Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Από την φυλακή σε πρωθυπουργικό θώκο: Η αξιοσημείωτη άνοδος του Μαλαισιανού Ανουάρ Ιμπραήμ

 

Πρόκειται για ένα πολιτικό ταξίδι δεκαετιών, η μεταμόρφωση ενός νεαρού φοιτητή σε σύμβολο της δημοκρατίας και τελικά σε ηγέτη της χώρας του, μέσω δύο κρατήσεων στη φυλακή.

Σήμερα, σε ηλικία 75 ετών, ο Ανουάρ Ιμπραήμ πραγματοποίησε τελικά το όνειρό του, καθώς έγινε ο 10ος πρωθυπουργός της Μαλαισίας.

Και στα πρώτα του λόγια μετά την ορκωμοσία του την Πέμπτη, κατέστησε σαφές ότι δεν σκοπεύει να μείνει στις διαιρέσεις του παρελθόντος, αλλά να επικεντρωθεί στο μέλλον με ένα υπουργικό συμβούλιο που θα περιλαμβάνει τους πρώην πολιτικούς του αντιπάλους.

«Πρόκειται για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας και όλοι είναι ευπρόσδεκτοι υπό την προϋπόθεση ότι αποδέχονται τους θεμελιώδεις κανόνες: καλή διακυβέρνηση, όχι διαφθορά και μια Μαλαισία για όλους τους Μαλαισιανούς», δήλωσε ο Ανουάρ, καθώς δεσμεύτηκε να θεραπεύσει ένα φυλετικά διχασμένο έθνος, να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να αναζωογονήσει μια οικονομία που εξακολουθεί να αγωνίζεται να ανακάμψει από την πανδημία.

«Κανείς δεν θα πρέπει να περιθωριοποιείται κατά τη διάρκεια της κυβέρνησής μου», υποσχέθηκε.

Ο διορισμός του Ανουάρ έρχεται σχεδόν μια εβδομάδα μετά τις ταραχώδεις βουλευτικές εκλογές που οδήγησαν στην πρώτη κοινοβουλευτική αναμέτρηση στην ιστορία της Μαλαισίας.

Ο μεταρρυθμιστικός και πολυεθνικός συνασπισμός του Πακατάν Χαράπαν κέρδισε τις περισσότερες έδρες στην ψηφοφορία της περασμένης εβδομάδας, 82 αλλά απέτυχε να επιτύχει την απλή πλειοψηφία που απαιτείται για τον σχηματισμό κυβέρνησης, πράγμα που σημαίνει ότι ο Ανουάρ θα μπορούσε να διοριστεί μόνο μετά από παρέμβαση του βασιλιά της Μαλαισίας.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Μαλαισίας Ανουάρ Ιμπραχίμ, επίσης ηγέτης του συνασπισμού Πακατάν Χαράπαν (Συμμαχία της Ελπίδας), χαιρετά τους υποστηρικτές του καθώς φεύγει μετά την υποβολή της υποψηφιότητάς του ως υποψήφιος στις 05 Νοεμβρίου 2022 στο Ταμπούν του Περάκ της Μαλαισίας.

Ο Ανουάρ της Μαλαισίας γίνεται πρωθυπουργός, τερματίζοντας μια αναμονή δεκαετιών

Οι παρατηρητές λένε ότι θα έχει πολύ δουλειά να κάνει αν πρόκειται να γεφυρώσει τις διαιρέσεις που τον έκαναν να ανακηρυχθεί ο τέταρτος πρωθυπουργός από το 2018, όταν οι εκλογές ορόσημο έριξαν τον συνασπισμό της Μπαρισάν Νασιονάλ από την εξουσία για πρώτη φορά από την ανεξαρτησία, εν μέσω οργής για ένα οικονομικό σκάνδαλο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο κρατικό επενδυτικό ταμείο.

«Αυτή ήταν μια μακράν, η πιο διχασμένη, ασταθής και επικίνδυνη περίοδος που υπήρξε ποτέ στην πολιτική της Μαλαισίας», δήλωσε ο πολιτικός σχολιαστής Εη Σούν Όχ.
«Ενώ πολλοί επικροτούν τον διορισμό ενός προοδευτικού και μεταρρυθμιστή υποψηφίου, όμως αυτό δεν θα είναι το τέλος των προβλημάτων”.

«Οι πολιτικές διαμάχες και οι εσωτερικές διαμάχες θα συνεχιστούν και ο Ανουάρ έχει το καθήκον να επουλώσει βαθιές πληγές και χάσματα μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών», πρόσθεσε.

