Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αρχίζουν οι εργασίες ανάδειξης του σπηλαίου της  Μαρώνειας

Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για την επανέναρξη των ανασκαφικών εργασιών στο σπήλαιο της Μαρώνειας, στην Κομοτηνή, γνωστό και ως σπήλαιο του κύκλωπα “Πολυφήμου”.
Οι ανασκαφές είχαν διακοπεί το 2010, λόγω της οικονομικής κρίσεως, αλλά τα χαμόγελα επανήλθαν.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασιλική Μαχαίρα μας εισάγει στον μαγικό κόσμο του σπηλαίου, όπου η ανθρώπινη παρουσία πηγαίνει πίσω 7.000 χρόνια.

Εκτός από ένα σημαντικό μνημείο της φύσεως είναι και ένα μνημείο αρχαιολογικής σημασίας. «Η πρώτη ανθρώπινη δραστηριότητα ανάγεται στην νεότερη νεολιθική περίοδο γύρω στο 5.000 π. Χ.», αναφέρει ο Φώτης Γεωργιάδης, προϊστάμενος εφορείας παλαιοανθρωπολογίας-σπηλαιολογίας. Η δραστηριότητα συνεχίστηκε στην εποχή του χαλκού και αργότερα άρχισε μια εμπορική δραστηριότητα, καθώς βρέθηκαν αμφορείς κρασιού.

Τέλη 12ου και 13ου αι. μ.Χ. άρχισε μια μεγάλη πολυπληθής εγκατάσταση ανθρώπων, που φαίνεται πως βρήκαν καταφύγιο στον χώρο. Το σπήλαιο, στο σημείο που έχει κατοικηθεί, έχει μήκος γύρω στα 480 και πλάτος 50 μ., ενώ το συνολικό μήκος των διαδρόμων του είναι γύρω στα 1800 μ.. Σύμφωνα με τις προμελέτες το μήκος της αξιοποιήσιμης διαδρομής για επισκέπτες θα είναι γύρω στα 250 μέτρα και θα ελέγχεται ψηφιακά προκειμένου να μην αλλοιωθεί το περιβάλλον από την παρουσία του κόσμου.

Το σπήλαιο εντάσσεται χρονικά πιθανόν στην Χαλκολιθική ή Ενεολιθική περίοδο, που αποτελεί τμήμα της ευρύτερης νεολιθικής και ήταν μεταβατική προς την εποχή του χαλκού.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More