Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ασφενδιού: Γιορτή κρασιού με μοναδικές ποικιλίες από τους αμπελώνες της Κω

Με  εξαιρετικά τοπικά κρασιά από τους αμπελώνες του νησιού, ξεχωριστές λιχουδιές και παραδοσιακούς χορούς πραγματοποιήθηκε, μετά από δυο χρόνια απουσίας, η γιορτή του Κρασιού στο θεατράκι Ευαγγελίστριας στο Ασφενδιού της Κω. Κάτοικοι και επισκέπτες αντάμωσαν ξανά απολαμβάνοντας τις μοναδικές ποικιλίες οίνου.

Η αμπελοκαλλιέργεια και η παραγωγή κρασιού στην Κω έχει ρίζες στα αρχαία χρόνια. Παραδοσιακά τα αμπέλια της βρίσκονταν κυρίως στο μέσο του νησιού στη Δημοτική Ενότητα Δικαίου, στις βορινές πλαγιές του ομώνυμου βουνού. Μετά τη, σχεδόν ολοκληρωτική, εγκατάλειψη τους λόγω της στροφής των κατοίκων προς τον τουρισμό, έκλεισε τον Απρίλιο του 2000  ο ακμαίος και μοναδικός Συνεταιρισμός VinKo και το οινοποιείο του, ενώ το κτίριο στο οποίο στεγάζονταν προσπαθεί  σήμερα ο δήμος να αξιοποιήσει για πολιτιστικές δράσεις.
Στην ίδια περιοχή αναπτύσσονται πάλι αμπελώνες και εκεί είναι τα περισσότερα σύγχρονα οινοποιεία της Κω. Τα μοναδικά σε γεύσεις κρασιά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι παραβρέθηκαν στο θεατράκι της Ευαγγελίστριας.

Τα παιδιά του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου, “Θεόκριτος” χάρισαν μοναδικές χορευτικές στιγμές, ενώ οι παραδοσιακοί οργανοπαίκτες θύμισαν στους παρευρισκόμενους αλλοτινές εποχές.

Την βραδιά συνδιοργάνωσαν το τμήμα Προβολής και Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ασφενδιού «Θεόκριτος», η Κοινότητα Ασφενδιού και ο ΔΟΠΑΒΣ.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More