Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αργολίδα: Η αινιγματική πυραμίδα του Ελληνικού

Μια από τις πιο καλοδιατηρημένες πυραμίδες της Ελλάδας είναι αυτή του Ελληνικού στην περιοχή του Άργους. Οι απόψεις για την χρονολόγησή της, τον τρόπο κατασκευής του κτίσματος και την χρήση της διίστανται, δημιουργώντας ένα μυστήριο γύρω από αυτήν.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η αινιγματική Πυραμίδα του Ελληνικού είναι χτισμένη σε σημείο στρατηγικής σημασίας. Έρευνες έχουν δείξει ότι από το σημείο διερχόταν ο κύριος οδικός άξονας της νοτιοδυτικής Αργολίδας, από το Άργος για την Τεγέα, διαμέσου Κεγχρεών και Υσίων. Ο άξονας αυτός διακλαδίζεται λίγο πιο πέρα σε τρεις οδούς, όλες αμαξήλατες, όπως μαρτυρούν οι αρματοτροχιές τους.

Υπολογίζεται κατά προσέγγιση, ότι χτίστηκε τον 4ο αι. π.Χ. Ωστόσο, έρευνα του τμήματος Φυσικής του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου αναφέρει ότι η πυραμίδα είναι χτισμένη το 2.720 π.Χ. Έαν ισχύει η χρονολόγηση του Εδιμβούργου, τότε η Πυραμίδα του Ελληνικού είναι παλαιότερη κατά 100 (τουλάχιστον) έτη της πρώτης Αιγυπτιακής πυραμίδας του Ζοζέρ (2620 π.χ.) και είναι κατά 170 (τουλάχιστον) έτη αρχαιότερη της πυραμίδας του Χέοπος (2550 π.χ.).

Σήμερα, μεγάλο μέρος του κτίσματος διατηρείται σε καλή κατάσταση ενώ η κορυφή του έχει καταστραφεί. Ωστόσο δεν έχει αξιοποιηθεί στο βαθμό που θα μπορούσε. Δεν έχει γίνει καμία περαιτέρω προσπάθεια αποκατάστασης από το 2000, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο τέως πρόεδρος της κοινότητας του Ελληνικού Δημήτρης Σωτηρόπουλος.

Ρεπορτάζ Π. Μπρούσαλη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More