Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απ. Αποστολόπουλος, αγρότης στο Πρώτο: Μέσα από τη συζήτηση λύνονται τα προβλήματα – Έπρεπε να προτείνουμε λύσεις, όχι μόνο να ζητάμε (audio)

Γιατί δεν συμμετέχει στα μπλόκα, απάντησε στον Θάνο Σιαφάκα, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας», ο Απόστολος Αποστολόπουλος, αγρότης από την Ομβριακή Φθιώτιδας.

«Δεν είναι ότι δεν συμφωνώ με τα αιτήματα των συναδέλφων γεωργών. Δεν συμφωνώ κυρίως με την πολιτική που υπήρχε τόσα χρόνια, με τον συνδικαλισμό όπως ξέρουμε, με τα άτομα γενικότερα που μας εκπροσωπούσαν. Δεν θα βάλω όλους τους γεωργούς και τους εκπροσώπους στο ίδιο τσουβάλι, αλλά υπήρχαν άνθρωποι που κοιτούσαν το συμφέρον τους. Δεν κοίταγαν το καλό του αγροτικού τομέα» είπε αρχικά ο 26χρονος αγρότης. «Δεν θέλω να αναφερθώ συγκεκριμένα για κάτι, γιατί δεν θέλω να υπάρξουν παρεξηγήσεις, αλλά όλοι ξέρουμε λίγο πολύ το τι συμβαίνει» σημείωσε.

«Οι επιδοτήσεις είναι ένα κομμάτι το οποίο θεωρώ ως αγρότης, γεωργός και σαν νέος γεωργός ότι είναι μια βοήθεια. Δεν μπορούν να περιμένουν οι νέοι γεωργοί τουλάχιστον ότι το εισόδημά μας το κύριο θα είναι οι επιδοτήσεις. Οι επιδοτήσεις είναι κάτι το οποίο βοηθάει. Θεωρώ ότι δεν ψάχνεται ο κόσμος σε νέες μεθόδους καλλιέργειας, σε νέες καλλιέργειες, οι οποίες έχουν περισσότερες αποδόσεις, οικονομικές προφανώς. Κάπως έμεινε δηλαδή πίσω ο αγροτικός τομέας στη χώρα μας. Δεν άλλαξαν οι καλλιέργειες, δεν έμαθαν να κάνουν κάποια συγκεκριμένα πράγματα» επισήμανε ο κ. Αποστολόπουλος.

«Η εκπροσώπηση των μπλόκων, χωρίς να βάζω όλους τους εκπροσώπους στο ίδιο τσουβάλι, ειλικρινά υπάρχουν και άνθρωποι από τη Δυτική Μακεδονία πχ, τους οποίους τους γνώρισα και όντως έχουν όραμα. Θεωρώ ότι κάποιοι εκπρόσωποι από κάποια συγκεκριμένα μπλόκα είναι οι εκπρόσωποι που “βολεύτηκαν”, μπορεί να είχαν κάποια καλύτερη μεταχείριση, αλλά θεωρώ ότι ήταν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι ήταν, δεν μου αρέσει να μιλάω έτσι για συναδέλφους αλλά, αγράμματοι χωρίς να ξέρουν να κυνηγήσουν τα θέλω των αγροτών και το τι πρέπει να πάρουν στην πραγματικότητα οι γεωργοί για να πάμε στο μοντέλο της Ευρώπης. Γιατί όλη αυτή η κουβέντα γίνεται για να γίνει ο αγροτικός τομέας της Ελλάδας πρότυπο της Ευρώπης. Να πάμε δηλαδή στο μοντέλο της Ευρώπης. Εμείς, αντί να κοιτάξουμε να πάμε μπροστά, κοιτάμε συνεχώς να πάμε πίσω» ανέφερε ο κ. Αποστολόπουλος.

