Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αρ. Σκουντάκης: Εντελώς λάθος διαδικασία και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία η ανταλλαγή – δωρεά φαρμάκων

Την αντίθεσή του στο φαινόμενο των ανταλλαγών -ή και δωρεάς- φαρμάκων που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στη χώρα (λόγω των ελλείψεων στα φάρμακα), επισήμανε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Αριστοτέλης Σκουντάκης ο οποίος μίλησε στο Ertnews και στη Βούλα Μαλλά.

Όπως τόνισε ο κύριος Σκουντάκης «η τάση αυτή έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας ακριβώς και των ελλείψεων και της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν πολλές φορές οι ασθενείς να βρουν τα απαραίτητα φάρμακα. Παρ’ ότι είναι μια πράξη με καλό σκοπό αποτελεί μια εντελώς λάθος διαδικασία και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία».

Παρ’ όλα αυτά εξήγησε ότι αν κάποιος έχει φάρμακα σπίτι του και δεν τα χρειάζεται πλέον, έχει την δυνατότητα να τα δώσει σε οποιοδήποτε φαρμακείο. Ο φαρμακοποιός μπορεί να κρίνει αν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν από άλλους ασθενείς. Σε περίπτωση που είναι σε καλή κατάσταση δίνονται σε κοινωνικά φαρμακεία.

Η αξία της ανακύκλωσης φαρμάκων

Σε αντίθετη περίπτωση, τα φάρμακα μπορούν να ανακυκλωθούν σε ειδικούς κάδους προκειμένου να καταστρέφονται χωρίς να βλάπτουν τον πλανήτη. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου σημείωσε πως «είναι και αυτό μια πολύ σπουδαία διαδικασία, γιατί η ρίψη των φαρμάκων στα σκουπίδια καταλαβαίνετε ότι θα κάνει αυτά τα φάρμακα να καταλήξουν στο περιβάλλον με οποιαδήποτε αρνητική συνέπεια για αυτό».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More