Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αργεντινή: Δεύτερο ντιμπέιτ για τους πέντε διεκδικητές της προεδρίας και συνέχεια των πολιτικών αντιπαραθέσεων  

Οι πέντε υποψήφιοι για την προεδρία  της Αργεντινής  πρωταγωνίστησαν και στο δεύτερο ντιμπέιτ με οξύτατες αντιπαραθέσεις  για θέματα όπως το εργασιακό και παραγωγικό μοντέλο της χώρας, τα όπλα, η κλιματική αλλαγή ή η εγκληματική εποχή.

Πρόκειται για  τη  δεύτερη προεκλογική τους συνάντηση  και δύο εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών, στις 22 Οκτωβρίου.

Επιπλέον, και παρά το γεγονός ότι στην  πρώτη συζήτηση  τα τελευταία κρούσματα διαφθοράς μόλις ήρθαν στο προσκήνιο, με την ευκαιρία αυτή δεν έλειψαν οι νύξεις.

Η πρώτη που μίλησε ήταν η υποψήφια του συνασπισμού Μαζί για την Αλλαγή (κεντροδεξιά), Πατρίσια Μπούλριχ, η οποία επεσήμανε ότι «υπάρχει μόνο  ένας τρόπος αλλαγής, ο τερματισμός του «Insaurralde» και των μαφιών ». Κάτι που έχει θεωρήσει ότι «δεν μπορεί να κάνει» ο επίσημος υποψήφιος Σέρχιο Μάσα γιατί «είναι ένας από αυτούς».

Η πρώην Υπουργός Ασφάλειας στην κυβέρνηση του  Mauricio Macri (2015-2019)  ήταν μαχητική για το θέμα του αστεριού της και, εκτός από το ότι πρότεινε  τη μείωση της ηλικίας της ποινικής ευθύνης στα 14 χρόνια, είπε ότι θα έμπαινε στην πόλη Ροζάριο στην επαρχία της Σάντα Φε που  επηρεάζεται σοβαρά από τη βία και σχετίζεται με  τη διακίνηση ναρκωτικών, “με όλες τις δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των Ενόπλων Δυνάμεων.”

Από τη μείωση της εργάσιμης ημέρας στην «κοινωνική δικαιοσύνη»

Ο πρώτος που μίλησε  στο κομμάτι της  συζήτησης αφιερωμένο στην εργασία και την παραγωγή  ήταν ο αντιφρονών υποψήφιος περονιστής και εν ενεργεία κυβερνήτης της επαρχίας της Κόρδοβα, Juan Schiaretti, ο οποίος ζήτησε την εξάλειψη των παρακρατήσεων στην ύπαιθρο και περισσότερη βοήθεια για τις  μικρο- μεσαίες επιχειρήσεις .

Από την πλευρά του, ο φιλελεύθερος υποψήφιος Χαβιέρ Μιλέι είχε έντονη αντιπαράθεση με την υποψήφια της Αριστεράς Μύριαμ Μπρέγκμαν, μετά την πρόταση της τελευταίας, για μείωση της εβδομαδιαίας εργάσιμης ημέρας σε έξι ώρες.

«Αν οι σοσιαλιστές γνώριζαν για την οικονομία, τότε δεν θα ήταν σοσιαλιστές », αστειεύτηκε η ακροδεξιά, η οποία περιέγραψε ειρωνικά την πρόταση ως «υπέροχη» και τη συνέκρινε με μια ενδεχόμενη τροποποίηση του νόμου της βαρύτητας.

Η Μπρέγκμαν αλλά και ο επίσημος υποψήφιος έχουν προειδοποιήσει για τις φόρμουλες λιτότητας και τη δραστική μείωση των δαπανών που υποσχέθηκε ο υποψήφιος της πολιτικής δύναμης La Libertad Avanza, ο οποίος προηγείται  σε όλες τις δημοσκοπήσεις για να αναλάβει την Casa Rosada από τις 10 Δεκεμβρίου.

«Η ελευθερία που υπερασπίζεται (ο Μιλέι) είναι η ελευθερία από την απεριόριστη εκμετάλλευση », υποστήριξε ο αριστερός υποψήφιος, ενώ ο Μάσα είπε ότι το προτεινόμενο καθεστώς είναι «σκλαβιά».

Η υποψήφια του συνασπισμού της αντιπολίτευσης Μαζί για την Αλλαγή, Πατρίσια Μπούλριχ, ήταν επίσης πολύ επικριτική για το έργο του υπουργού, η οποία αναφέρθηκε στα πρόσφατα σκάνδαλα διαφθοράς που και κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα για την εγγύτητα του με την ένωση ηγέτες.

« Μαζί μας τελειώνει αυτή η Αργεντινή της μόνιμης ανεργίας », επέμεινε.

Ο σημερινός υπουργός Οικονομίας πρότεινε τη δημιουργία ενός Αργεντινού FBI,  μιας υπηρεσίας «με τους καλύτερους» από κάθε ομοσπονδιακή δύναμη, για την καταπολέμηση της διαφθοράς, της διακίνησης ναρκωτικών και της εμπορίας ανθρώπων. Έγινε μέρος μιας πρότασης με άλλους δύο άξονες, την πρόληψη και την «υπευθυνότητα της Δικαιοσύνης» για το πόσο διαρκούν οι διαδικασίες.

Πηγή: RTVE.es 

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More