Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ασυνόδευτοι ανήλικοι τρίτων χωρών- Η διασφάλιση παροχής ολοκληρωμένης προστασίας και προώθηση των δικαιωμάτων

Πέντε Ευρωπαίοι πρωθυπουργοί μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρέθηκαν την περασμένη Κυριακή στο Κάιρο, όπου υπέγραψαν συμφωνία μεγάλες εμβέλειας για το μεταναστευτικό.

Ο κ. Ηρακλής Μοσκώφ, Γενικός Γραμματέας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας μίλησε στην εκπομπή «Τριτολογίες» για το θέμα, καθώς και για το ζήτημα των ασυνόδευτων παιδιών.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε γύρω στα 2.500 παιδιά που στεγάζονται με ασφάλεια σε δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας. Έχει γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία πέντε χρόνια, εκεί που υπήρχε ένα πλαίσιο ανομίας και παραβατικότητας, τα παιδιά τα έχουμε διασώσει από τους δρόμους και δύσκολες καταστάσεις, στεγάζονται πια σε δομές που προσφέρουν και ψυχοκοινωνική στήριξη και νομική και μια ενταξιακή προοπτική για να πατήσουν γερά στα πόδια τους, να πάνε σχολείο, να μάθουν μία τέχνη.

Υπάρχει μια διαδικασία αξιολόγησης του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού και ο χρόνος παραμονής διαφέρει. Κάποια φεύγουν για να βρούνε κάποιο συγγενή στο εξωτερικό ή κάποια θέλουν να δουλέψουν στη μαύρη εργασία. Ένα πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε εμείς είναι να τους δώσουμε μια ενταξιακή προοπτική, να τους ωθήσουμε στη νόμιμη οδό. Έχουμε 75 περίπου κέντρα φιλοξενίας, έχουμε μονάδα αξιολόγησης και είναι σημαντικό να πλαισιώσουμε αυτά τα παιδιά και σε θέματα ψυχικής υγείας, να μάθουν τη γλώσσας μας, για να μπορέσουμε να τα εντάξουμε».

Εθνικός μηχανισμός επείγουσας ανταπόκρισης

«Είναι ένας μηχανισμός που ουσιαστικά αντικατέστησε την προστατευτική φύλαξη. Πριν από 5-6 χρόνια, δεν υπήρχαν χώροι φιλοξενίας για αυτά τα παιδιά, και το καλύτερο που μπορούσε να βρεθεί ήταν η υποστήριξη, βοήθεια, φύλαξη της αστυνομίας Εμείς δίνουμε μέσα από αυτό το μηχανισμό, την 24ωρη γραμμή, με κινητές μονάδες οι οποίες πηγαίνουν και βρίσκουν αυτά τα παιδιά και τα βγάζουν από επισφαλείς συνθήκες».

Ο κ.Μοσκώφ αναφέρθηκε και στη «σκοτεινή» πλευρά, το trafficking. «Είναι αυτή η ιδέα ότι η ανθρώπινη φύση μπορεί να είναι παρεχόμενη υπηρεσία, στηρίζεται δυστυχώς πολύ στη ζήτηση. Τα όνειρα αυτών των παιδιών μπορούν να εξελιχτούν στο χειρότερο εφιάλτη γιατί στρατολογούνται πολλές φορές στην παραβατικότητα. Πρόσφατα όμως και στις πανελλήνιες είχαμε παιδιά που πέτυχαν, αυτό όμως που θέλουμε είναι περισσότερα παιδιά που θα ωφεληθούν από τη νέα νομοθεσία η οποία λέει ότι με τρία χρόνια σχολείο, μπορούν αυτά τα παιδιά να πάρουν άδεια διαμονής».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More