Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

(Α)συνέπεια και φόροι κατανάλωσης καυσίμων, το πρώτο εγχώριο εμπόδιο της Κυβέρνησης Μελόνι;

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Οι εκλογές του Σεπτέμβρη 2022 ανέδειξαν τουλάχιστον δύο πρωτιές για την Ιταλία: την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της Χώρας και την πιο (ακρο)Δεξιά Κυβέρνηση από την εγκαθίδρυση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Η νέα κυβέρνηση που σχηματίστηκε έδειξε ξεκάθαρα πως οι Ιταλοί ήθελαν μια πολιτική αλλαγή. Και όπως ανέλυσε εκτενέστερα ο Τύπος, ο κύριος λόγος για τον οποίο φαίνεται πως οι Ιταλοί ψηφοφόροι επέλεξαν την Τζόρτζια Μελόνι ήταν η συνέπειά της κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην αντιπολίτευση. Αντίστοιχα η απουσία συνέπειας, συνήθως, κοστίζει ακριβά στις δημοσκοπήσεις.

Από την αρχή του νέου έτους, η κρατική επιχορήγηση των 18,3 λεπτών ανά λίτρο καυσίμων σταμάτησε. Πρόκειται για ένα μέτρο ‘ουρά’ αυτών που είχαν νομοθετηθεί για μεγάλο μέρος του 2022 από την Κυβέρνηση Ντράγκι, που για μεγάλο χρονικό διάστημα επενέβη με έκπτωση στην τελική τιμή καυσίμων στην αντλία ύψους 30,5 λεπτών ανά λίτρο.

Το ‘στοπ’ στην κρατική βοήθεια σήμανε κύμα ανατιμήσεων για τους καταναλωτές, με αποτέλεσμα όμως αυτό να δείχνει τοπικά ανεξέλεγκτο, αφού σε πολλούς Ιταλικούς αυτοκινητοδρομους το πετρέλαιο κίνησης ξεπέρασε την τιμή των 2,5 ευρώ ανά λίτρο. Για τον μέσο Ιταλό, το αυτοκίνητο αποτελεί ακόμη ένα βασικό εργαλείο για να μπορέσει να εργαστεί και κινηθεί, όχι μια πολυτέλεια.

Για την αντιμετώπιση αυτού του μέτρου, την Τρίτη 10/01 το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την υποχρεωτική ανάρτηση των μέσων τιμών στα πρατήρια καυσίμων στην Ιταλία ώστε οι πολίτες να μπορούν να βλέπουν άμεσα τις σχετικές διακυμάνσεις, ενώ η Κυβέρνηση ανακοίνωσε άμεσες και στενότερες συνεργασίες με τις οικονομικές αρχές ώστε να εξεταστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας στα πρατήρια της χώρας και κατά μήκους της αλυσίδας τροφοδοσίας.

Αν και το μέτρο θα έπρεπε να επιφέρει μια άμεση μείωση των τιμών, πληροφορίες που προκύπτουν από τους Κυβερνητικους διαδρόμους και που μεταδίδουν τα Ιταλικά ΜΜΕ αναδεικνύουν μια έντονη δυσφορία μεταξύ των συμμάχων. Ο λόγος, όπως τονίζει σήμερα ο Ιταλικός Τύπος, τα Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι υπερασπίζονται σθεναρά την απόφαση της Κυβέρνησης να προβεί σε εκτροπή των πόρων – που μέχρι τέλη του έτους προορίζονταν για τη μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης – για να βοηθήσουν με τη μείωση λογαριασμών των νοικοκυριών και την ανάπτυξη της οικονομίας. Αντίθετα, το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ζητά επανεξέτασή της εν λόγω στρατηγικής. Το αποτέλεσμα είναι μια μετωπική σύγκρουση.

Οι ενδοκυβερνητικές διαμάχες και τριγμοί δεν είναι νέο φαινόμενο στην Ιταλία, πόσο μάλλον είναι ένα ‘δείγμα ζωντάνιας’ εντός ενός κυβερνητικού συνασπισμού. Όμως το στίγμα της δυσκολίας της κατάστασης για την Μελόνι ήρθε σήμερα εν μέσω μια ζωντανής διαδικτυακής σύνδεσής της, στο καθιερωμένο ψηφιακό ραντεβού της ‘Οι σημειώσεις της Τζόρτζια’, όπου η ίδια προέβη στο να ξεκαθαρίσει την κατάσταση ενώπιον των ψηφοφόρων.

