Κυριακή, 2 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απόπειρα δολοφονίας πρωθυπουργού Σλοβακίας: Τα κίνητρα είναι πολιτικά, λέει το ΥΠΕΣ της χώρας – Δίνει μάχη για τη ζωή του

Αποτροπιασμό προκαλεί η δολοφονική επίθεση που δέχτηκε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, ο οποίος δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Ο 71χρονος δράστης, ο οποίος συνελήφθη αμέσως, κάλεσε κοντά του τον Σλοβάκο ηγέτη και τον πυροβόλησε σχεδόν εξ`επαφής. Βίντεο ντοκουμέντο έχει καταγράψει τη στιγμή της επίθεσης, ενώ μάλιστα το ΥΠΕΣ της χώρας ανέφερε ότι τα κίνητρα του δράστη ήταν πολιτικά. Την απόπειρα δολοφονίας καταδίκασε σύσσωμη η ευρωπαϊκή ηγεσία, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με την σλοβακική τηλεόραση, η χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός ήταν επιτυχής, με τον ίδιο να βρίσκεται σε διαδικασία σε διαδικασία ανάνηψης. Ωστόσο, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση κατά το υπουργείο Άμυνας και ότι συγκεκριμένα υποβάλλεται ακόμη σε χειρουργείο. Οι πληροφορίες είναι αρκετά συγκεχυμένες.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο, φέρει σοβαρά τραύματα στην κοιλιακή χώρα. Σύμφωνα με τον Γκάρντιαν, που επικαλείται σλοβακικά μέσα ενημέρωσης, τα τραύματα του είναι τρία από σφαίρες, δύο στο χέρι του και ένα στην κοιλιακή χώρα. Μία γυναίκα είπε ότι είδε αίματα στο κεφάλι του Φίτσο και στο στήθος του.

Η πρώτη επίσημη αντίδραση ήρθε διά στόματος των Υπουργών Εσωτερικών και Άμυνας. Τόνισαν ότι κατάσταση της υγείας του Ρόμπερτ Φίτσο είναι κρίσιμη, η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο. Όπως ανέφεραν ο δράστης πυροβόλησε τουλάχιστον πέντε φορές κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού και τα κίνητρά του ήταν πολιτικά.

Τα Σλοβακικά μέσα μάλιστα μετέδωσαν και βίντεο, χωρίς να αποκαλύψουν την πηγή προέλευσης, στο οποίο ο συλληφθείς δηλώνει πως διαφωνεί με την κυβερνητική πολιτική.

Video of the first interrogation of the man who shot Fico 5 times

The writer Juraj Cintula, who shot #Slovak Prime Minister #Fico, said he did it because he disagreed with the government’s policies. pic.twitter.com/DDPBLnyxFj

— NEXTA (@nexta_tv) May 15, 2024

Ο πρωθυπουργός μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο Μπάνσκα Μπιστρίτσα και όχι σε νοσοκομείο της Μπρατισλάβα καθώς η μεταφορά του εκεί θα διαρκούσε πολύ ώρα.

O 71 ετών δράστης φαίνεται πως οπλοφορούσε νόμιμα. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ενώ ο Φίτσο χαιρετούσε τον κόσμο, του φώναξε «Ρόμπο έλα εδώ» και όταν τον πλησίασε, άρχισε να πυροβολεί.

Ο Φίτσο είναι ένας βετεράνος πολιτικός της Σλοβακίας. Η πολιτική του καριέρα διαρκεί περισσότερα από 30 χρόνια και πριν από λίγους μήνες, τον περασμένο Οκτώβριο, εξελέγη πρωθυπουργός της Σλοβακίας για τέταρτη φορά. Eίναι 59 ετών. Οι απόψεις του και οι πολιτικές του κινήσεις αλλάζουν, δεν είναι πάντα σταθερές. Ξεκίνησε περισσότερο φιλοευρωπαίος, τα τελευταία χρόνια όμως έχει αρχίσει να επιτίθεται στην Δύση και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Φαίνεται να είναι πιο κοντά με τη Ρωσία ενώ είναι και φίλος του Βίκτορ Ορμπάν. Έχει επικριθεί και αυτός για το κράτος δικαίου. Επίσης, λένε ότι προσπαθεί να προωθήσει ένα νόμο σαν αυτόν που έχει περάσει η Ρωσία και αυτές τις μέρες προσπαθεί να περάσει η Γεωργία για τους ξένους πράκτορες.

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδικάζει την επίθεση

Η πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα καταδίκασε τη «βάρβαρη και ανεύθυνη» επίθεση που δέχτηκε ο πρωθυπουργός ενώ σοκαρισμένοι δήλωσαν σε ανακοινώσεις τους Ευρωπαίοι ηγέτες από την επίθεση.

Σχετική ανάρτηση έκανε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος δήλωσε σοκαρισμένος από την ειδεχθή επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο.« Αυτές οι πράξεις βίας δεν έχουν θέση στις κοινωνίες μας. Του εύχομαι ταχεία ανάρρωση» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Είμαι σοκαρισμένος με την είδηση της επίθεσης κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού Φίτσο μετά τη συνεδρίαση του σλοβακικού υπουργικού συμβουλίου στη πόλη Χάντλοβα. Τίποτα δεν μπορεί ποτέ να δικαιολογήσει τη βία ή τέτοιες επιθέσεις. Οι σκέψεις μου είναι με τον πρωθυπουργό και την οικογένειά του» ανέφερε ο πρόεδσρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την φρικτή δολοφονική επίθεση κατά του Ρόμπερτ Φίτσο προσφέροντας την αμέριστη βοήθειά της κυβέρνησής του.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τηλεγράφημά του προς την απερχόμενη πρόεδρο της Σλοβακίας χαρακτήρισε «τερατώδες» έγκλημα την απόπειρα δολοφονίας κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού κάνοντας λόγο για έναν θαρραλέο και ισχυρό άνδρα.

Ρεπορτάζ: Αθηνά Κοροβέση

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More