Η άνοδος του Ανουάρ

Γεννημένος στις 10 Αυγούστου 1947 στο νησί Πενάνγκ, ο Ανουάρ ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως φοιτητής ακτιβιστής που ηγήθηκε διαφόρων μουσουλμανικών ομάδων νεολαίας στην Κουάλα Λουμπούρ. Κάποια στιγμή συνελήφθη λόγω του ρόλου του στην ηγεσία διαδηλώσεων κατά της αγροτικής φτώχειας και της πείνας.

Χρόνια αργότερα, εξέπληξε πολλούς κάνοντας μια απόπειρα εισόδου στην κυρίαρχη πολιτική, εντασσόμενος στο εθνικιστικό Μαλαισιανό κόμμα UMNO (United Malays National Organisation) υπό την ηγεσία του τότε πρωθυπουργού Μαχαθίρ Μοχάμαντ, ενός ανθρώπου που θα γινόταν ταυτόχρονα μέντορας και νέμεσις του Ανουάρ.

Πτώση από την εξουσία και φυλάκιση

Την ίδια χρονιά, ο Ανουάρ συνελήφθη και κρατήθηκε χωρίς δίκη και κατηγορήθηκε για διαφθορά και σοδομισμό. Ακόμα και αν είναι συναινετική, ο σοδομισμός αποτελεί αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση έως και 20 ετών στη Μαλαισία με μουσουλμανική πλειοψηφία.

Ο ίδιος πάντα αρνιόταν σθεναρά τις κατηγορίες, ισχυριζόμενος ότι οι μισητές του είχαν πολιτικά κίνητρα, αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε να πλήττουν έκτοτε την πολιτική του σταδιοδρομία.

Η επακόλουθη φυλάκισή του προκάλεσε βίαιες διαδηλώσεις στους δρόμους, με τους υποστηρικτές του να συγκρίνουν την κατάστασή του με εκείνη του Νέλσον Μαντέλα.

Αυτή η πρώτη καταδίκη ανατράπηκε από δικαστήριο το 2004, ένα χρόνο αφότου ο δύο φορές ηγέτης Μαχαθίρ εγκατέλειψε για πρώτη φορά την εξουσία, αλλά δεν ήταν η τελευταία φορά που ο Ανουάρ θα βρισκόταν πίσω από τα κάγκελα.

Μετά την επιστροφή του ως αντιπολιτευόμενο πρόσωπο, διατυπώθηκαν κι άλλες κατηγορίες για σοδομισμό εναντίον του και μετά από μια παρατεταμένη δικαστική διαμάχη που έλαβε χώρα επί σειρά ετών, επέστρεψε στη φυλακή το 2014.

Μελλοντικές προκλήσεις

Μεταξύ των πρώτων του δεσμεύσεων ως νέος πρωθυπουργός της Μαλαισίας, ο Ανουάρ δήλωσε ότι «δεν θα πάρει» μισθό ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Μαλαισιανούς που αγωνίζονται με το αυξανόμενο κόστος ζωής.

Υποσχέθηκε επίσης να βοηθήσει τη χώρα να αγκαλιάσει την πολυπολιτισμικότητα.

Η Μαλαισία έχει από καιρό υιοθετήσει μια πολιτική θεσμοθετημένης θετικής δράσης που ευνοεί την εθνοτική Μαλαισιανή πλειοψηφία έναντι των σημαντικών κινεζικών και ινδικών μειονοτήτων της.

Και το ξεπέρασμα δεκαετιών πόλωσης σχετικά με τη φυλή, τη θρησκεία και τις μεταρρυθμίσεις στο έθνος με τη μουσουλμανική πλειοψηφία δεν θα είναι εύκολο – και όχι μόνο επειδή οι ειδικοί δεν αποκλείουν προσπάθειες από αντιπάλους στη νέα κυβέρνησή του να ανατρέψουν την ηγεσία του.

Ενώ τα δύο τρίτα του υπουργικού συμβουλίου του Ανουάρ θα αποτελούνται από μέλη του μεταρρυθμιστικού συνασπισμού του Πακατάν Χαράπαν, σε μια χειρονομία εθνικής ενότητας συμφώνησε ότι οι υπόλοιπες θέσεις θα δοθούν σε μέλη του περιφερειακού κόμματος Γκαμπουνγκάν Ρακιάτ Σαμπάχ και -ίσως πιο εκπληκτικά σε εκπροσώπους του συνασπισμού Μπαριζάν Νασιονάλ, ο οποίος περιλαμβάνει αρκετούς πολιτικούς του UMNO που έκανε τόσα πολλά για να τον ρίξει.

Τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα έδειξαν μόνο πόσο διχασμένη είναι η χώρα. Ο Ανουάρ «έχει τώρα το δύσκολο έργο να κατευθύνει και να εξισορροπήσει τους προοδευτικούς τομείς με τις συντηρητικές θρησκευτικές δυνάμεις».

Πηγή: CNN

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More