεί και υποσχέθηκε επίσης στον προπονητή ένα νέο τετραετές συμβόλαιο αξίας 500.000 ευρώ ετησίως. Την επόμενη ημέρα ο Βίλντα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι οι ενέργειες του Ρουμπιάλες ήταν “ανάρμοστες και απαράδεκτες”.

Την ίδια μέρα με εκείνη τη δήλωση, σχεδόν όλο το προπονητικό του επιτελείο παραιτήθηκε. Έντεκα προπονητές και τεχνικό επιτελείο εξέδωσαν κοινή δήλωση στην οποία καταδίκασαν τη συμπεριφορά του Ρουμπιάλες. «Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι, υπό το φως της απαράδεκτης στάσης και των δηλώσεων του επικεφαλής της ομοσπονδίας, πήραν την απόφαση να παραιτηθούν από τις θέσεις τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το επιτελείο – που περιλαμβάνει τους βοηθούς προπονητές Montse Tomé, Javier Lerga και Eugenio Gonzalo Martín, μαζί με τον φυσιοθεραπευτή Blanca Romero Moraleda και τον προπονητή τερματοφυλάκων Carlos Sánchez – ισχυρίστηκαν επίσης ότι είχαν λάβει εντολή να παρακολουθήσουν την ομιλία του Rubiales την Παρασκευή. «Αυτό ήταν ιδιαίτερα επώδυνο», προστίθεται, «καθώς πολλές από τις γυναίκες μέλη του προπονητικού επιτελείου ήταν υποχρεωμένες να κάθονται στην πρώτη σειρά, ώστε να υποδηλώνουν ότι συμφωνούσαν με τις παρατηρήσεις που έκανε ο Ρουμπιάλες, υποστήριξε η δήλωση.

O Βίλντα είχε ήδη βρεθεί στο προσκήνιο το 2022, αφού 15 παίκτες δήλωσαν ότι δεν θα παίξουν ξανά για την εθνική ομάδα αν δεν γίνονταν αλλαγές. O Βίλντα ήταν ταυτόχρονα προπονητής της εθνικής ομάδας γυναικών και αθλητικός διευθυντής της.

Πηγή: The Guardian
Επιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More