Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αρκούδες τρώνε τα κεράσια- Σε απόγνωση οι αγρότες

Εφ’ όσον οι άνθρωπο επεκτείνονται στον ζωτικό χώρο των αγρίων ζώων είναι βέβαιο ότι αυτά θα αναζητήσουν τροφή σε κατοικημένες περιοχές, με ότι συνεπάγεται για τις ζημίες που προκαλούν.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μαίρη Κεσκιλίδου, περπάτησε στα μονοπάτια των αρκούδων που καταλήγουν σε αυλές σπιτιών.

Ένας μεγάλος αριθμός αρκούδων εισέβαλε σε αγροικία και κατέστρεψε κοτέτσι με 90 κοτόπουλα αναφέρει ο Αθανάσιος Μπόζιας, πρόεδρος της κοινότητας Εμπορίου.

Ο κ. Μπόζιας, αναφέρει ότι τελευταία το φαινόμενο εντείνεται και προτείνει την στείρωση των αρκούδων.

Ως γνωστό κάθε παρέμβαση στην φύση έχει από βραχυπρόθεσμες έως μακροπρόθεσμες συνέπειες και οι αρκούδες δεν είναι κουνούπια ή ακρίδες. Διαπιστώνεται άγνοια για το τι σημαίνει κάτι τέτοιο για το περιβάλλον, την βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη ζωή μελλοντικά.

Είναι βέβαιο ότι οι πληθυσμοί των αρκούδων δεν έχουν ξεπεράσει το μέσο όρο, αλλά είναι βέβαιο ότι οι πληθυσμοί των άνθρωποι αυξάνονται σε βαθμό που καθίστανται απειλητικοί για τον πλανήτη και την ίδια την ύπαρξη του είδους και πολύ σύντομα.

Στην Αυστρία οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θέλοντας να προστατεύσουν τις καλλιέργειές τους, αλλά και τα ζώα τους, ιδία δαπάνη, εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχουν εγκαταστήσει ηλεκτροφόρους φράκτες κατά μήκος των εκτάσεων γης.

Οι καφέ αρκούδες κυνηγήθηκαν μέχρι εξαφάνισης στην Αυστρία στα τέλη του 1800. Έπειτα από περίπου 100 χρόνια αυξήθηκαν σε περίπου 25-30, αλλά και εκεί υπήρχαν διαμαρτυρίες ότι  προκαλούσαν ζημιές κυρίως σε μελίσσια.

Ο στόχος των αρχών ήταν διττός. Αφ’ ενός η προστασία του οικοτόπου και αφ’ ετέρου  να συνηθίσουν οι άνθρωποι να έχουν αρκούδες στην περιοχή. 

Τα μέσα που ελήφθησαν περιλάμβαναν εκπαίδευση του κόσμου, περίφραξη και αποζημίωση για τυχόν ζημιές. Επίσης, βίντεο και αφίσες παρείχαν πληροφορίες σε κυνηγούς, μαθητές και κατοίκους των περιοχών και ιδιαίτερα σε δημοσιογράφους, προκειμένου να αποφευχθεί το εντυπωσιακό ρεπορτάζ, και εφαρμόστηκε ένα πλαίσιο δημοσίων σχέσεων, για να δημιουργηθεί μια θετική στάση απέναντι στις αρκούδες.[1]

Οι αρκούδες δεν είναι εισαγόμενο είδος στα βουνά της Ελλάδος, όπως ήταν οι λαγοί στην Αυστραλία και συμβάλλουν στην ισορροπία του περιβάλλοντος. Από τότε που βάση ευρωπαϊκών οδηγιών απαγορεύτηκε το κυνήγι των αρκούδων οι πληθυσμοί τους επανακάμπτουν στα παλιά επίπεδα και ήδη στην Σλοβακία ο αριθμός τους έχει τριπλασιαστεί.  

[1] EUROPEAN COMMISSION, Bear protection program for Austria, 2021,  https://webgate.ec.europa.eu/life/publicWebsite/project/details/11

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More