Το 2019, η Τζόρτζια Μελόνι είχε αναρτήσει βίντεο όπου η ίδια πήγαινε σε πρατήριο καυσίμων και ασκούσε σφοδρή κριτική στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Ένα βίντεο το οποίο από τότε κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και που τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει viral εφόσον πολλοί αναρωτιούνται τι έγιναν αυτές οι υποσχέσεις. Και γι’αυτό σήμερα η Μελόνι αναφέρθηκε στο ανωτέρω βίντεο, λέγοντας τα εξής:

“Κυκλοφορεί ένα βίντεο με μένα από το 2019, αλλά στο μεταξύ ο κόσμος έχει αλλάξει. Δεν είμαι ασυνεπής και δεν υποσχέθηκα σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία ότι θα μειώσω τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στη βενζίνη. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι σωστό να μειωθούν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης, αλλά πρέπει να συμβιβαστείς με την πραγματικότητα και δυστυχώς αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που μας επιβάλλει να κάνουμε ορισμένες επιλογές”.

Η ‘μη ασυνέπεια’ στην οποία αναφέρεται η Ιταλίδα πρωθυπουργός είναι μια πρόταση στο προεκλογικό πρόγραμμα των Αδελφών της Ιταλίας το οποίο ανακοινώθηκε τον Αύγουστο: “Αποστείρωση των κρατικών εσόδων από τους φόρους ενέργειας και καυσίμων και αυτόματη μείωση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης”. Σημείο το οποίο αναδεικνύουν τα περισσότερα Ιταλικά ΜΜΕ αλλά και πλήθος απλού κόσμου στο διαδίκτυο, μιλώντας για ‘βραχεία μνήμη’ της πρωθυπουργού.

“Ορισμένα μέλη της αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι στο πρόγραμμα των Αδελφών της Ιταλίας για τις προηγούμενες εκλογές υπήρχε ένα σημείο σχετικά με τη μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης” τόνισε η Μελόνι στο βίντεό της, η οποία συνέχισε πως “αν έχει κανείς περισσότερα έσοδα από την αύξηση των τιμών των καυσίμων, τα χρησιμοποιεί για να μειώσει τους φόρους. Αλλά φυσικά δεν είχαμε περισσότερα έσοδα. Επομένως, πρόκειται για μια πολύ διαφορετική δέσμευση από το “θα μειώσουμε τους φόρους κατανάλωσης”. Ένας στόχος που συνεχίζουμε να μοιραζόμαστε και θα εργαστούμε γι’ αυτόν, αλλά μια δέσμευση που δεν θα μπορούσαμε να αναλάβουμε στο σημερινό πλαίσιο”.

Όπως σημειώνει η Corriere della Sera, η διατήρηση του παγώματος των ειδικών φόρων κατανάλωσης κοστίζει περίπου ενάμισι δισεκατομμύριο ευρώ μηνιαίως, πόροι οι οποίοι εκτροχιάστηκαν αλλού, σύμφωνα με την Τζόρτζια Μελόνι. Ο πληθωρισμός στην Ιταλία καλπάζει (+11,6% το Δεκέμβριο) και το κόστος ζωής είναι υπέρογκος, με ανατιμήσεις σε πολλά αγαθά και υπηρεσίες.

Παράλληλα με τα οικονομικά της Χώρας, η Τζόρτζια Μελόνι θα πρέπει να κρατήσει υπόψη και ένα άλλο δεδομένο: αυτό των δημοσκοπήσεων. Οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν το κόμμα της, Αδέλφια της Ιταλίας, να έχει ξεπεράσει το 31% και να είναι σταθερά πρώτο στις προτιμήσεις των Ιταλών.

Το φαινόμενο της συνεχούς υποστήριξης των ψηφοφόρων μετά την εκλογική νίκη είναι γνωστό και ονομάζεται από τον Ιταλικό Τύπο ‘μήνας του μέλιτος’ και που συνήθως διαρκεί μερικούς μήνες πριν δείξει μια καμπή. Μένει λοιπόν να δούμε εάν οι Ιταλοί εισπράξουν αυτή την πρόσφατη πολιτική (α)συνέπεια της Μελόνι ως ‘τον πρώτο τσακωμό των νεόνυμφων’. Κάτι που θα φανεί στις επερχόμενες δημοσκοπήσεις. Ίδωμεν.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More