«Όλα μαζί δημιούργησαν όλο αυτό το πράγμα που συμβαίνει σήμερα. Για να καταλάβετε, ο μέσος όρος ηλικίας των αγροτών στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι 65 χρονών. Δεν υπάρχει νεολαία η οποία να θέλει να κάτσει πίσω. Δεν υπάρχει νεολαία η οποία να έχει όραμα. Και εγώ έχω τελειώσει γεωπόνος. Θα μου ήταν πολύ εύκολο να ανοίξω ένα γεωπονικό γραφείο, να πάω σε ένα εργοστάσιο να εργαστώ. Θα μου ήταν πολύ εύκολο. Ήθελα να καθίσω, να αποτυπώσω τις γνώσεις μου, το όραμά μου, τα πάντα στη γεωργία, να κάνω κάτι εναλλακτικό και εκεί να αποδείξω ότι γίνεται» επισήμανε.

Ερωτηθείς σχετικά με το πλαίσιο των αιτημάτων των αγροτών που βρίσκονται στους δρόμους, εάν θεωρεί ότι είναι ξεπερασμένα, ο κ. Αποστολόπουλος διευκρίνισε πως δεν είναι καθόλου ξεπερασμένα, είναι σημαντικά και υπαρκτά προβλήματα. Ωστόσο, τόνισε πως ο κλάδος δεν προτείνει λύσεις, ενώ υπογράμμισε πως με τη συζήτηση λύνονται τα προβλήματα.
«Δεν είναι ξεπερασμένα. Είναι προβλήματα όλα αυτά που συμβαίνουν. Δηλαδή και το πετρέλαιο, όλα βασικά τα κόστη, δεν είναι μόνο το πετρέλαιο. Τα λιπάσματα, το ρεύμα, όλα. Είναι δυσβάσταχτα τα κόστη. Η φορολογία μας είναι πάρα πολύ υψηλή. Δεν το συζητώ. Εγώ συμφωνώ με όλα τα αιτήματα των συναδέλφων γεωργών. Απλά θεωρώ ότι είναι και ο τρόπος λάθος. Και ο κόσμος που μας εκπροσωπεί και ο τρόπος που το ζητάμε. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να φύγουμε από τα μπλόκα. Θα έπρεπε να γίνει πολύ πιο σύντομα η συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Θα έπρεπε να δοθούν και λύσεις από τους αγρότες. Πώς θα μπορούσαμε δηλαδή να λύσουμε όλα αυτά κύριε πρωθυπουργέ, όχι απλά να ζητάμε. Να προτείνουμε. Δεν γίνεται να ζητάμε μόνο πάμε να χαμηλώσουμε ή να βάλουμε αφορολόγητο πετρέλαιο. Προτείνουμε κιόλας. Γι’ αυτό είμαστε σε αυτή τη δουλειά. Γι’ αυτό είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες. Γι’ αυτό χρειάζεται να είσαι εγγράμματος. Δεν θεωρώ ότι όλοι οι αγρότες είναι αγράμματοι ή πρέπει να έχουν τελειώσει πανεπιστήμιο, αλλά είναι το θέμα πόσο το ψάχνεις εσύ. Αυτός είναι εγγράμματος άνθρωπος» ανέφερε αναλυτικά ο κ. Αποστολόπουλος. Είπε κλείνοντας, όχι στο κλείσιμο των δρόμων «γιατί δεν θέλουμε τον κόσμο απέναντί μας».

«Εμείς απλά έχουμε τον τρόπο να κλείσουμε τους δρόμους, γιατί είναι μια κάπως νεκρή περίοδος για μας και θα βγούμε στους δρόμους. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν τα αντιμετωπίζουμε μόνο εμείς. Και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι φορτηγατζήδες, όλοι γενικότερα αντιμετωπίζουν προβλήματα. Απλά εμείς έχουμε τον τρόπο αυτή τη στιγμή και μπορούμε να ζητήσουμε κάποια πράγματα. Θα θέλαμε να ήταν όλα τα επαγγέλματα μαζί μας, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι φορτηγατζήδες, όλοι. Μέσα από τη συζήτηση λύνονται τα προβλήματα» υπογράμμισε ο κ. Αποστολόπουλος.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More