Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αρχίζει στις 3 Νοεμβρίου το 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Αντίστροφη μέτρηση για το 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Από τις 3 Νοεμβρίου  η καρδιά του σινεμά θα χτυπάει στην πόλη με 267 ταινίες, μεγάλου και μικρού μήκους, στη διοργάνωση που φέτος τιμά τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο, 10 χρόνια μετά τον θάνατό του.

Το Φεστιβάλ, σύμφωνα με τη διευθύντριά του, Ελίζ Ζαλαντό που μίλησε στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπουαπό την Αθήνα, έρχεται φέτος κοντά στον παλιό του εαυτό και οι αίθουσες ξαναγεμίζουν με πλήθος κόσμου που επιθυμεί να θαυμάσει τις ξεχωριστές παραγωγές.

Αναφερόμενος στον μεγάλο δημιουργό, Θεόδωρο Αγγελόπουλο ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, τόνισε πως ακόμα και η παραλία της Θεσσαλονίκης λέει «Αγγελόπουλος για πάντα» ενώ στη λήξη της συνέντευξης Τύπου στο Ολύμπιον ο ίδιος διάβασε τον μονόλογο του ήρωα στη σπουδαία ταινία «Το βλέμμα του Οδυσσέα».

Το Φεστιβάλ στηρίζει σταθερά την ελληνική παραγωγή και τους δημιουργούς μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες. Διοργανώνεται, επίσης, spotlight σε δύο σπουδαίες Ελληνίδες δημιουργούς: τη Μαρία Πλυτά την πρώτη γυναίκα σκηνοθέτη του ελληνικού σινεμά και τη Μαρία Γαβαλά, στην οποία θα απονεμηθεί ο Χρυσός Αλέξανδρος για την συμβολή της στον ελληνικό κινηματογράφο. Τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος θ’ απονεμηθεί και στη θρυλική εταιρεία παραγωγής Finos Film, με αφορμή τα 80 χρόνια από την ίδρυσή της.

Το φεστιβάλ θα ανοίξει την αυλαία του στις 3 Νοεμβρίου με την ταινία «The Fabelmans» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, που κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο φεστιβάλ του Τορόντο και βάζει πλώρη για τα Όσκαρ, ενώ η ταινία λήξης θα είναι το φιλμ «Κορσές» της Μαρί Κρόιτσερ, που θα προβληθεί στις 13 Νοεμβρίου.

Μάλιστα, το φεστιβάλ, μετά την τραγική δολοφονία του Άλκη Καμπανού την 1η Φεβρουαρίου του 2022, προκάλεσε νέους και νέες να γυρίσουν ταινίες για την οπαδική βία. Από αυτές επιλέχτηκαν οι πέντε καλύτερες από τις 71 και θα παρουσιαστούν στο φεστιβάλ.

 

 

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More